maandag 6 juli 2015

Waterloo, The Last Battle, Hugues Lanneau, 2014

Eerlijk gezegd vond ik deze film (documentaire) te gruwelijk om te kijken. En dat was jammer, omdat hij wel informatief was. Maar de nagespeelde veldslag liet met een té grote verlekkerdheid alle verwondingen zien, het bloed spatte me om de oren. Daar heb ik geen zin in.
Trailer, pas op: bloederig.
Natuurlijk, ik heb zopas Napoleon de Grote gelezen, het was logisch dat ik er meer van wilde weten. Temeer, omdat 18 juni jongstleden de slag 200 jaar geleden was. De veldslag is overigens dit jaar ook nagespeeld in België, waarbij gewonden zijn gevallen!
De slag speelde tussen Napoleon, Wellington en Blücher. Napoleons leger was vele malen kleiner dan de twee legers van de twee grootste geallieerden samen. Zijn plan was de vijand leger voor leger te verslaan. Helaas voor hem kwamen de Pruisen de Engelsen op het kritieke moment te hulp. Napoleons Keizerlijke Garde was toen ook al ingezet, het 'hoogste van het hoogste'.  Maar het mocht niet meer baten. Velen sloegen op de vlucht. Anderen werden gedood. Generaal Ney, die op eigen houtje een aanval was begonnen, werd gevangen genomen en vier maanden later gefusilleerd.
Gebhard Leberecht von Blücher 
Generaal Ney; streed eerst aan de kant van de geallieerden, maar liep over naar Napoleon tijdens de slag bij Waterloo 
Arthur Wellesley, 1e hertog van Wellington.
Napoleon te Fontainebleau, maart 1814, vlak voor zijn abdicatie. Overal lees je van zijn vervetting, en van het ontbreken van energie - die juist zo kenmerkend voor hem was in zijn topjaren. Misschien leed hij hier al aan maagkanker, waaraan hij ten slotte zou sterven.
In de gespeelde documentaire
De documentaire geeft een verslag van 18 juni 1815 uur na uur. Dat vond ik wel interessant. Er komen allerlei historici aan het woord, die kort hun zegje doen over dit stuk geschiedenis. Daar was  ook een Nederlandse militair historicus bij. Van wat ze zeiden  is me eerlijk gezegd niets  bijgebleven.
De Franse acteur Frank Samson bij de nagespeelde Slag bij Waterloo; zie voor meer foto's het NRC. (Erg leuk!)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten