dinsdag 28 mei 2019

On a knife edge, documentaire VICE, 2018.

Geen ander omslag beschikbaar.
Josh Osbourne, verteller en actievoerder in de documentaire.
Heftige documentaire over toenemend geweld in Londen, gepleegd door voornamelijk zwarte jongeren met messen. Ze gaan vooral elkaar te lijf. 
Londen wordt geplaagd door deze golf van geweld. In 2018 stierven er al meer dan 50 mensen ten gevolge van steek- of schotwonden in de Britse hoofdstad. Drill, een gewelddadig hiphopgenre, wordt met de vinger gewezen als een mogelijke oorzaak van de wreedheden.
Drill is een vorm van rap die in het begin van de jaren 2010 overwaaide vanuit Chicago naar Zuid-Londen. Het energieke, snelle tempo en de duistere, gewelddadige, nihilistische teksten reflecteren het harde leven in de wijken waaruit de rappers afkomstig zijn. Ze zingen over de bereiding van drugs, de confrontatie van hun rivalen en het kwetsen van degenen die hen niet respecteren. Dat de rappers zich volledig in het zwart kleden en op foto’s vaak bivakmutsen dragen, maakt meteen duidelijk dat dit geen muziekgenre voor doetjes is.
Facebook @6ix7Official De leden van 67 (Six Seven) maken drill.
Naar aanleiding van de enorme recente golf aan dodelijke steekpartijen, onderzoekt activist en ex-bendelid Josh Osbourne de lokale omerta, de regels die er op straat bestaan rondom het praten met de politie. Hoewel veel jonge mensen vaak weten wie er verantwoordelijk is voor de moorden, praat niemand met de autoriteiten uit angst om als verklikker gelabeld te worden.
Omertà.
De omerta (in het Italiaans 'omertà') is de geheimhoudingsplicht in de erecode van de Italiaanse georganiseerde misdaad, zoals de Siciliaanse maffia, de Napolitaanse camorra of de Calabrese 'Ndrangheta. ... Spijtoptanten (personen die de omerta verbreken) worden ook wel pentiti genoemd.
Volgens het hoofd van de Britse politie zijn de recente moorden aan armoede, politiebezuinigingen, de drugswereld, en sociale media te danken, maar ondanks de controversiële aanpak van drill-muzikanten, blijft het dodental stijgen. Josh volgt families die in rouw verkeren en op zoek zijn naar antwoorden en oplossingen binnen hun gemeenschap. Hij spreekt een actief bendelid over de enorme nadruk die er op je reputatie ligt, en hoe het overleven van een steekpartij gezien wordt als een accolade.
De sociale media wakkeren de conflicten op straat aan. Londen verkeert middenin een epidemie van steekpartijen.
De meerderheid van de slachtoffers in 2018 werd doodgestoken, zeven mensen stierven ten gevolge van schotwonden. Opvallend is dat onder de slachtoffers een groot aantal tieners is. Zie DEZE BELGISCHE SITE, vooral over de invloed van de drillmuziek.

Een heel mooie samenvatting is te lezen op DEZE SITE. Uit de doeken wordt gedaan, dat verteller Josh Osbourne zelf ooit gevangen heeft gezeten, en de materie van het messengeweld benadert van binnenuit. Het heeft geen enkele zin om met een film de betrokken slachtoffers en nabestaanden te stigmatiseren, dat maakt alles voor hen alleen maar erger. 
 Een 'anti-knife crime march' vóór de begrafenis van Lewis Elwin, een jonge zwarte knul, in Tooting, zuid-west Londen. Foto: Lauren Hurley/PA
Vrienden en familie van Lewis Elwin, die dodelijk verwond werd bij een steekpartij in april 2016. 
Osbourne ziet niet de drill als grootste oorzaak, maar de armoede, sterk gestegen huizenprijzen, het verdwijnen van het gevoel deel uit te maken van een gemeenschap. Jonge mensen worden dus ook niet meer gecorrigeerd door die gemeenschap, vormen zelf bendes.
Lewis Elwin vormt het middelpunt van de documentaire. Hij werd neergestoken op Penwortham Road, vlak bij het huis van de Londense burgemeester Sadiq Khan. Zijn moord is nog altijd niet opgelost.
Slachtoffer Lewis Elwin in coma.
Josh kijkt ook dieper naar de zwijg-code. Deze code belet kinderen naar de politie te gaan, uit angst voor een verklikker te worden uitgemaakt.
Het overleven van een aanval van met een mes wordt gezien als een ereteken.

Ik besluit met de laatste statistieken, gehaald uit The Sun: door  Debbie White, op 12 mei 2019:

"2018 was London's bloodiest year in almost a decade as the number of homicides reached 135.
LONDON'S knife epidemic is out of control with more than 27 deaths in the capital since the start of 2019. 
Charlotte Huggins was stabbed to death in Camberwell, London, just after 4am on January 1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten