zaterdag 4 april 2015

About Elly, Ashgar Farhadi, 20090

Het psychologische drama Darbâreye Eli
Weer met heel veel belangstelling gekeken naar een film van Farhadi, de Iraniër van wie ik laatst A Separation keek; ook al met zo veel bewondering.

De vriendengroep een weekend weg aan zee. En wat dan?
Dit is de jonge vrouw Elly, van wie de film de naam draagt.
Alle vrienden bij elkaar voor een spelletje 'hints'.

Shahab Hosseini; had ook een rol in A Separation. Is in deze film Ahmad, die een nieuwe vrouw zoekt.
Een van de vrienden, gespeeld door Peyman Moaadi; was in de Separation de echtgenoot.
De wanhoop en eenzaamheid van de verloofde.

Dit is het (spannende!) verhaal:
Een groep vrienden gaat vrolijk en wel met elkaar op weg naar een huisje om samen een weekendje eruit te zijn. De villa die ze op het oog hebben, blijkt bezet, maar er is nog wel een huis aan zee waar ze in kunnen. Het huis ligt prachtig, maar is wat bouwvallig, en lijkt nauwelijks geschikt voor bewoning. Maar ze doen het.
Heel geleidelijk aan merken we, dat er iets meer speelt dan een weekend samen: er is een nieuweling bij, Elly, die een beetje geplaagd wordt. Zij lijkt gekoppeld te moeten worden aan Ahmad, die uit Duitsland komt, en gescheiden is. We worden maar mondjesmaat ingelicht.
Elly en Ahmad vinden elkaar leuk. Maar Elly wil niet lang blijven, ze belt met haar moeder waarin ze zegt dat ze maar één nacht weg is. Ze vertelt haar niet de waarheid.
De algehele vrolijkheid van de film slaat om, als er een kind in het water ligt. Ze springen in het water om het te redden. Dat lukt, en het kind kan goddank gereanimeerd worden. Maar dan blijkt Elly vermist te zijn. Niemand heeft gezien wat er gebeurd is, het laatste wat wij als kijker van haar gezien hebben is dat ze aan het vliegeren was.
Nu komt er nog meer aan het licht: Sepideh (die van de poster) blijkt te weten, dat Elly ongelukkig was in haar verloving, en daarom toestemde in een soort koppelpoging met Ahmad. Verder weet niemand dat.
Intussen komt de verloofde erachter dat Elly vermist wordt. Hij komt woedend naar het huis, en slaat Ahmad, die zijn eer heeft aangetast, een bloedneus.
Ten slotte wordt het lichaam van Elly langs de  zee gevonden. De verloofde identificeert haar.

De film kan natuurlijk weer niet los gezien worden van de normen en waarden van Iran. Maar net als bij A Separation, is alles heel goed na te voelen met onze westerse ogen en normen en waarden. Fraai en subtiel. De film won een Zilveren  Beer in Berlijn.
Trailer
Ashgar Farhadi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten