Boek
Ik weet niet meer hoe ik op dit boek kwam. Misschien door een artikel in Trouw. Ik weet ook nog niet, of, en hoe ik er zelf iets aan kan hebben. Het type 'zelfhulpboeken' staat me een beetje tegen. Nou is dit niet een echt zelfhulpboek, het zet je hoogstens op het spoor om 'uit de sleur' te raken. In dit boek geeft Sophie de Wijn - die ook een eigen website heeft, zie de Website Anders Samenleven interviews met ouderen die aan hun huwelijk of relatie een nieuwe, frisse wending gaven. Ze wisselt die hoofdstukken af met artikelen over praktische of filosofische achtergronden.
Luister hier wat Maslow zelf vertelt. (Maslow, 1908-1970)
Maslow viel het op, dat Freud uitging van mensen die allemaal wat mankeerden: de zieke mens. Hij is juist geïnteresseerd in de psychisch gezonde mens.
Pas als de mens toekomt aan de hoogste behoeften-bevrediging kun je spreken van een werkelijk gezond mens. Het zijn mensen die zichzelf verwezenlijken.
Maslow ontdekte dat mensen die zichzelf verwezenlijken meestal zestig jaar of ouder zijn. De belangrijkste kenmerken van een psychisch gezonde en gerijpte mens zijn: het leven te kunnen zien zoals het is, en niet zoals je het wenst te zien; ze hebben een soort bescheidenheid, oftewel nederigheid, dat wil zeggen het tegendeel van hoogmoedig; ze kunnen aandachtig naar een ander luisteren; ze hebben een minder vertekende waarneming door bijvoorbeeld bezorgdheid of verlangen; ze wijden zich aan een taak die ze belangrijk vinden, zijn creatief, niet in conflict met zichzelf, hebben een gezond zelfrespect, een gezond verlangen naar privacy, zelfvertrouwen enzovoorts.
Freud (1856-1939) bestudeerde juist de zieke mens.
Dries Boele
Een ander achtergrondartikel komt van Dries Boele, filosoof. Hij geeft cursussen Filosofie van de Levenskunst. Daarin behadelt hij o.a. filosofen uit het Oosten, met name Zen en Taoïsme. Thema's zijn bijvoorbeeld: met volle aandacht leven, het gemoed opruimen (het artikel dat De Wijn integraal overneemt heet: Opgeruimd Gemoed, dat wil zeggen niet gepreoccupeerd. Denk ook aan Stoïcijns .Genieten is belangrijk, vermijden wat de gemoedsrust verstoort, derhalve: al te heftige emoties maar ook bepaalde manieren van denken.
Verder noemt Boele het filosofisch consulentschap: een openbaar filosofisch spreekuur, waar vragen aan de orde kunnen komen als: Hoe blijf ik trouw aan mijzelf, aan mijn voornemen; waarheid en verschillen van mening.
Ik noem hier maar een paar punten. Het gehele artikel verscheen eerder in Prana nr. 142, van april/mei 2004.
Ziehier de omslag van Prana van augustus 2014
Op de website van Sophie de Wijn presenteert zij niet alleen dit boek, ook haar vorige:
De Wijns eerste boek, van 2007.
Verder geeft zij allerlei ideeën voor een andere inrichting van je huis. zij is er namelijk voorstander van dat je je huis zo inricht als het bij je past. Vaak is het goed als paren bijvoorbeeld apart slapen.
Zij geeft ook diverse denkontwerpen, bijvoorbeeld deze:
In het huwelijk is het onmogelijk alles bij een en dezelfde persoon te halen én te brengen, waarover de lezer wordt uitgenodigd erover na te denken. En zij noemt het zogenaamde Maslow-genootschap: een groep van mensen die psychisch gerijpt zijn. (Klinkt voor mij een beetje eng; elitair.) Een citaat: 'Het Maslow genootschap' is overigens met een knipoog bedoeld. Het is een pretentieuze aanduiding voor iets dat voor eigen genoegen en ter inspiratie voor anderen dient. Maar ondertussen. Het genootschap wil desondanks serieus bijdragen aan een referentiekader waar beschreven wordt en waar vooral ook gezien kan worden wat psychisch gezond-zijn is, hoe dit gezond-zijn eruit ziet en hoe dit gezond-zijn voelt zodat we ons liever dááraan kunnen meten.
Het is niet op internet te vinden, het is een papieren lijst dat bij mensen in de bureaula ligt.
Dit is Sophie de Wijn zelf, inspirator, coach en auteur.
Dan nog de interviews: Hierin komt bijvoorbeeld een alleenstaande man voor, die zeer gelukkig is met deze levenswijze. Hij heeft meerdere seksuele relaties, en dat gaat heel goed. Voor alle betrokkenen.
Of mensen die getrouwd zij en toch apart wonen. Heel kort samengevat gaan de interviews over mensen die een vorm van samenleven hebben gevonden die mogelijk afwijkt van 'het normale', maar die goed bij hen past, en die daar dan ook gelukkig mee zijn..
De genoemde site van Sophie de Wijn, Anders Samenleven, bestaat niet meer.
BeantwoordenVerwijderen