maandag 7 maart 2022

Dark Waters, Todd Haynes, 2019.

Filmposter.
Amerikaanse historische dramafilm uit 2019, regie Todd Haynes. 
Todd Haynes, geboren 1961. 
De film is gebaseerd op de lange, juridische strijd die advocaat Robert Bilott eind jaren 1990 begon te voeren tegen chemiebedrijf DuPont. 
Robert Bilott, de advocaat die in werkelijkheid strijd voerde met Dupont. 
Geboren 1965.
Dupont zit in Nederland in Dordrecht. 
De hoofdrollen worden onder anderen vertolkt door Mark Ruffalo en Anne Hathaway. Echtpaar, met twee zonen. 
Het script is van Nathaniel Rich, die zich baseerde op een artikel in The New York times, getiteld  "The Lawyer Who Became DuPont's Worst Nightmare". 

Verhaal
Een advocaat ontdekt een duister verband tussen een groot aantal onverklaarde sterfgevallen en een van de grootste bedrijven ter wereld. Hij zet zijn leven en carrière op het spel om de waarheid aan het licht te brengen.

Voorgeschiedenis
Bedrijfsadvocaat Robert Bilott werd in 1998 door een veehouder uit Parkersburg, West-Virginia, ingeschakeld om een rechtszaak aan te spannen tegen het chemiebedrijf DuPont. De veehouder meende dat het bedrijf een plaatselijke kreek, waar zijn vee van gedronken had en ziek van was geworden, vervuild had. In de daaropvolgende juridische strijd tegen DuPont bracht Bilott een decennialange geschiedenis van milieuverontreiniging aan het licht. Het ging in het bijzonder om de ongezonde effecten van perfluoroctaanzuur (C8), een van de PFAS. 
Voor mij is van belang dat het in teflon zit, en we het dus via die weg binnen hebben gekregen. Jarenlang. 
Teflon-pan. 
Twee jaar na het artikel van Rich regisseerde Stephanie Soechtig met The Devil We Know (2018) een documentaire over het onderwerp.
Poster van de documentaire. 
De opnames voor de film Dark Waters gingen midden januari 2019 van start en eindigden in maart 2019. De film ging op 22 november 2019 in première.
Op het erf van de boer die alles in gang zette. 
Mark Ruffalo.
Victor Garber in “Dark Waters”.

Als de advocaat om bewijsstukken vraagt, krijgt hij schofterig genoeg het volledige archief. Daar zit mega veel werk in om dat uit te zoeken. Maar hij doet het!
De rechtszaak. Alles duurt verschrikkelijk lang, het medisch onderzoek komt pas na zeven jaar met resultaten. Maar Bilott wint wel!
Zijn huwelijk lijdt onder zijn inzet voor de zaak. Toch steunt zijn vrouw hem, dat levert een prachtige scene op, als zij haar man verdedigt. 

Hier weer met de boer in kwestie, de man die hem beslist overtuigt van de ramp die zich op zijn erf voltrekt. 


Trailer.
Ik vond het een indrukwekkende film, Robert Bilott heeft een grootse strijd gevoerd, feitelijk helemaal alleen. Het schandaal dat onthuld werd is ook verschrikkelijk, daarom des te beter dat deze advocaat de moed had om dit gigantisch grote werk te verrichten. 
Uiteindelijk is het wel zo, dat iedereen min of meer PFAS in zijn lijf heeft......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten