maandag 7 juli 2014

De verdrinking - Roger Martin du Gard 1983 (2009).

Omslag
Zeer spannend boekje, in één adem uitgelezen.
Dagboekaantekeningen van een officier, die verliefd wordt op een bakkersknecht. De liefde lijkt beantwoord te worden. De twee maken een afspraak, maar er is sprake van een misverstand, elk staat op een andere oever van dezelfde rivier (de Marne). Het is het jaar 1888.
De officier, Xavier de Balcourt (zijn naam wordt pas tegen het einde genoemd) kan niet zwemmen. Hij spoort Yves Janvier aan de overtocht te wagen. De stroming is zo sterk, dat hij omkomt.
Hierna kan Xavier niet anders meer dan tegenover iedereen, ook tegenover zichzelf, ontkennen dat hij de jongen tot deze daad heeft aangespoord. Toen hij zag dat het niet lukte, was het al te laat.
De andere bakkersknecht, Honoré, heeft hem precies door. Maar zijn woorden hebben geen effect bij de politie.
Erg mooi in de beschrijving van het homoseksuele verlangen; het jongenslichaam van Yves. Du Gard houdt de aandacht vast, het verhaal is zeer overtuigend geschreven.
Roger Martin du Gard hoorde bij de groep van de Nouvelle Revue Francaise, waartoe ook Proust, Valéry, Gide en Claudel behoorden. Hij leefde van 1881 tot 1958. In 1937 kreeg hij de Nobelprijs voor de literatuur voor Les Thibault, een grote romancyclus over twee broers die leefden in het tijdperk vóór de Eerste Wereldoorlog. Deel 1 ervan is inmiddels in het Nederlands vertaald.
(€ 49,95!)
Ook is er nu het boek - de vertaling - met de titel Luitenant-kolonel de Maumort. DeVerdrinking maakt daar onderdeel van uit.
Martin du Gard was zeer beïnvloed door Oorlog en Vrede van Tolstoi. Verbluft was hij door Tolstois inzicht in de menselijke natuur, in de verborgen kanten ervan. Voor het 'Onder de oppervlakte kijken!' was Tolstoi zijn grote voorbeeld.
Roger Martin du Gard
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten