zaterdag 3 juni 2017

Bannon's War, Michael Kirk, PBS, 2017

Deze documentaire werd afgelopen woensdag, 31 mei uitgezonden bij 2DOC. Maker is Michael Kirk, van PBS, Public Broadcasting Service, een Amerikaanse non-commerciële educatieve zender.
Trump en zijn enge adviseur 
Bannon is de huidige chef-strateeg van president Trump. Ik had al over hem gehoord, dat hij erop uit is de Amerikaanse politiek te destabiliseren. Hij wil niets liever dan 'de elite in Washington' kapot maken.
Foto komt niet uit de documentaire.
De documentaire schetste een klein beetje Bannon's achtergrond. Die was voor mij niet helemaal duidelijk als verklaring voor de politieke overtuiging van Bannon.
Deze ook niet.
Deze 'Dark Knight' vertolkt nog het beste de rol van Steve Bannon: liefhebber en schepper van chaos.
Bannon is net als ik van de na-oorlogse baby-boom-generatie. Ik begreep dat zijn eerste sympathie bij de Democraten lag. Dat kan grondig veranderd zijn door de gijzelingscrisis in Teheran, die begon in 1979 en die 444 dagen duurde. Aangst voor de radicale islam drijft hem dan voornamelijk voort.
4 november 1979: begin van de Iraanse gijzeling.
Brannon heeft veel gelezen, en heeft aanvankelijk in Hollywood gewerkt. Daar regisseerde hij een paar opmerkelijke films, waarin hij o.a. Sarah Palin, Ronald Reagan en de Tea Party ophemelt. Maakt overdadig gebruik van heftige visuele metaforen, zoals tornado's, brandende huizen en leeuwen die hulpeloze gazelletjes verslinden. Hij wordt  'De Leni Riefenstahl van de Tea Party beweging' genoemd.
Sarah Palin, boebeeld van de Tea Party Beweging.
Dit plaatje heb ik er ook weer zelf bij gezocht.
Hij kwam in contact met Andrew Breitbart, een man van de extreem-rechtse pers. Breitbart stierf in 2012, Bannon werd toen voorzitter van Breitbart News.
Andrew Breitbart
Bannon gelooft in de onherroepelijkheid van een ultieme botsing der beschavingen. Bush' uitspraak, dat de islam een vredelievende godsdienst is, noemt hij de domste uitspraak ooit. Hij is de drijvende kracht achter Breitbart News, 'platform voor de alt-right-beweging.'
Verantwoordelijke voor de Executive order 13769, die moslims verbood nog Amerika binnen te reizen.

Werd in het begin van Trump geportretteerd als de eigenlijke man die aan de knoppen zat.
Dit plaatje kwam wel in de docu voor.
Nu lijkt hij wat aan invloed verloren te hebben aan Jahred Kushner. Hij zou tegenstander zijn geweest van het bombarderen van de Syrische luchtmachtbasis Al-Shayrat.
Schoonzoon Jahred Kushner. Leek even de plaats van Bannon in te gaan nemen. Maar Bannon is toch weer in de gratie, al is hij uit de Nationale Veiligheidsraad gezet. 
Voert strijd tegen de radicale islam, Washington en zijn rivalen in het Witte Huis. Vecht om Trumps verkiezingsbelofte waar te maken. Persoonlijke kruistocht om Amerika te transformeren.
America first.
Aanval is de beste verdediging: grab them by the pussy leek een desastreuse uitspraak te zijn. maar op advies van Bannon ging Trump alleen nog maar harder in de aanval, met enkele aangiftes van vrouwen tegen Clinton.
President strijkt met de eer, fouten worden Bannon toegeschreven.
Stephen Miller, een ander medewerker van Trump. De docu liet zien, hoe hij éérst de menigte ophitst, voordat Trump 'toeslaat'. 
Hier is meer te lezen over Breitbart News.
Zo kennen we hem ongeveer dagelijks.
En dit is nogmaals Bannon.
En omdat het zo'n plezier is om hem te lachen, nog twee cartoons...
Documentairemaker Michael Kirk (1947).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten