woensdag 8 augustus 2018

The King's Speech, Tom Hooper, 2010.

Poster, met de twee hoofdpersonen: Colin Firth als de aanstaande koning George VI, en Geoffrey Rush, als Lionel Logue, spraakleraar en latere vriend van de koning.
Regisseur Tom Hooper in 2010
David Seidler, schreef het screenplay; geboren 1937. Stotteraar, als gevolg van trauma WOII.
Ik vond dit een geweldige film om voor de tweede keer te bekijken; hij heeft nog niets ingeboet aan zeggingskracht en schoonheid!
En wat een heerlijkheid om die twee mannen hun rollen te zien uitbeelden: Colin Firth, en Geoffrey Rush!
En het verhaal is ook nog eens zo mooi!
Wat de historische feiten betreft: ik ken George VI eigenlijk niet goed, maar de speech die hij aan het eind van deze film uitspreekt, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, is erg mooi, oprecht, en inspirerend.  
En inderdaad een toonbeeld van grote moed, om zó voor de microfoon ten durven gaan spreken, met zijn handicap!
Dit is de echte Lionel Logue, 1880-1953. Hij was ook gelegenheidsacteur. Kwam uit Australië .
Lionel Logue met zijn aanstaande vrouw, Myrtle Gruenart, 1906
Koning George VI, 1895-1952
Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon (4 August 1900 – 30 March 2002), echtgenote van de koning. Ikken haar nog als de Koningin-Moeder. 
Foto van Elisabeth in haar jonge jaren door Philip de Läszló; 1931.
En nog eens; van een andere fotograaf. 
Hier weer de spraakleraar, koning en zijn vrouw Elizabeth (gespeeld door Helena Bonham)
Dit is de werkkamer van 'dokter Logue'. Hij stelt zijn eigen voorwaarden voor zijn welsprekendheids-lessen.
Hier de 'oorlogs'-speech'. De kamer is wat intiemer gemaakt. 
Het is niet bewezen dat zijn vrouw de leraar heeft uitgekozen. De scenarioschrijver heeft wel de aantekeningen van Lionel Logue mogen gebruiken. 
Lionel Logue probeert ook te achterhalen waar het stotteren vandaan komt. 'Bertie' (alleen familie van de hertog van York noemt hem zo,  + Logue - was van nature linkshandig, en werd gedwongen rechts te schrijven. Ook werd hij hardhandig van een paar kromme benen afgeholpen. 

Er zitten een paar ontroerende momenten in de film. Bijvoorbeeld hier, als Logue's vrouw ontdekt dat de koning bij haar man op het spreekuur is gekomen. 
Ook is bijzonder ontroerend hoe de lui aan het hof op Logue neerkijken. Ook de koning zelf vernedert Logue op een bepaald moment: hij is maar een zoon van een Australische boer. Gekwetst laat Logue zijn cliënt gaan. 

Het huwelijk tussen George VI en zijn vrouw wordt heel leuk verbeeld. Ze zijn gek op elkaar. PS: bij zijn geboorte heette George Albert. Die naam werd te Duits gevonden. Eigenlijk moest zijn oudere broer Edward koning worden, maar die wilde per sé trouwen met een vrouw die al tweemaal gescheiden was. Dat kon niet, omdat de Koning in Engeland tevens hoofd van de Anglicaanse kerk is. 
Aan het begin van de film houdt de hertog ook een speech - dat wil zeggen hij verstomt, zo moeilijk gaat het spreken hem af. 
Trailer.
Er bestaat ook nog een boek, geschreven door een kleinzoon van Lionel Logue, samen met Peter Conradi. Uit de recensies begreep ik, dat de film de essentie beter weergeeft. 
Mark Logue, kleinzoon van Lionel Logue. 
Links Lionel Logue, rechts Geoffrey Firth. 
Het is ook interessant te weten, dat er een documentaire is, getiteld The Real King's Speech. Op DEZE SITE valt te lezen dat de Oscar-winnende speelfilm de werkelijkheid haast slaafs gevolgd heeft. 
En hier ten slotte een stukje geschiedenis: George VI spreekt hier bij de opening van een tentoonstelling in Glasgow, in 1938. Je hoort de aarzelingen en de pauzes, maar hij spreekt eigenlijk prima!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten