woensdag 12 oktober 2016

Landschapsherstel, over het werk van Willem Ferwerda.

Gisteren was er een aparte bijlage bij de Trouw, met de Duurzame 100; aanvoerder (nummer één) van de lijst was Willem Ferwerda.
Ik heb me een klein beetje in zijn werk verdiept, en was erdoor getroffen; met name door het project in Spanje. Meer informatie daarover is te vinden op de website Commonland.
Willem Ferwerda
Ferwerda is CEO van de stichting Commonland. Deze stelt zich ten doel, gedegradeerde landschappen (denk aan gortdroge, geërodeerde gebieden) weer opnieuw tot leven te wekken. Het moet leiden tot 4 zogenaamde returns: wijzen waarop dit werk zich terugverdient:
De eerste is: Inspiratie: er moet zingeving van uitgaan, en hoop bieden; 
De tweede is: Sociaal: het project moet werkgelegenheid, onderwijs en veiligheid bieden;
De derde is: Natuurlijk: er moet biodiversiteit terugkeren, bodem- en waterkwaliteit moeten weer op orde komen;
De vierde is: Financieel: het kapitaal dat erin gestoken wordt, moet terugverdiend worden, en duurzaam zijn. 
Return respectievelijk Financial en Inspiration
Return Natural
Verder wordt er op drie zones gewerkt: de ecologische zone, de gemengde zone, en de economische zone: Ik citeer uit De noodzaak van landschapsherstel, van Willem Ferwerda:

De natuurlijke zone heeft ten doel om de ‘ecologische motor’, de biodiversiteit van het gebied, te herstellen. De inheemse vegetatie, bodem en waterhuishouding worden hersteld, zodat de soortenrijkdom, bodemvruchtbaarheid en opslag van koolstof in de bodem toeneemt. Deze zone genereert, naarmate de jaren verstrijken, een scala aan ecosysteemdiensten, zoals bosproducten, wild, bestrijding van plagen, water en toerisme. In de gemengde zone wordt de bodemvruchtbaarheid hersteld door regeneratieve landbouw, die de bodem gezonder maakt, in plaats van verder degradeert. Met herstel van de bodem verbeteren ook de waterkwaliteit en het watervasthoudend vermogen, wat ten goede komt aan herstel van biodiversiteit en ecosysteemdiensten. In de economische zone kan de hoogste economische productiviteit worden gerealiseerd, bijvoorbeeld met duurzame landbouw en veeteelt, plantages, vastgoed, industrie en infrastructuur. De productiviteit van deze zone is, op de lange termijn, afhankelijk van de andere zones en de activiteiten in deze zone hebben veelal een impact op de andere zones. 
Voor elk project wordt een termijn van 20 jaar gerekend, een generatie dus.  

Commonland heeft nu projecten in Zuid-Afrika, Australië, en in Spanje. In Spanje gaat het om een gebied in de buurt van Granada; het omvat Altiplano, Los Vélez en Almonzora; verenigd in AlVelAl.
Het gaat om dit gebied.
Hier wordt het hele werkterrein schematisch weergegeven: o.a. 'autochtoon' vee, voor vlees, wol, huiden, melk en melkproducten; ecologische amandelbomen, compost, aromatische planten voor o.m. medicinale toepassingen.
Landschap met steeneiken; inheems.
Het mooie is, dat er niet geïrrigeerd wordt, maar dat de bodemverbetering 'vanzelf' moet ontstaan door de aanleg van de juiste beplanting, plus de compost daarvan door de jaren + de meststoffen van het inheemse vee.
Boven en onder: amandelen.

De schapen: het ras 'rebaño segureña'. 
Voor het van start gaan van dergelijke projecten worden vele dagen geïnvesteerd om het plan uit de doeken te doen, boeren en ondernemers te vinden. 
Vergadering
Hier gaat men van start.
De grond is uiterst belangrijk; toch worden er geen 'vreemde' meststoffen aangevoerd.


Hier enkele opbrengsten bij elkaar. 
Het landschap 
Logo AlVelAl 
Het logo van Commonland: 
De C: een vogel die naar zichzelf wijst en een C vormt. Maar ook een ei. 

Het gaat uiteindelijk om landschapsherstel, waarvan iedereen de vruchten plukt. Winst moet ook duurzaam zijn.

Om verder te lezen raad ik zeker dit PDF-document aan, het ALMENDREHESA-CONCEPT. 

Bekijk vooral de video, ruim vier minuten:
Heel mooie en duidelijke uitleg van het Spaanse project.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten