vrijdag 14 september 2018

Zodiac, David Fincher, 2007.

Poster
Deze film is al weer meer dan tien jaar oud; hij werd erg geprezen in de gids, en zeker in het begin ervan, zaten we erg te griezelen. Het geweld is zo heftig, dat je haast niet kijken kunt. Moorden die je  al van veraf ziet aankomen, en duidelijk voor je ogen worden voltrokken... Nee...
Het eerste stelletje dat eraan gaat.
De regisseur is David Fincher.
David Fincher. 
Ik geef hierboven de titels van andere films waar hij beroemd mee is geworden.
 
Hier de drie hoofdfiguren: Inspecteur Toschi (Mark Ruffalo), Paul Avery, redacteur (Robert Downey Junior) en Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal).
Het verhaal gaat over een waargebeurde geschiedenis, namelijk de moorden in San Francisco in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw in San Francisco. De moordenaar noemde zich Zodiac, en stuurde boodschappen in geheimschrift naar de krant en naar de politie. Hij eiste dat die gepubliceerd werden. 
Zo ongeveer. 
Politie en journalisten wijden zich aan de oplossing van de moorden; ze trachten de code van het geheimschrift te vinden, en zoeken de waarheid via een handschriftdeskundige. 
Vooral de cartoonist van de krant, Robert Graysmith, bijt zich helemaal vast in de zaak. Hij lijkt ook steeds op de goede weg. 
Dit is de echte David Toschi; hij overleed januari van dit haar, 86 jaar oud. Hij heeft heel veel kennis ingebracht bij Fincher over de Zodiac-zaak, hij wist nog enorm veel details. Toschi heeft ook model gestaan in films van Clint Eastwood, onder andere in Dirty Harry. Die ging ook over deze moordzaken, de moordenaar werd daar The Scorpio Killer genoemd.  
En dit is de carttonis, die zich helemaal vastbijt in de zaak; zo erg, dat zijn huwelijk gevaar loopt. Hij heeft er twee boeken over geschreven, die allebei als basis dienen voor de film.
Robert Graysmith op latere leeftijd.

Nogmaals: Arthur Leigh Allen. Van Killer Wiki:
Arthur Leigh Allen (December 18, 1933-August 26, 1992) was the prime suspect of law enforcement in the case for the Zodiac Killer. Allen became publicly known as a Zodiac suspect shortly after the release of Zodiac, a book authored by Robert Graysmith. Allen was cleared through a comparison of DNA, fingerprints, palm prints, and handwriting.
Arthur Leigh Allen died on August 26, 1992 of a heart attack in his home in Vallejo.

Dit is de man die Arthur Leigh Allen vertolkt, John Carroll Lynch.
Onder en boven: de boeken van Graysmith
Fincher heeft enorm veel research gedaan naar de zaak, en ik geloof dat de film daarom zo goed bekend staat. Het gaat minder om de actie, meer om de zaak. De karakters zijn allemaal goed uitgebeeld. Afgezien van het spannende, enge geweld in het begin, geeft de rest van de film eigenlijk een zo getrouw mogelijk verslag van het onderzoek. 
En dat is waar ik ook een beetje afhaakte: de namen, het oordeel over het handschrift, ik vond het moeilijk om het goed te blijven volgen. 
Dit was nog wel een heel spannend stukje: Graysmith is hier op bezoek bij een filmoperator, die net heeft verteld dat hij het handschrift op de filmposters van hem zijn. Graysmith is doodsbang, de man heeft de voordeur op slot gedraaid. 
Op de krantenredactie. Links drinkt te veel. 
Paul Ruffalo, als David Todschi.
Deze twee worden slachtoffer van de Zodiac, dat voel je aankomen. De man overleeft. In het echt heeft deze man enorm veel informatie kunnen verschaffen, ook aan Fincher (en aan de politie destijds natuurlijk). 
De film beslaat een flink aantal jaren. De Zodia-zaak wordt uiteindelijk niet opgelost.

De vasthoudendheid van Graysmith is enorm.

Graysmith trouwt onderwijl, en krijgt kinderen.






Daar komt ie aan, de engerd....
En hier staat hij achter het jonge stel met zijn wagen.
Nog een plaatje van schrijver, voormalig cartoonist Robert Graysmith.
Trailer
Nogmaals de regisseur, Fincher.
Transamerica Pyramid, San Francisco. Om te laten zien, dat de tijd verstrijkt, zien we in de film in sneltreinvaart dit gebouw worden opgetrokken: zie hieronder. 
Transamerica Pyramid Construction, Time-lapse, 30 seconden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten