zondag 19 maart 2017

Verhalen van een rivier - Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch, 1994.

Verzameling dvd's van Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch.
Bij mijn zoektocht naar Jeroen, Jeroen kreeg ik bovenvermelde verzameling dvd's in handen. Ik kende de Latasters sowieso niet, dus grijp nu maar gelijk de gelegenheid aan méér van hun werk te bekijken. 
Verhalen van een rivier is één van de films die op de verzameling dvd's staat. De rivier in kwestie is de rivier Die Mulde, waaraan de plaats Dessau ligt. 
Die Mulde zoals die zich door het landschap slingert. Steeds tussen de verhalen zien we beelden van deze rivier. Afgewisseld met de fietsende 83-jarige Heer Weise, die zijn verhalen vertelt. Het stromen van de rivier is symbool voor de veranderende tijd. 
Dessau lag na de Tweede Wereldoorlog in de DDR, bij de val van de muur veranderde daar derhalve veel: de bestaanszekerheid van bijvoorbeeld fabrieksarbeiders verdween, mensen gingen meer op hun niveau werken, fabrieken sloten, andere werksoorten ontstonden. 
Kaarten van Dessau, en van de Mulde
De Mulde langs de Jonitz Mühle, (watermolen) 
door brand verwoest.
Kijk op Dessau aan de Mulde.
De docu gáát over die veranderingen die zich daar hebben voltrokken. Er komen er een vijftal  aan bod, aan de hand waarvan we veel te weten komen van de geschiedenis. Ze gaan vergezeld met de prachtigste beelden, ik denk nu bijvoorbeeld aan een oude fabriekshal, waarin een voormalig werkneemster ronddwaalt. Helaas kan ik daarvan niets laten zien, ze zijn eenvoudig niet te vinden op internet. 
De verhalen die de meeste indruk op mij maakten, waren de verhalen over de suikerfabriek, over de vliegtuigfabriek, en over het Bauhaus. Steeds is daar één hoofdpersoon die daar zijn verhalen vertelt. 
De suikerfabriek werd ook de Gärungschemie genoemd. Van suiker werd melasse gemaakt, die werd vergist. het resultaat was..... blauwgas. Zyklon-B. 


Hier nog een deel van de oude fabriek. De oude heer op de fiets fietst hier naartoe. Hij staat stil op een groot leeg terrein en doet zijn verhaal.
Dit is een luchtfoto van de Fine-Gelände
De 83-jarige heer die zijn verhaal doet.
Een ander verhaal is dat van de Junker vliegtuig-fabrieken. Ook die stonden in Dessau. Sinds de Tweede Wereldoorlog was het eigenlijk de Göring-vliegtuigfabriek, maar de naam Junker werd gehandhaafd.
Heer Weise vertelt, gezeten in het overblijfsel van een windtunnel. Ook weer zo'n prachtig beeld van een verdwijnende wereld. 
Hier een foto waarop Göring de fabriek inspecteert.
En zo ziet het er tegenwoordig uit.
Dit plaatje vond ik nog van de oude suikerraffinaderij.
En dit is nog een oud DDR-woonblok, dat nog lang is blijven staan. Inmiddels ook afgebroken.
Boek over de geschiedenis van de fabriek in de nazi-tijd.
Dessau is erg gebombardeerd tijdens / na de Tweede Wereldoorlog.
Bauhaus Meisterhaus, Dessau.
De Bauhaus-geschiedenis van Dessau is verbonden met de vernietiging van de Joden. In 1932 werd het op last van de nazi's gesloten, ze waren tegen het Dessauer modernisme. In 1945 werd het gebombardeerd. Het werd ook weer in gebruik genomen. Sinds 1996 staat het op de lijst van Werelderfgoed van de Unesco.
Verhaal van een soldaat. Zou vóór de Wende een vriend hebben doodgeschoten als die over het Ijzeren Gordijn zou gaan. Daarna niet meer. Moraal: wij veranderen mee met de normen van een nieuwe tijd.
Peter Lataster
Petra Lataster-Czisch. Zij is in Dessau geboren.
Deze foto plaats ik om een indruk te geven van de 'oude DDR-rommel', waar de film vol mee zit. En die nu achteraf, zo zijn eigen schoonheid heeft.
Prachtig filmpje over het hedendaagse Bauhaus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten