zondag 17 december 2017

Win win, Tom McCarthy, 2011.

Poster
Citaat van de VPRO Cinema website:
De bescheiden indiefilms van Thomas McCarthy (The Station Agent, The Visitor) blinken uit in warm, menselijk drama en komische situaties. Loser van dienst in Win Win is Mike (Giamatti, perfect gecast), een brave huisvader en vrijwillige worstelcoach met een slecht lopende advocatenpraktijk. Door een samenloop van omstandigheden raakt hij in contact met een problematische puber die een groot worsteltalent blijkt en Mike's leven op zijn kop zet. Dat de plot nooit helemaal uitstijgt boven die van een sitcom stoort niet; met deze personages leef je graag een poosje mee.
Leo in het midden, Mike en Jackie, Kyle en de assistent-coach.
Het was inderdaad een leuke zaterdagavond-film; niet al te groots, maar lekker ontspannend en toch geen rommel. 
De coach en zijn twee assistenten. Ze kijken hun ogen uit naar het talent dat ze per ongeluk in huis hebben gehaald. 
Alom wordt Paul Giamatti geprezen om zijn rol als brave huisvader. 
Hier met zijn gezin in de kerk.
Hij is Mike Flaherty in de film, hij heeft een slecht lopende advocatenpraktijk, leeft met voortdurend geldgebrek (de kopieermachine, de verwarmingsketel, het toilet: ze worden allemaal niet gerepareerd; de te grote dode boom voor het huis wordt niet omgehakt): vanwege geldgebrek.
 
Kyle krijgt een leuke verhouding met zijn pleegmoeder. Samen doen ze boodschappen, hij is vrolijk bij haar. 
Toevallig krijgt hij wat geld in handen door het voogdijschap over een oude man, Leo, op zich te nemen, die daarvoor $ 1500,-- per maand betaalt. Hij zet de man in een tehuis, dus hoeft niets te doen. 
Coach en pupil. 
Maar dan duikt de kleinzoon Kyle op, en Mikes vrouw Jackie neemt de jongen liefdevol in huis op, vol medelijden omdat zijn moeder hem zo in de steek laat. Mike is ook nog worstelcoach op een middelbare school, en ontdekt per ongeluk dat Kyle geweldig kan worstelen. Alles lijkt goed te gaan, maar dan duikt de nare moeder Cindy op van Kyle, die roet in het eten komt gooien.
 
McCarthy heeft zelf in zijn middelbare schooltijd aan worstelen gedaan. Voor Kyle castte hij Alex Shaffer, een echte 'high school-wrestler.' 
Al gauw blijkt nu ook dat Mike boter op zijn hoofd heeft, want hij heeft Leo - de oude man - tegen zijn zin in uit huis heeft gehaald. Kyle lijkt zich tegen Mike te keren.
Kyle is ongelooflijk cool, en een durfal. Hij trotseert zijn 'weldoener'. 
Maar alles komt goed, Cindy (Kyles verslaafde moeder) krijgt het geld van het voogdijschap, maar Mike en Jackie blijven het uitoefenen - zoals Kyle het ook graag wil. Leo gaat terug naar zijn huis. Iedereen blij, een echte win win-situatie!
Kyle wil graag een flinke mep in zijn gezicht voorafgaand aan de wedstrijd. 
In het VPRO-citaat hierboven staat de term: indiefilm. Dat is een onafhankelijke film (independent film of indie). Een film die zonder de steun van een groot filmbedrijf wordt geproduceerd en/of een laag budget heeft en/of over een controversieel onderwerp gaat. Groeiende creativiteit en technologie onder de amateurs hebben ervoor gezorgd dat de markt voor onafhankelijke films vanaf het einde van de 20e eeuw sterk in professionaliteit en populariteit is gegroeid. 
TomMcCarthy, regisseur. Ik was geïnteresseerd in hem geraakt door de film Spotlight. 
Er zitten echt hele grappige stukjes in de film! En het script is goed. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten