vrijdag 28 oktober 2022

Le Chant du Loup, Antonin Baudry, 2018.

 
Filmposter; ook wel aangekondigd als The Wolf's Cry. 
Verrassend goede film, gewoon spannend, met mooie beelden en een goed/aardig (verzonnen) verhaal.
Hoofdpersoon is 'Sokkemans', Chaussets, ook wel Oreille d'or (gouden oortje) genoemd. Hij speelt een cruciale rol in de film, want hij kent alle geluiden onder water, van het type duikboot of vrachtschip, met aantal bladen, tot en met walvissen, duikers. De hele bemanning vertrouwt op hem.
In het begin gaat dat fout. We zien hem aarzelen, hij weet niet zeker wat hij hoort. Over die twijfel is hij duidelijk, toch wordt het hem als een fout aangerekend.
Op deze poster Francois Civil als Chanteraide/"Socks"/ "Sokkemans".
Hij krijgt een vriendin, wordt toch weer wel aangenomen op het schip, maar dan gebeurt er iets dramatisch: er vindt een raketaanval plaats, ergens bij Finland. Dit roept een reactie op, maar ook hier hoort "Sokkemans" dat er iets mis is met het geluid: de kop van de raket is niet geladen met kernmateriaal. Het is een val van de islam - onwaarschijnlijk genoeg hebben zij die kunde, maar vooruit maar - en bedoeld om een tegenaanval te provoceren. 
De twee duikboten nu van 'de goeien' dreigen elkaar te vernietigen. Hoe dat afloopt is heel spannend. Ook wel naar, er vallen veel slachtoffers. Het enige goede is, dat een wereldramp zo is voorkomen. 
Dit is de hele cast van de film. Links 'Gouden Oortje, rechts zijn vriendin. In het midden zijn meerderen. 
Antonin Baudry, schreef en regisseerde de film. Interessant: behalve filmregisseur is hij diplomaat. Hij schrijft onder het pseudoniem Abel Lanzac. 
Maar het prachtige van de film zit 'm vooral in alle beelden en voorstellingen van de onderzeeërs, de ruimtes met de schermen en hoe ze varen. Zie voor de lof hierop ook de site MARINESCHEPEN.NL . Hier zijn professionals aan het woord die het weten kunnen. Zij vertellen ook hoe de maker van de film zo goed geïnformeerd is geraakt. 
Oh ja: de titel: le chant du loup is het geluid van de sonar, een jankend hoge piep. Chanteraide blijft dit maar horen, ook als hij weer terug aan de wal is. 
Trailer, Frans; Nederlands ondertiteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten