zaterdag 18 januari 2020

The Insider, Michael Mann, 1999.

Filmposter.
Citaat VPRO-site (die de film in 2018 uitzond):
Filmkunstenaar Michael Mann (Heat) liet in 1999 wederom zijn almacht gelden met The Insider, een quasi documentaire gebaseerd op de heikele avonturen van een klokkenluider in de Amerikaanse tabaksindustrie. Russell Crowe speelt de voormalige sigarettenwetenschapper Jeffrey Wigand, een doorsnee man die vlamt onder druk. Zijn klankbord is Al Pacino die fungeert als de nieuwsgretige producent Lowell Bergman van de gerenommeerde nieuwsshow 60 Minutes. The Insider blinkt uit wat betreft regie, cameravoering en montage maar het zwaartepunt ligt bij het sublieme samenspel van Crowe en Pacino. De chemie tussen de heren wordt verbeeld in plaats van uitgelegd en dat is zeldzaam.
Regisseur Michael Mann. 
 De echte Jeffrey Wigand in 2006. Wigand werd geboren in 1942. 
Jeffrey Wigand wordt gespeeld door Russell Crowe. 
Ik vond het een prachtige film, de geschiedenis die hier wordt weergegeven is indrukwekkend en verontrustend. Het ging om klokkenluider, die in de jaren negentig werkzaam was als vice-president van de afdeling onderzoek en ontwikkeling bij Brown & Williamson in Louisville, Kentucky. Hij bracht informatie naar buiten over het knoeien knoeien met tabak.
Het was verschrikkelijk, én spannend om te zien, hoe Wigand werd tegengewerkt. De journalist Lowell Bergman raakt met moeite op de hoogte van wat er speelt in de industrie, want Wigand heeft een zwijgplicht.
Het is een grote innerlijke strijd voor Wigand om de moed te hebben te spreken. Daarbij wordt hij zeer zeker geholpen door Bergman. Maar die steun kan niet verhinderen dat Wigand zijn strijd zelf moet doorstaan. Hij verliest zijn huis, zijn vrouw en kinderen, zijn baan. Hij wordt bedreigd en heeft beveiliging nodig. Niemand lijkt opgewassen tegen de macht van de tabaksindustrie.
Uiteindelijk komt het goed, Bergman besluit het hele verhaal - dat tot en met de rechter is gespeeld - te laten publiceren door The New York Times; die zet op de voorpagina.
De journalist Lowell Bergmann in 2013. geboren 1942.
Al Pacino speelt Lowell Bergmann in de film. 
Merk van Brown & Williamson, de gigant in de film. 
Nog een merk van Brown &Williamson
De geweldige hoofdrol-spelers hier samen. 
Wigand wilde onder meer onthullen, dat de fabrikant ammonia toevoegde aan de tabak, zodat de nicotine sneller de hersenen bereikte. Maar het duurde wel even voordat dat feit in de openbaarheid kon komen.
Jeffrey Stephen Wigand is biochemicus en voormalig vice-president van Brown & Williamson in Louisville, Kentucky. Tegenwoordig geeft hij lezingen over de hele wereld als getuige-deskundige en adviseur voor verschillende tabaksproblemen en besteedt tijd aan zijn non-profit organisatie Smoke-Free Kids Inc, een organisatie die werkt om jongeren te helpen besluiten geen tabak te gebruiken.

Logo van Smoke-Free Kids.
The Insider is gebaseerd op een artikel uit 1996 van Marie Brenner in het tijdschrift Vanity Fair. Onder de titel: “The Man Who Knew Too Much.”
Marie Brenner, onderzoeksjournalist. 
Uit het archief van Vanity Fair
Tien jaar na dat eerste interview met Wigan, sprak  Mike Wallace Jeffrey Wigand weer in zijn show 60 Minutes. 
Mike Wallace , de echte. Was ook niet 100% achter Wigand. Het gezicht van CBS 60 minutes. Overleed in 2012 op 93-jarige leeftijd.
Christopher Plummer speelt Mike Wallace in de film. 
Mooie chemie tussen Wigand en Bergman. Ik vond beide mannen goed spelen.
Trailer
Conclusie:
Verontrustend, hoe moeilijk het klokkenluiders gemaakt wordt. Zoals deze man, die ethisch het enig juiste doet, maar verschrikkelijk wordt tegengewerkt op alle niveaus. Hij is (voorlopig) de verliezer. Ook in Nederland zijn er zulke treurige voorbeelden. Bijvoorbeeld Ad Bos, en Paul van Buitenen. 
Ad Bos, bouwondernemer. Geboren 1948. Bekend als klokkenluider in de bouwfraudezaak. Pas na jaren werd hij niet meer vervolgd  (!) door het OM. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten