Janet Cardiff in Ontario, 2013.
Ikzelf kende Tallis' stuk via het Cobra Museum in Amstelveen. In ik-weet-niet-meer-welk-jaar stelden zij het werk The 40 Part Motet van Janet Cardiff ten toon: zoals hierboven in een trailer te zien valt (deze opstelling is in Ontario). Veertig luidsprekers stonden in een kring opgesteld. Het idee is, dat je bij elke stem afzonderlijk kunt verwijlen om die een beetje te kunnen 'highlighten' boven het geheel uit. Ik was er zo van onder de indruk dat ik de naam Tallis nooit meer vergat.
Maar Tallis is niet alleen populair bij beeldend kunstenaars; ook de film heeft hem ontdekt. Dat merkte ik bij het kijken naar Touching the Void. Een spannende gedramatiseerde documentaire over twee bergbeklimmers die de berg de Siula Grande van meer dan 6000 meter in Peru proberen te bedwingen. Eén van de twee raakt daarbij gewond, en blijft alleen achter. Hij overleeft op ongelooflijke wijze, en publiceerde er een boek met dezelfde titel over. Het is een must voor bergbeklimmers.
Als de twee - nog voor het ongeluk - de moeilijke westrand bedwongen hebben, klinkt ook het Spem in Alium.
Gebruik de schuif als je het Tallis-moment mee wilt beleven: het is ongeveer vanaf punt 17.25 tot en met ongeveer 18.25.
Touching the void is een prachtige film, vanwege de beelden, maar ook door het verhaal - nagespeeld door jonge klimmers en van commentaar voorzien door de 'echte' klimmers van toen, zo veel jaar na dato.
Ook de vragen die de film bij je oproept maken de film interessant. Voor belangstellenden verwijs ik naar de link voor de complete filmhierboven; en naar het blog dat hier binnenkort van mij over zal verschijnen.
Maar het leukste komt nog: Spem in Alium komt straks ook voor in de film Vijftig Tinten Grijs. Die film komt volgende week pas uit, en is gemaakt naar de trilogie van E.L. James, pseudoniem voor Erika Leonard.
E.L.James
Het zeer populaire driedelige erotische boekwerk, bestaande uit Fifty Shades of Grey, Fifty Shades Darker, en Fifty Shades Freed, diende als basis voor het filmscript. De boeken stonden lange tijd op de bestsellerslijsten. 'Zinderend' is wel het minste wat je erover kunt zeggen.
Boek 1.
En dat 'zinderende' is dus straks te zien in combinatie met de muziek van Thomas Tallis, die zingt:- Spem in alium nunquam habui
- Praeter in te, Deus Israel
- Qui irasceris et propitius eris
- et omnia peccata hominum
- in tribulatione dimittis
- Domine Deus
- Creator caeli et terrae
- respice humilitatem nostram.
Ik heb nooit mijn hoop gesteld op een ander
dan op U, Oh God van Israël
Die zowel woede als genade kan tonen
en die alle zonden vergeeft
van de lijdende mensheid.
Heer God
Schepper van hemel en aarde
gedenkt onze zwakheid.
Tallis; leefde van ca. 1505-1585. Portretje werd 150 jaar later (!)gemaakt, door Gerard Vandergucht. Tallis geldt als een der beroemdste Engelse componisten.
Hier volgt dan een promotiefilmpje: Tallis in combinatie met mooie plaatjes. Ik geloof vanaf donderdag a.s. in de bioscoop. Dan Tallis dus in combinatie met de Vijftig Tinten.
Ach ja.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten