donderdag 20 juni 2019

The great wall, Zhang Yimou, 2016

It won’t be remembered as Zhang’s best film, but the director’s artistic touch is on display in his long panoramic sweeps and artful use of colour. Simultaneously futuristic and historic, the visual spectacle carries the film, while Zhang manages to include plenty of promised “Chinese elements”, including a beautiful shot of traditional sky lanterns at one character’s funeral.
The Guardian review.
De Chinese Muur of Grote Muur is een uit aarde en stenen opgetrokken verdedigingslinie in het noorden van China. De ruim 6.000 kilometer lange muur, die in het Chinees lange muur van 10.000 li heet, moest het Chinees Keizerrijk beschermen tegen vijandelijke nomadische ruitervolkeren. Het complex strekt zich uit van Shanhaiguan, een stadswijk van Qinhuangdao aan de Golf van Bohai, tot de Jiayupas, nabij de stad Jiayuguan in de provincie Gansu. De gehele verdedigingslinie, inclusief verdedigingsgroeven van 359 kilometer en 2.232 kilometer aan natuurlijke grenzen (rivieren, heuvels en bergen), heeft een lengte van 21.196 kilometer.
Situering
Eeerlijk gezegd vonden wij er niet zo veel aan, aan deze fantasy-avonturenfilm van de grote Chinese meester Zhang Yimou. Er waren af en toe schitterende beelden, die mij de mooie opening van de Olympische Spelen in Beijng in herinnering brachten. 
In deze film wordt aan het begin verteld, dat de Muur niet alleen reële vijanden moest buiten houden, maar ook legendarische, mythische. 
Verzonnen vijanden dus, en zo werd de film een fantasyfilm. Daarbij zijn de gevechten tegen de Tao-Tei-monsters steeds hetzelfde, en ook nogal overvloedig in aantal. De achilleshiel van het monsterleger is de koningin van de Tao Tei. De strijd wordt gevoerd door het Chinese leger, in samenwerking met Private Ryan.... eh, ik bedoel natuurlijk Matt Demon. Die was met een maat op zoek naar het buskruit, en werd onderweg overvallen door een monster. Hij schuilt bij het leger, dat een mooie vrouwelijke leider heeft. Matt - in de film William - krijgt spijt van zijn hebzucht, en gaat de Chinezen vertrouwen. En dus helpen. Hij is superdapper, en doodt erop los. 
Zo heeft Zhang de gelegenheid om culturen samen te laten komen in de strijd tegen een anonieme gemeenschappelijke vijand en vooral om uit te pakken met groots opgezette belegeringen en aanvallen waarbij de computers overuren hebben gedraaid.
Dit is het enige plaatje van de Taotei. Je moet echt naar de film als je die vijand wilt zien. 
De aankleding is natuurlijk weer mooi. 
Poster 

Deze nieuwe generaaal spreekt gelukkig Engels.  
Het is echt een mannen-jongensfilm, met veel gevechten en actie. 
Saai. 
De regisseur. 
Zhang Yimou kreeg nogal wat kritiek, omdat een aantal Amerikanen de hoofdrol speelden in een overigens echt Chinese film.
Dit zijn ook mooie beelden. Ik kan niet altijd goed zien of het computerbeelden zijn. Soms wel. 
Hij is super-dapper.  


Pedro Pascal speelt de tweede huurling, Tovar.

Trailer
Willem Dafoe, een derde hebzuchtige westerling achter/op de muur, verdient hier ook nog een plekje. 
De Chinezen zijn allemaal gedisciplineerd, onzelfzuchtig et cetera... De westerlingen corrupt, diefachtig, slecht. Alleen Mat Damon bekeert zich. 
De film is dikwijls erg om te lachen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten