zaterdag 8 juli 2023

Velvet Queen, Marie Amiguet, Vincent Munier, 2021.

Dvd-hoes
Beetje uitvergroot
Dit was een prachtige documentaire, uitgezonden door de EO - die graag mooie natuurdocumentaires uitzendt. 
Er gebeurt weinig in de film: twee mannen reizen rond in het Tibetaans gebergte, om de sneeuwpanter, de Velvet Queen uit de titel, te observeren. 
Dat gaat niet zo gemakkelijk, het dier laat zich niet gauw spotten. We beleven dus hun zoektocht mee, en worden verrast door alles wat wél voor het oog van de camera verschijnt. 
Wat zo mooi is, met de twee reizigers mee op te merken, dat zij de natuur spotten, maar dat zij zelf ook gezien worden - door alle dieren daar.
Je komt helemaal tot rust door het langzame tempo, het zoeken dat nergens dwingend wordt. Zoeken kan, maar vinden is niet af te dwingen. 
Uiteindelijk slaagt hun tocht, en zien we de sneeuwpanter verschijnen. Niet alleen hoog in de bergen, ook voor de camera die ze verdekt hebben opgesteld, en die 's nachts opnamen maakt. 
Een prachtige, meditatieve film, ik zou hem zó nog een keer kunnen bekijken. Prachtige natuurbeelden, mooie muziek. 
Filmmakers Marie Amiguet en Vincent Munier speuren in de César-winnende documentaire The Velvet Queen in de Himalaya naar de mysterieuze sneeuwluipaard. Het resultaat is een bevrijdende, euforische ervaring. “Zo’n plek maakt ons gelukkig, zéér gelukkig.”
Een natuurfotograaf zoekt een sneeuwpanter. Een schrijver zoekt de drijfveer. Beide zoektochten zijn prachtig.

Uit de recensie van Filmtotaal: 
"Vincent Munier wordt op zijn beurt ook weer in de gaten gehouden. Niets van wat hij doet ontkomt aan de loerende blik van zijn trouwe waarnemer. De Franse schrijver en beroepsreiziger Sylvain Tesson doet dit bij hem wel een stuk minder onopvallend. Hij is dan ook niet op jacht naar de fotograaf zelf, maar naar diens motieven.
Sylvain Tesson in 2011.
Want wat drijft een getalenteerd fotograaf om naar de meest onherbergzame delen van de planeet te reizen, op jacht naar die ene foto? Wat zegt het over de ontwikkeling van de mens dat Tesson daar op zijn beurt maar moeilijk de vinger achter kan krijgen, terwijl hij met de grootst mogelijke moeite zijn intellectuelenlijf over de bergen en door de sneeuw krijgt?

The Velvet Queen gaat over veel meer dan het in beeld brengen van prachtige Tibetaanse berglandschappen of een mysterieuze wollige katachtige. Dit serene spektakel is veel meer een visuele grondtoon waarover Tesson haast poëtisch zijn semi-filosofische gedachtestromen onder woorden brengt. Hij doet dit op een prettige manier, in korte waarnemingen met passende metaforen, op gedempte toon. Het helpt dat de auteur-avonturier zelf onderdeel is van deze waarnemingen en ze daardoor persoonlijk maakt, zonder verstrikt te raken in grote filosofische denkbeelden of ethische vraagstukken van globale proporties."
Vincent Munier en Sylvain Tesson (r). Tesson is schrijver. 
Prachtig! Maar het zoeken in de stilte, de leegte is het mooiste. Het vinden zelf.... een buitengewoon geschenk.
Trailer.
De beide makers, Marie Amiguet en Vincent Munier. 
De soundtrack is van Warren Ellis en Nick Cave; die muziek maakt van de film 'een hypnotische kijkervaring', aldus een recensie.
Soundtrack (stukje)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten