dinsdag 24 oktober 2017

Master and Commander, The far side of the world, Peter Weir, 2003.

Master and Commander, The Far side of the world, is een mooie film van Peter Weir. Het mooie zit 'm er voor mij in, dat de historische gegevenheden zo waarheidsgetrouw worden weergegeven. Zo is het schip waarop de Master en de Commander plus de voltallige bemanning varen, heel mooi en echt weergegeven. Maar ook het bedienen van de zeilen, het sturen van het schip op de woeste golven, de kleding, het klimmen in het want, het boegbeeld van het schip: alles straalt authenticiteit uit. Dat maakt het heerlijk om naar de film te kijken.
Vooral als het schip in close up was, genoot ik! Of bij het geluid van de zeilen...
De film is gebaseerd op een aantal van de 20 boeken van de zogenaamde Aubrey-Maturin serie, van Patrick O'Brian. Ik heb niets van O'Brian, maar ik geloof graag dat hij geweldig schrijft. De film haalt zijn gegevens uit zijn boeken, en ik heb begrepen dat hij de historie goed bestudeerd heeft om tot zijn resultaten te komen.
Ik vond het volgende over de Aubrey-Maturin Collectie op internet:

In 2008 The Folio Society set sail with our own edition of the first in the series Master and Commander. Since then we have published all twenty books, with each new publication eagerly awaited by collectors across the world. With every edition featuring meticulously researched prints, maps and illustrations as well as a unique binding, it has been a monumental task to do justice to a series of books that have been called the greatest historical novels ever written.
Ik zou wel eens zo'n enkel deeltje in handen willen hebben. Het lijkt me een juweeltje!
Patrick O’Brian (1914–2000) 
O'Brian was best known for his Aubrey/ Maturin series of historical novels set in the Royal Navy during the Napoleonic Wars, the first of which, Master and Commander, was published in 1969. In addition to novel-writing, O’Brian was a biographer (Joseph Banks, 1987; Picasso, 1976) and translator. After the Second World War, he settled in the South of France and translated many works from French into English, among them the novels of Simone de Beauvoir and Henri Charrière’s memoir Papillon. He received a CBE in 1997. [ Een CBE is een ridderorde, AdW}
Filmposter
Boek
Ik vertel nu wat meer over de film. De film is gebaseerd op twee of drie delen van de serie. Hoofdpersonen zijn kapitein Jack Aubrey, gespeeld door Russell Crowe, en Dr. Stephen Maturin, gespeeld door Paul Bettany. Het zijn vrienden, en in rustige tijden maken ze samen muziek op zee. 
Samen musiceren.
Paul Bettany, als Dr. Stephen Maturin.
Russell Crowe, hij zette meesterlijk een gepassioneerde kapitein neer!
Maar al zijn het vrienden, ze hebben allebei een andere taak in het leven. Het is in de tijden van Napoleon, en die probeert de hegemonie van Engeland op zee in te pikken. Heel letterlijk, door de prachtige schepen van Engeland te verwoesten, of anders te enteren. 
Zo zag het uniform van de Engelsen er ook echt uit. 
Zo achtervolgt de Acheron 'ons' schip. HMS Surprise, en in dichte mist lukt het de Fransen het schip (bijna) te verwoesten. Maar kapitein Aubrey laat het er niet bij zitten, en laat de Surprise geheel en al repareren. Het wordt door sommigen als gekkenwerk bestempeld, die vinden dat ze eigenlijk terug naar huis zouden moeten.
Even tussendoor: wat erg leuk is, is te merken dat er kinderen aan boord zijn, officiertjes in opleiding. Één van hen raakt tijdens het gevecht tegen de Fransen een arm kwijt. 
Een ander wordt door de bijgelovige bemanning ervan beschuldigd dat hij de brenger van het kwaad is, ze denken dat het schip gedoemd is onder te gaan. De jongen wordt zodanig gepest, dat hij het leven niet meer aankan, en hij stapt overboord, met een kanonskogel in zijn handen. 
Deze arme ziel, bevoorrrecht door zijn klasse, maar gepest vanwege zeemans-vooroordelen, pleegt zelfmoord. 
Het schip passeert de Galapagos-eilanden, een luilekkerland voor Dr. Maturin. Maar Aubrey wil er niet van weten voor natuurkundige uitstapjes te stoppen, en gaat verder. Er is nu een conflict tussen de twee vrienden, de muziekinstrumenten worden niet meer aangeraakt. 
Per ongeluk wordt Maturin neergeschoten, een buikwond. Er is alleen een soort verpleger die nu voor arts moet spelen. Maturin opereert zichzelf.
Aubrey wacht braaf tot Maturin klaar is op de Galapagos. 
Ik geloof dat Aubrey hierdoor een beetje tot inkeer komt, en hij vindt het goed dat Maturin naar de Galapogos gaat om onderzoek te doen. 
Natuuronderzoekers. Helaas moesten alle mandjes weer leeggegooid worden. 
Als hij daar doorloopt, ziet hij de Acheron liggen. Hij gooit nu al zijn verzameling diertjes weg, omdat hij wel begrijpt dat deze keer het vechten voorgaat. 
De taken worden verdeeld voor de aanval. Aubrey heeft zomaar van een van de bemanningsleden een klein scheepsmodel van de Acheron gekregen, waardoor hij weet waar de zwakke plekken ervan liggen. Er volgt een zeegevecht - voor mij is dat altijd wat vervelend, dat vechten altijd op die RTL-zenders; al snap ik ook wel dat het in deze film niet zonder kan. Natuurlijk is de overwinning dit keer aan de kant van de Engelsen. In triomf gaan ze dit keer naar huis. 
Lt. Pullings, James d'Arcy. Hij krijgt het bevel over de in beslag genomen Acheron.
Totdat Aubrey ontdekt dat hij belazerd is: de kapitein van de Acheron leeft nog wel. Hij moet er alsnog achteraan. Een mooi einde van deze film.
De details: het haar klopte....
De napoleontische hoed....
De instrumenten
Het eerste schot, dat eruit zag als een bliksemflits.
Al houd ik niet van vecht-scenes, de aankleding was wel weer fantastisch!
Er viel nog iemand uit het want. Er moesten wrakstukken losgeslagen worden, of het hele schip zou zinken. Maar met die keuze verdronk de jongen die overboord geslagen was. 

Aubrey is zelf ook een vechtjas. Wel een goede kapitein voor zijn bemanning.
Zoals hier, waar hij de herstellende gewonde jongen opzoekt. Deze ligt trouwens in bed, de gezonde bemanning slaapt in hangmatten. 
Volgens mij ken ik hem van The Lord of the Rings? 
Ik las, dat deze films een aantal Oscars verloor aan The Lord of the Rings...
Moedig officiertje. Neemt het commando van het schip over, als de Acheron geënterd is. Mist één arm. 

Regisseur Peter Weir op de set. 
Goeie trailer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten