dinsdag 26 mei 2015

Inside Llewyn Davis - Joel and Ethan Coen,

Behalve Justin Timberlake speelde ook F.Murray Abraham een rol. (Salieri uit Amadeus.)
Een luchtige, en toch weer geloofwaardige  film van de Coen-brothers. Llewyn Davis is een zanger die volkomen blut zijn weg zoekt in het leven. Zijn partner in de muziek heeft zelfmoord gepleegd.
Oscar Isaac, zanger, gitarist, acteur. Vertolkt Llewyn. Isaac ontving meerdere prijzen voor deze rol.
Zijn vriendin moet niks meer van hem weten, zij zegt dat ze zwanger is van hem en eist geld voor een abortus. Hij zwerft van 'couch naar couch', heeft geen winterjas, en kan maar niet aan de slag komen. Toch zingt hij prachtig, en begeleidt zichzelf uitstekend op de gitaar. Hij zingt folk-muziek.
Aan het begin van de film logeert hij bij lieve vrienden (of is het familie?), waar hij altijd warm onthaald wordt. Maar bij zijn vertrek ontsnapt de rode kater. Hij neemt hem dan maar mee op zijn tocht, wat het niet gemakkelijker maakt ergens een couch te vinden. En helaas ontsnapt het dier hem ook nog bij het volgende adres. Hij maakt een plaatje met een paar vrienden, waarvoor hij
$ 200,-- krijgt, en geen roalties. Natuurlijk wordt dat plaatje uiteindelijk een succes, zoals alles waat Llewyn onderneemt op een fiasco uitdraait. Het lukt hem zelfs niet weer te gaan varen, omdat zijn bewijs van lidmaatschap van de vakbond is weggegooid. De film eindigt met een pak slaag in een steeg, na een optreden.

Zie hier meer informatie over plot en cast: Inside Llewyn Davis .
De zwangere vriendin, Jean, gespeeld door Carey Mulligan 
Weer een oude (wat tirannieke) bekende, die Llewyn en een vriend gebruikt om te chaufferen. Wordt onderweg niet goed, de vriend wordt opgepakt door de politie, Llewyn en de kat verdwijnen in de nacht.
Daar gaat hij. 
Peter Paul en Mary-milieu. Lachen is ook, dat je aan het eind van de film Bob Dylan hoort zingen...
En onze Llewyn wordt in elkaar geslagen. 
Jean 
De kat. Ergens halverwege vangt hij een kat en brengt hem terug, maar dat blijkt een vrouwtje te zijn. Aan het eind blijkt de echte kat ('mét scrotum') zelf te zijn teruggelopen naar de Gorfeins. Hij heet.... Ulysses. :-) 
(Kan zowel de tocht van Llewyn zelf zijn, als een verwijzing naar de Coens's eerdere film, O Brother where art thou, waar de hoofdpersoon Ulysses heet.)
Hij heeft het koud. 

Die Jean kan behoorlijk op hem schelden.
'What did you say you sing?'
 'Folksongs.'
 'I thought you said you were a musician.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten