woensdag 11 oktober 2017

Han de Wit gaat in ontwikkelingshulp, Heere Heeresma, 1972 (2006).

Boekomslag
Heere Heeresma, 1932-2011
Er is een film gemaakt in 1990, getiteld Han de Wit. Die lijkt in de verte op het boek. Zie DEZE LINK.
Plaatje uit de film.
Ik heb het boekje maar weer eens gelezen uit nieuwsgierigheid. Lang geleden ook al eens geprobeerd, en ik vond het toen maar vreemd; een beetje onaangenaam ook. 
Mijn kijk op het leven en op Heere Heeresma is intussen wel wat veranderd... Maar het boek blijft raar. Maar ánders raar.
Vond ik het na de eerste lezing vooral wat wreed - een eigenschap van meer boekjes van Heeresma - wat me nu niet meer zint is het feit dat zijn leukigheid veel te ver is doorgeschoten. 
Als je het ten minste leukigheid wil noemen. Het is eigenlijk ellende die zo is door-ontwikkeld, dat het elke geloofwaardigheid mist. Dat mag natuurlijk, mits het leuk blijft. En ik vind het alleen maar vervelend, het wordt zelfs voorspelbaar, dus saai.  
Misschien is humor ook tijdgebonden, het lijkt er wat op. Maar de vernederingen van het gezin De Wit gaan wel heel erg zo ver. En Han is een rare kwast, met zijn vogeltjes die hij laat verkommeren in de kooitjes in de dakgoot. Alles is gek, alles is ellende, alles is naar, raar en ongezond. 

Om toch iets goeds te noemen: Heere Heeresma heeft twee prachtige boeken geschreven: Een jongen uit Plan Zuid 1938-1943 en deel 2, 1943-1946. Daar heeft de schrijver een heel andere toon. en ontroert hij. Zie MIJN BLOG OVER DEZE BOEKEN (ÉÉN BAND).

Zijn brieven zijn gepubliceerd onder de titel Bleib Gesund. Daarin valt hij vooral het literaire wereldje aan, waar hij niet bij wil horen. Hem wordt daarin 'knorrige betweterigheid' verweten. 
Ik heb er nou al geen zin in. ;-)
Verschenen begin 2016.
Ik geloof meteen, dat er een hele schare van Heeresma-liefhebbers is (geweest?). Hij werd in zijn tijd ten minste veel gekocht. Zie DEZE LINK voor een greep uit de loftuitingen. Die fans zullen het volstrekt oneens zijn met mij. 
Voor een korte samenvatting van het boek zie DEZE LINK.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten