donderdag 6 oktober 2022

All the money in the world, Ridley Scott, 2017.

 
Filmposter
De film is gebaseerd op historisch feiten, zoals beschreven in het boek van John Pearson uit 1995, Painfully Rich: The Outrageous Fortunes and Misfortunes of the Heirs of J. Paul Getty.
Sinds de film krijgt dit boek dezelfde titel als de film. Is ook in het Nederlands vertaald, onder de Engelse titel.

Boekomslag,
met oorspronkelijke titel. 
Het waargebeurde verhaal in dit boek gaat over oliemagnaat J. Paul Getty, die een geweldig fortuin maakte in Amerika, en zijn familie op de rand van de afgrond bracht. Van zijn vier zoons die de volwassenheid bereikten, kwam er slechts één er tamelijk ongeschonden vanaf. Een pleegde zelfmoord, een werd een drugsverslaafde kluizenaar en de derde moest het stigma van onterfd zijn tijdens zijn kindertijd zijn hele leven meedragen. Het ongelukkige lot zette zich voort in de volgende generatie, de naam Getty werd synoniem met 'een disfunctionerende familie'. 
Getty's ooit favoriete kleinzoon John Paul Getty III werd ontvoerd door de Italiaanse maffia, die hem zijn oor afsneed ten einde losgeld te krijgen, en werd na een leven vol drank en drugs een dwarslaesiepatiënt. 
Zijn kleindochter Alice heeft AIDS, en de familie zelf wordt verscheurd door de procesvoering over hun vergiftigde erfenis.
John Paul Getty in de jaren 60.
(Photo: Hulton Archive/Getty Images)
En dit is Christopher Plummer in de film, die Paul Getty Senior vertolkt. 
 (Photo: Giles Keyte/Sony Pictures via AP)

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Het onderwerp van de film is de ontvoering in 1973 van John Paul III, kleinzoon van Getty senior, door gangsters uit Calabrië.  De film gaat enkel hierover, en over de inspanningen van Pauls moeder haar zoon vrij te krijgen. 
De gangsters vragen een enorm losgeld, dat de gescheiden moeder niet heeft. Zij roept de hulp in van de steenrijke grootvader, die echter weigert te betalen!
De film is enorm spannend, de kidnapping is natuurlijk eng, de behandeling van het zestienjarige kind door de criminelen - maar de spanning komt ook door de onwaarschijnlijke reactie van de rijke grootvader. Hij betaalt niet alleen niet, hij geeft op allerlei terreinen blijk van een ziekelijke gierigheid.
De moeder van Paul III, Gail Harris, vecht voor haar zoon op een krachtige, bewonderenswaardige manier. Haar ex-schoonvader belazert haar en is onvermurwbaar. Dieptepunt is als de maffia haar zoon een oor afsnijdt, en opstuurt. 
De film eindigt met de bevrijding van Paul, en de dood van de oude baas. 
Het boek vermeldt hoe het verder met de familie is afgelopen. 
In wat tekst aan het einde van de film lezen we, dat Getty Sr. zijn geld in liefdadigheidsdoelen had gestoken om belasting te ontduiken. Maar daardoor kon hij er niet aankomen.... 
Hier een foto uit het werkelijke leven:
John Paul Getty III leaving a police station following the arrest of the men responsible for kidnapping him (Photo: Keystone/Getty Images)
En dit is de tragische figuur Paul III in 2003: hij is het trauma met de maffia nooit te boven gekomen.
(Photo: Bruno Vincent/Getty Images)
En dit is Mark Getty. In de film is hij een kind van 13, als zijn oudere broer John Paul III door de ndrangheta gekidnapt wordt. 
Hij is de enige van de dynastie die een normaal leven leidt, zelfs een zeer succesvol leven. Hij is, net als grootvader, een van de rijkste mannen van Groot-Brittannië, als eigenaar van Getty Images. 
(Photo: Getty Images)
Mark Getty with Prince Harry and the Director of Getty Images Gallery Louise Garczewska, in 2013.
(Photo: Tim P. Whitby/Getty Images)
Er is verder veel te doen geweest over Kevin Spacey, die aanvankelijk de rol van Paul Getty Senior zou spelen. De opnames waren ook al flink gevorderd, toen bekend werd doat Spacey veel mensen seksueel had lastiggevallen. Hij kon niet in die rol gehandhaafd worden, wereldwijd werd hij uitgekotst. 
Christoffer Plummer verving Spacey. Tal van opnames moesten in no time overgedaan worden. 
Kevin Spacey as J. Paul Getty in a screenshot released from the film, before his scenes in the role were re-shot with Christopher Plummer.

Er is trouwens nog een schandaal dat wat mij betreft goed onder de aandacht dient te worden gebracht: Michelle Williams kreeg vele malen minder betaald voor haar rol dan haar mannelijke medespelers. Schandalig, want zij heeft een dragende rol!
Links hier Michelle Williams in haar rol als moeder Gail Harris.
Naast haar Mark Wahlberg. Hij is in de rol speciaal adviseur en beveiliger van Senior James Fletcher Chace.
'Wahlberg received $1.5 million to take part in reshoots for “All the Money in the World,” while Williams got next to nothing', haal ik van DEZE SITE. En we mogen het geen seksisme noemen, hij had gewoon een ander contract... 
De rol van Wahlberg in de film is trouwens wel mooi: hij speelt de advocaat en beschermer van Paul Getty I, en als het hem écht te gortig wordt met de idiote zuinigheid van zijn baas, laat hij hem in de steek. Getty is dan ook werkelijk onbeschermd. 
Regisseur Ridley Scott, geboren 1937.
Regisseerde verder onder meer: Thelma & Louise, The Gladiator, Blade Runne, Black Hawk Down. 
Trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten