maandag 24 oktober 2022

Moonage Daydream, Brett Morgen, 2022.

Filmposter.
De film viel mij na alle zeer lovende recensies wat tegen. Ik vind sommige dingen van Bowie geweldig, en ik herinner me dan ook dat ik met heel veel genoegen naar de expositie in het Groninger Museum geweest ben. Zie Dit blog van mij, 2016
Nu ik de film vergelijk met de expositie zie ik ook, dat ik Bowie vooral bewonder als kunstenaar, en eigenlijk veel minder als musicus/muzikant. De film maakt heel veel lawaai, wat natuurlijk heerlijk is als je zijn muziek graag hoort. Ook zijn er veel beelden van de ontzettend grote mensenmassa's voor wie hij op stond te treden. Allemaal met dreunend geweld. 
In de recensie had ik gelezen dat er veel spirituele teksten van hem waren. Dat viel mij nogal tegen, hij had het er wel eens over, maar vaak maakte dt op mij niet zo veel indruk.
Repetitie Lazarus, David Bowie en regisseur Ivo ten Hove. 2015
Ik miste de naam Ivo van Hove, met wie Bowie een paar keer heeft samengewerkt. Niets over Lazarus, zijn laatste project, waar genoeg 'spiritueels' over te zeggen zou zijn geweest. 
De titel Moonage Daydream verwijst naar een single met die titel, en ook naar een boek van Bowie.  
Dit vond ik erover op internet: 

Moonage Daydream is een nummer van David Bowie en voor het eerst uitgebracht als single in 1971 met de band Arnold Corns. Een opnieuw opgenomen versie, met Bowie en zijn band The Spiders from Mars, werd in 1972 uitgebracht op zijn album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars.
Boekomslag. Boek gepubliceerd in 2002 door Bowie zelf. 
Het nummer vertelt over een alien-messias en hint naar zijn doel om de wereld te redden van een aankomende ramp, die werd beschreven in het eerste nummer van het album "Five Years", en zijn lot als typische zielsliefhebber, beschreven in het tweede nummer "Soul Love". In het verhaal van het album is dit een van de belangrijkste nummers, aangezien het de creatie van titelkarakter Ziggy Stardust beschrijft; door middel van een combinatie tussen religie, romantiek, seksuele vrijheid, rebellie en passie verandert hij in de archetypische rockster.
Ziggy Stardust, alter ego Bowie
Moonage Daydream: The Life and Times of Ziggy Stardust is de titel van een boek geschreven door Bowie dat werd vernoemd naar dit nummer, gepubliceerd in 2002. Het boek documenteert de jaren 1972 en 1973 en werd volledig geïllustreerd met foto's van Mick Rock. Bowie en Rock ontmoetten elkaar in 1972 en vormden een goede werkrelatie en een blijvende vriendschap. Rock werd hierdoor meteen de enige fotograaf die toestemming had om de tweejarige carrière van Ziggy Stardust vast te leggen.
Trailer
Regisseur Brett Morgen, geboren 1968.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten