dinsdag 9 januari 2018

The wolf of Wallstreet, Martin Scorsese, 2013.

Poster
Deze film van Scorsese wordt, behalve een zwarte komedie en een misdaadfilm, een zedenschets genoemd. Hoe ziet het leven eruit van de jongens die aan de beurs in no time rijk zijn geworden, en zelf helemaal verworden zijn tot geldwolven? Welnu, die zeden zijn af en toe helemaal niet leuk om te zien. Een man gaat zwemmen in het geld, hij heeft te veel om op te maken. Dus raakt hij verslaafd aan drugs en aan vrouwen, en geeft idiote feestjes om zijn personeel voor zich in te blijven nemen. Het werd mij hier en daar wel eens wat te veel, het snuiven, het hoereren, het taalgebruik. 
Intussen zag ik ook wel dat het een goede film was: hij sprankelde van het leven, paste precies in Scorseses traditie van gangsterfilms, liet enorm veel zien aan emoties zoals hebzucht en berekening, had spannende gebeurtenissen in petto - zoals het jacht dat verging in een storm; of de moeilijkheid hoe het geld uit Zwitserland moest komen nadat tante Emma overleden was. Inderdaad: de film verveelde niet. 
De film is gebaseerd op het boek van Jordan Belfort, de échte Wolf van Wallstreet. 
De echte Jordan Belfort. 

Het boek, twee edities.
Deze Jordan Belfort is na het uitzitten van zijn gevangenisstraf over de fraude lezingen gaan houden. Ik las op internet:
Jordan Belfort heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. De échte Wolf of Wall Street heeft een aantal handige succes- en overtuigingstips voor ons.
Zijn leven werd een aantal jaar geleden verfilmd in het door Martin Scorsese geregisseerde The Wolf of Wall Street, waarin de rol van Belfort werd vertolkt door Leonardo DiCaprio. Het maakte de voormalig beursbengel in één klap wereldberoemd.
Belfort katapulteerde zichzelf in de jaren ’90 naar de status van multimiljonair, goed voor zo’n €300 miljoen, naar verluidt. In 1996 liep hij met zijn frauderende beursbedrijf tegen de lamp vanwege slinkse pomp en dump-plannen. Hoe dat precies in z’n werk ging, kunt u hier teruglezen.
In 1998 werd The Wolf veroordeeld voor investeringsfraude en witwassen. Belfort zat een gevangenisstraf van vier jaar uit en moest de gedupeerden een bedrag van $110 miljoen terugbetalen. Zelf beweerde hij dat het om slechts $ 30 miljoen ging.

Inmiddels is Belfort weer multimiljonair door zijn succesvolle seminars over succes. Hierbij een van de overtuigingstips die Belforts seminars opleverde:
Tip 1: De eerste indruk is het allerbelangrijkst.Vanaf het begin van het gesprek moet je de controle nemen. ‘Dit gebeurt in de eerste vier seconden,’ aldus Belfort. ‘Tijdens deze vier seconden moet je de persoon tegenover je laten weten dat je scherp en enthousiast bent, alsmede een expert in je vakgebied.’

In de film wordt er alles aan gedaan om de exorbitante rijkdom van de hoofdrolspelers uit te beelden.
Dit is de Zwitserse bankier Saurel, gespeeld door Matthew McConnaughey. 
'Armani worked closely with the film's costume designer, Sandy Powell, to imagine the pieces of the feature film. Matthew McConaughey performed a lean, uproarious character and seen dressed in dark chalk-stripe, double-breasted suit with sizable lapels and a striped blue shirt complemented with a red patterned power tie.'
Ook een mooi stukje in de film: hoe de twee rijke jongens elkaar in de tang nemen. De een is niet beter dan de ander.
Spreekt voor zich. 
Hier zien we  nog wat van de outfits, en de kosten ervan. 
En als ik het hier goed begrijp, zag Di Caprio er buiten de film ook wel duur uit. 
Dit is Tommy Chong; hij  inspireerde Jordan Belfort om The wolf of Wallstreet te schrijven. Ze zaten samen in de gevangenis. 
Heel mooi beeld aan het begin van de film. De man met de leiband zagen wij natuurlijk niet. 
Beeld van de uitzinnige feesten. 

Belfort scheidde na het eerste succes van zijn vrouw, en trouwde de mooie Naomi. Na een paar jaar vochten die elkaar ook de tent uit. Hij bleef trouwens net zo vaak hoeren bezoeken als daarvoor. Het stel kreeg twee kinderen. Op zeker moment heeft zij genoeg van al zijn malversaties. Hier daagt hij haar uit, en filmt haar stiekem. 
In het oog van de teddybeer zat een cameraatje. 
Wie rechts was, weet ik niet meer. Ook een van de 'gang'. 
Dit zijn de twee belangrijkste mannen die het maken: Donnie Azoff en Jordan Belfort, Azoff wordt gespeeld door Jonah Hill. 
Een van de Jordan-quotes.
Ook een figuur uit de vriendenkring; met toupetje. 

Te veel geld.Hier lijkt het wel een groepje studenten. Joanna Lumley speelt de Britse Tante Emma. Ter wille van haar nichtje Naomi wil zij het geld wel veilig naar Zwitserland brengen. Dit hierboven is ook weer zo'n mooi stukje, waarbij we zowel in haar hoofd, als in het zijne kunnen kijken. 
Helaas overlijdt tante Emma, waardoor er een probleem is met het terughalen van het geld. 
Experiment om te kijken hoe het geld dan wel weggesluisd kan worden. 
Stratton Oakmont Inc is het bedrijfje dat Belfort oprichtte. Alle malversaties gingen me te snel. Maar een FBI-agent had Jordan gelukkig helemaal door. 
Op dit soort momenten had ik wel eens genoeg gezien. 
Arrestatie van Belfort in de film.

Onder en boven: Margot Robbie. De nieuwe echtgenote van Belfort. Maar scheidt uiteindelijk ook van hem. 

Martin Scorsese met Leonardo di Caprio. Brad Pitt had als eerste de hand op het boek gelegd, maar Di Caprio kreeg uiteindelijk de rol. 
Een enorm jacht, met een helikopter erbovenop hoort natuurlijk bij deze status. 
Zijn toespraken zijn beroemd. Niet voor niets houdt hij later seminars.

Coke snuiven in een overdreven luxe penthouse.
En nog maar eens dat vermaledijde hoeren-naakt. 
Met Scorsese op de set. 
De grimassen, grappen en overdrijvingen waren soms geweldig! 
Ik begreep meestal niet wat hij nou precies bekokstoofde. Hier iets met (links) een schoenmaker. Gewone mensen zoals ik zijn dan ook de klos met dit soort beurs-criminelen.
Trailer.
Laatste opmerking: zoals altijd is de muziek van Scorsese erg leuk. Meestal bekende popliedjes, verrassend gebruikt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten