Maarten en Ruben op de Da Vinci-tentoonstelling, 23 december 2014
Vandaag deze erg leuke tentoonstelling bezocht met onze kleinkinderen. Erg mooi om te zien, al die nagemaakte ontwerpen van Da Vinci! De kinderen mochten er naar hartenlust mee spelen, eraan draaien, trekken, ertegen duwen... Dat deden ze dan ook. Hun voorkeur ging uit naar de apparaten met water. De een was er wat sneller mee klaar dan de ander, maar het was voor allebei zeer onderhoudend. Opa zal hier en daar zeker wel méér van het technisch vernuft begrepen hebben, voor Oma was het genoeg te zien dat alles er gewoon mooi uitzag. En zij was overigens druk bezig met het fotograferen van de kleinkinderen.
Leuk om dat prachtige gebouw weer eens terug te zien!
Maar nu eerst maar eens wat informatie over Leonardo da Vinci:
Lenonardo leefde van 1452 tot 1519. Hij was een bastaardkind, een onecht kind, geboren in de buurt van Florence, in het plaatsje Vinci.
In het kader van de tentoonstelling introduceerden wij hem bij Maarten en Ruben als een uitvinder; een Willie Wortel.
We hebben maar even verzwegen dat Lenonardo buiten uitvinder ook ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver, schilder en componist was. Hij was een zogenaamde uomo universalis, gewoon van alle markten thuis. Als schilder is hij beroemd om dit schilderij:
Het Laatste Avondmaal
En natuurlijk om dit: de Mona Lisa
Hier wat plaatjes van hem die zijn anatomische kennis weergeven, tekeningen van respectievelijk embryo en arm.
Maar in Utrecht kon je zijn werk als uitvinder en ingenieur bewonderen. Ik ben te weinig technisch om aan te kunnen tonen hoe ver hij al was met zijn kennis. Wel heb ik de nagemaakte modellen bewonderd en ervan genoten. Net als de kleinkinderen trouwens.
Studie van vleugel van een vogel
En hier moet het een kunstmatige vleugel worden.
En zo staat dit object in het postkantoor
Leuk was dat, hè Maarten en Ruben?
Deze helikopter hebben wetenschappers en studenten uitgeprobeerd: lukte het hen om hem de lucht in te krijgen? Er waren allerlei aanpassingen nodig. Uiteindelijk bleef hij op de grond, al leek er even een 'lift-off'. Het is allemaal te zien in een documentaire film die ook op de tentoonstelling draait.
Rad van een waterput.
Het lijkt me dat het dit object is. Geen waterput, maar een takel die een kist kan hijsen. Papa Da Vinci kijkt op de achtergrond toe.
Weer een model van een vleugel.
En zo kon je hem in bedrijf stellen.
Er waren muziekinstrumenten
Objecten met water, favoriet bij de mannen.
Wielen.....
Wielen....
Wielen.....
En nog eens wielen.....
Een beweegbaar theater
Dikke pret: een spiegelkamer
Hijswerktuig en model duikerspak
'Iets' met schroefdraad, hieronder het ontwerp.
Opa's oude vak: hijswerktuig
Dit 'spiegelhok' (nogmaals) was wel het toppunt. Om de een of andere reden nodigde het de kinderen uit tot zingen (met gekke woorden) en dansen.
Maarten hier nog even solo.
Kort filmpje van de mechanische trommel van Da Vinci
Een laatste bijzonderheid wil ik nog vermelden: Da Vinci was linkshandig niet alleen, hij schreef bovendien zijn teksten in spiegelschrift. Hij schreef over godsdienst en over astrologie. Handschriften van hem worden in verschillende grote steden bewaard, onder andere in Madrid.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten