woensdag 31 januari 2018

Made in China, Armando & Meesterwerken uit de Qing-Dynastie, '17-'18.


De stad Guangzhou. Museum Oud Amelisweerd gaat samenwerken met het museum in deze hoofdstad van de Zuid-Chinese provincie Kanton. © ChinFotoPress 
Yvonne Ploum en Roelof Jan Minneboo bereidden een tentoonstelling van Armando voor die eind april 2018 in het Guangdong Museum in Guangzhou zal openen. De tentoonstelling in het Guangdong Museum, een van de grootste musea van Zuid-China, is het resultaat van de samenwerking tussen MOA en het Guangdong Museum. Deze samenwerking leidde al eerder tot de huidige tentoonstelling in MOA: Made in China.

Tot en met 18 maart 2018 is in MOA | Museum Oud Amelisweerd de tentoonstelling MADE IN CHINA - ARMANDO & MEESTERWERKEN UIT DE QING-DYNASTIE te zien. MADE IN CHINA focust op Chinese schilderkunst, gekalligrafeerde gedichten en een zeer diverse selectie ambachtelijke sier- en interieurobjecten. Alles vervaardigd in en rond de achttiende eeuw; dezelfde periode waarin ons landhuis is gebouwd. Ook Armando is vertegenwoordigd in de tentoonstelling: zijn werk blijkt verrassend veel overeenkomsten te hebben met de Chinese kunst.

Armando is een hedendaagse uomo universale. Hij is een kunstenaar die zijn gedachtegoed verbeeldt in meerdere disciplines. Armando is schilder, tekenaar, beeldhouwer en keramist. Maar hij is ook schrijver, filmer, theatermaker en tot voor kort violist. Armando werkt al tientallen jaren aan een oeuvre als een huis; een Gesamtkunstwerk met een aantal sterke en consistente thema’s die met eenvoud en kracht worden verbeeld.
Met Cherry Duins, in Herenleed, zeventiger jaren 20e eeuw.
Romanschrijver
Dichter
Beeldhouwer
Keramist
Violist
Armando, geboren als Herman Dirk van Dodeweerd in 1929.
Het was een koud museum, en toch vonden we het er leuk. 

Links staat een bezoekerscentrum annex koffie- en eetgelegenheid. Ook worden hier wel concertjes e.d. gegeven.
Uit dit boekje kun je leuke wandelingen halen, bijvoorbeeld de ooit door ons gelopen wandeling langs de Kromme Rijn. TE KOOP BIJ: FRANK WANDELT.
Kromme Rijn, Bunnik
Amelisweerd is nog altijd prachtig. Ondanks de verwoesting vanwege de wegenaanleg (en de kap van vele bomen, jaren geleden). De autoweg is wel de hele tijd opdringerig aanwezig. 
Armando vóór het huis.
Een oud detail in het huis.
Er was ook nog een paternosterlift. Ik kon er geen foto van vinden. Hierboven een animatie. Hij werkt dus op handkracht.
Dit is er een in het Stasi-museum in Berlijn. 
Tot mijn schrik las ik dit:
AMELISWEERD/AMERSFOORT - De Amersfoortse kunstenaar Armando wil al zijn werk weg hebben bij het Museum Oud Amelisweerd, het MOA in Bunnik. Waarom hij het daar weg wil hebben, wil hij niet zeggen: "Ik heb daar mijn redenen voor en die hoeven niet in de openbaarheid."

Eerder deze week werd bekend dat Stichting Armando de bruikleenovereenkomst met het museum heeft opgezegd. Het museum beheert de kunstwerken van deze stichting, maar dat gaat nu stoppen.

Volgens directeur Yvonne Ploum is dit gunstig voor het museum: "Financieel zal het op termijn een verlichting zijn voor de begroting van MOA. Want het is natuurlijk logisch dat als je van een hele grote collectie naar een compactere collectie gaat, dat je dat op beheer, op depot, op verzekering uiteindelijk toch tientallen duizenden euro's scheelt."
Yvonne Ploum, directeur MOA
Bestemming onbekend
Waar de kunstwerken, die overbleven nadat een brand in 2007 het Amersfoortse Armando Museum verwoestte, straks heengaan is nog niet duidelijk. De Armando Stichting gaat op zoek naar een ander museum om de collectie in bruikleen te geven. Bruning: „We zijn met meerdere partijen in gesprek.”
Op zolder zit het Documentaitecentrum, dat behouden zou moeten blijven.
In de kasten staan alle gepubliceerde boeken van Armando. 
MOA behoudt straks de veel kleinere eigen collectie van werken op papier en het documentatiecentrum, maar het verdwijnen van Armando’s persoonlijke collectie dwingt het museum straks het tentoonstellingsbeleid „te herformuleren”. Doeser: „We zullen vaker met andere kunstenaars gaan werken.” Desondanks gaat het museum ervan uit dat het straks nog regelmatig over de werken kan beschikken. Het verwijst naar de ethische code voor bruikleen. „MOA heeft inmiddels een bijzondere band met het werk van Armando. Die band blijft”, zegt Doeser.

De voorzitter van de Armando Stichting staat hier sceptischer tegenover: „Het is niet zo dat het MOA door kan als ‘Armando museum’.” De stichting wil niet dat er straks twee musea zijn die zich als museum voor kunst van Armando presenteren: „Een ander museum zal de verantwoordelijkheid voor onderhoud en opslag op zich nemen, daar zal het enige exclusiviteit tegenover willen.”

FINANCIËN
Het museum zit in financiële problemen en krijgt nu een tijdelijke subsidie van 75.000 euro van de gemeente Utrecht om het hoofd boven water te houden. Of dat zo moet blijven wordt onderzocht door de gemeente.
Nu Armando vertrekt maakt André van Schie van de VVD zich zorgen. Hij gaat schriftelijke vragen stellen aan het Utrechtse college. "Wij willen ons ervan vergewissen dat er niet nog een probleem is bijgekomen met het vertrek van Armando", aldus het raadslid.

Ik geef nu wat foto's van de expositie zelf:
Drakenbootrace, kamerscherm, 1800-1825; bij de herdenking van de dood van de dichter Qu Yuan (340-278 v. Chr.)
Detail
De opstelling paste mooi bij het behang.

Beddensprei met Chinese feniks, late negentiende eeuw, geborduurde zijde.
Chinees behang. Onder en boven.
Op de bel-etage van het MOA zijn kamers met bijzonder behang te bewonderen. 



Wang Hui, 1632-1717. Landschap, Handrolschilderij.
Li Jian 1747-1799; Landschap, Hangrolschilderij. Inkt op zijde.
Armando, Paysage Criminel
Zogenaamde Chinese exportkunst; zeshoekige vazen met leeuwendeksel, 18e eeuw.
Links: Armando, Landschap
China-kenner Bettine Vriesekoop bij de expositie
Landschappen, Armando.
Haardscherm met vogels en bloemen, Qing-dynastie 1644-1912, hout, satijn, zijde, parelmoer. 
Nu volgen wat foto's van Ton.
Op deze foto is mooi het doorkijkje te zien. Eerste etage.
Op de muur. 
Boom Armando
Xi Gang, 1746-1803, Huis aan water en bamboe, inkt op zijde.
Vertaling van het gedichtje bovenaan. 
Details behang 

Details beddensprei




Pleintje vóór de ingang van het museum.