zaterdag 17 september 2022

Tampopo, Juzo Itami, 1985.

 
Poster
Tampopo is een Japanse komedie van Juzo Itami. Met allemaal spelers die ik uiteraard niet ken, toch maar even een paar noemen: Tsutomu Yamazaki (de hoofdrol), Nobuko Miyamoto, Kôji Yakusho, 
De film kreeg een goede pers mee in de VPRO-gids, wij werden zeker niet teleurgesteld. 
Dit is de hoofdpersoon, een vrouw die een eigen 'ramen-bar' wil openen. Ramen staat voor varkensrollade, zo heb ik dat uit de film kunnen opmaken. 
Hier zit ze te smullen met één van de personen die ze onderweg op haar tocht ontmoet. Ze moet gaan concurreren met een bestaande bar, en allerlei obstakels overwinnen. Maar de grootste moeilijkheid is zo lekker mogelijk te koken!
Intussen gaat de film vooral over eten, en hoe er gegeten wordt! Keurige dames, die wel als het ware in koor zitten te slurpen! Soms totaal absurd: Een man die zich verslikt wordt met een stofzuiger van de obstructie in zijn keelgat verlost.... Een moeder die van haar sterfbed opstaat om nog een keer te koken...
Het plaatje hierboven is ook raar: twee geliefden die al zoenend een ei uitwisselen. Vies, maar ook wel weer grappig. Zo is de hele film wel grappig, want er wordt naar hartenlust geslurpt en schaamteloos genoten!
Onze vrouwelijke hoofdpersoon verzamelt zo'n vijf mannen om zich heen, die allemaal hun inbreng hebben in het perfectioneren van haar ramen. Deze man hierboven is de belangrijkste, de knapste ook. 
Hier gaat ze met hem uit, ze is voor hem 'op zijn Frans' gekleed. Meestal zien we haar in keuken-tenue, dus hier is ze heel anders. 
Er lijkt een liefde tussen hen te ontstaan. De film is daar niet expliciet over. Maar aan het eind zien we een zogende baby aan de borst. We zien de vrouw niet in het gezicht, maar het zou 'haar' heel goed kunnen zijn. Dan moet hij wel de vader zijn, daar zijn wel een paar aanwijzingen voor, maar heet expliciet is dat ook niet!
Hier staat ze achter haar bar, en kijkt verwachtingsvol hoe de mannen reageren op haar schotel. 
En de missie is voltooid, als ze alle vijf de kom aan de mond zetten om alle bouillon van de ramen op te drinken!
Hierna volgt alleen nog de zogende baby. 
Zo hebben we veel plezier tijdens het eten en de bereiding ervan meegemaakt. 
De geliefde vertrekt trouwens, dat was het verhaaltje niet... 
Trailer
NB: Ik lees net dat 'ramen' 'noedels' betekent.
Onder het kijken had ik totaal geen gevoel ervoor dat de film al zo oud was!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten