dinsdag 25 oktober 2016

Jan Weissenbruch, Teylers Museum, tot 7 januari.

Verrast was ik door de aankondiging van een expositie van Weissenbruch, in het Teylers Musuem te Haarlem. 
Dus gingen we daar heen, met veel verwachtingen...

Eenmaal rondkijkend, herkende ik 'mijn' Weissenbruch niet.... Ja, er waren soms luchten, er waren soms scheepjes, rivieren.... maar niet de bekende stukken van Jan Hendrik Weissenbruch, prominent vertegenwoordiger van de Haagse School. 
En inderdaad: dit was geen haagse School, dit was 'de negentiende eeuwse Vermeer, niet Jan Hendrik, maar alleen maar Jan Weissenbruch. Neef van Jan Hendrik, dat wel. 
Dat was dus éven omschakelen...
Hier zie je ze naast elkaar: links Jan Hendrik, Haagse School; rechts Jan, de 19e eeuwse Vermeer: rechts met heel heldere kleuren.
Links is te Noorden, bij Nieuwkoop; rechts de Lek, bij Schelfhout. 
Jan Weissenbruch schilderde de verdwijnende oude poorten, stadsmuren, huizen: het oude Nederland dat plaats moest maken voor de nieuwe, meer geïndustrialiseerde wereld. Hij had een voorkeur voor het rivierengebied, met name voor Culemborg. 
'Luchtschappen.' 
Dit is de Haagse School-man, Jan Hendrik Weissenbruch; geschilderd door Jozef Israëls. Jan Hendrik en Jan waren neven van elkaar.  
Stadspoort Leerdam. Jan had de gewoonte zijn schilderijen aan te passen aan wat hij mooi vond. Zo laat dit schilderij achter de poort blauwe lucht zien, in werkelijkheid waren er huizen zichtbaar. Voor een schilder die realistisch genoemd werd, vond ik dat wel grappig!  
Detail uit de Everwijnstraat, met het Caffaigne.
Hier het complete schilderij; het is een straat in Culemborg. Weissenbruch schilderde veel plekjes in Culemborg. Er is een wandeling te maken naar al die verschillende plaatsen, vanuit het Elisabeth Weeshuis te Culemborg. 

Detail uit De Scherpenhoek, ca. 1861
Gehele schilderij. 
De kerk van Saint Denis te Luik. - Osborne House.
Dit schilderij is in het bezit van het koninklijke huis van Engeland. Victoria kreeg het, samen met nog een Weissenbruchje, na de dood van Prins Albert, die het nog voor haar gekocht had voor de Kerst. 
Ik herinner me niet meer wat het tweede schilderijtje was dat erbij hoorde. Beide schilderijen waren voor het eerst uitgeleend. Ik kon het tweede ook niet meer terugvinden op internet, helaas.  
Dit is de binnenplaats van het stadhuis van Culemborg.
Dit is een portret van de kunstenaar Jan Weissenbruch, door zijn broer, Frederik hendrik Weissenbruch.
Zelfportret van Jan Weissenbruch, in zijn atelier.
De prachtige Waltoren
Dit museum heeft een folder met wandelingen door Culemborg. 
Dit is het museum.
Hier valt te zien en te horen hoe Maarten van Rossem over Jan Weissenbruch (en dan met name over De Lek bij Elshout)  denkt. Ca. 5 minuten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten