donderdag 4 augustus 2022

Tina, Documentaire - Dan Lindsay en T.J. Martin, 2021.

Filmposter
Documentaire/Biografie film geregisseerd door Dan Lindsay en T.J. Martin. Met Tina Turner, Angela Bassett en Oprah Winfrey.
Erg mooie film, duurde ook lekker lang. 
Het verhaal van Tina Turner, en de geschiedenis met haar gewelddadige man Ike was natuurlijk al bekend. Ik kende het vooral door de film What's Love Got to Do with It; een biografische dramafilm uit 1993 onder regie van Brian Gibson. Die film ging ook over Tina Turner, en was gebaseerd op het door Kurt Loder, en Turner zelfgeschreven boek I, Tina. De titel What's Love Got to Do with It verwijst naar Turners gelijknamige nummer, waarvoor ze in 1984 een Grammy won. 
Filmposter, film 1993. Hoofdrol Tina vertolkt door Angela Bassett. 
Je kunt dus wel zeggen dat ik de geschiedenis wel zo'n beetje kende. 
Toch biedt deze film weer heel veel méér. Ik heb eruit geleerd, dat een supergrote hit als River Deep, Mountain High, helemaal niet scoorde in Amerika... 
Ook wist ik niet, dat Tina het zakelijk inzicht had, dat ze bij de scheiding van Ike haar naam opeiste. Eigenlijk heette ze Anna Mae Bullock (geboren in Nutbush, 1939). De naam Tina Turner was bedacht door Ike, en zij zag in, dat die naam haar handelsmerk was. 
Ike had haar la die jaren niet alleen zwaar mishandeld, hij had ook roofbouw op haar gepleegd. Iedereen zag in, dat Tina de drijvende kracht was van de twee. Maar hij zorgde wel dat hij haar flink onder de duim hield, en claimde alle geld en successen. 
De mishandelingen waren gruwelijk: slaan met kleerhangers en schoenspanners, hete koffie over haar lijf gooien. Voor de kinderen was het ook afschuwelijk om aan te zien of te horen. Bij de aftiteling werd zichtbaar dat haar oudste zoon zichzelf om het leven had gebracht. in 2018. Hij werd maar 59 jaar. 
Wat onmiddellijk de gedachte doet opkomen, dat trauma's doorgegeven worden van de ene generatie na de andere: Tina had ook een ongelukkige jeugd, ze was ervan overtuigd data haar moeder niet van haar hield. Geen wonder, de moeder had haar kinderen simpelweg in de steek gelaten. Haar ouders hadden ook altijd ruzie en scheidden. Na de verlating werd tina opgevoed door de ene, of de andere oma. 
Ik geloof dat dit Tina is met de Ikettes, de achtergrondzangeressen bij Ike and Tina.
Ike and Tina hadden verschillende kinderen in hun gezin, maar die waren niet allemaal van hen samen. Zo was tina's eigen oudste zoon van een saxofonist, ze kreeg hem toen ze 18 was. 
Zo ziet ze er tegenwoordig uit, een oude dame. Heel vriendelijk, een beetje slecht ter been. Ze heeft uiteindelijk de liefde in haar leven gevonden, Erwin Bach. 
Foto van DEZE SITE
De twee kenden elkaar al heel lang, hij als haar manager. Later ontlook de liefde. Ze is nu echt gelukkig. Ze leven samen in Zwitserland. 
Ik bewonder Tina Turner om de durf zich helemaal te geven op het podium. Ze staat met haar benen wijd, ze stampt, ze zingt met volledige overgave, mond wijd open, hartstochtelijk, wild. In die overgave doet ze me denken aan Freddy Mercury, die ook helemaal niet bang is voor overdreven te worden aangezien. 

Toen Tina eenmaal los was van Ike, veranderde ze ook haar image: opvallend was vooral het verschil inkapsel, dat er vanaf toen nogal afgehakt uitzag. Korte rokjes had ze altijd al, ze heeft ook prachtige benen. Ja, los van Ike kon ze echt voluit los!
Ike en Tina; zij met die lange haren, die er later afgingen. 
Overigens las ik ook ergens dat ze met die korte haren altijd een pruik droeg. (Of zelfs al daarvoor??) Er was één filmbeeld van haar zonder die pruik. Een beetje een pluizig koppie. Het was opeen een heel gewone, oudere vrouw. 
Overigens kwam Ike ook nog aan het woord. Hij sprak de wijze woorden: "Tina gedroeg zich zoals ze dacht dat ik wilde dat ze zich gedroeg." Het is natuurlijk geen rechtvaardiging voor het plegen van zijn huiselijk geweld, maar ik vind wel dat hij de vinger op een wonde plek legt. 
Een oudere Ike Turner, foto De Morgen, 2007.
Ook Tina's moeder komt aan het woord. Zij beschrijft Tina ook goed, al hoort Tina zelf er niks geen goeds in. 
Ike Turner stierf in 2007. 
Trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten