woensdag 29 augustus 2018

All About Eve, Josef L, Maniewicz, 1950.


Posters
Een klassieker die ik gezien wilde hebben; vooral vanwege mijn interesse in Bette Davis. Een leuk cadeautje was ook nog, dat Marilyn Monroe er een kleine rol in speelt.
Hier een 3 minuten durend filmpje, met alle Marilyn Monroe-scenes uit de film.
Het verhaal gaat over een oudere actrice, die eruit gewerkt wordt door een nieuwkomer - dat is Eve. Eve probeert  de faam, maar ook de mensen om Margo Channing (gespeeld door Bette Davis) heen voor zich in te palmen. 
Dat lukt maar ten dele: weliswaar neemt Eve de leidende rol in de theaterwereld over, maar de mensen om haar heen hebben uiteindelijk haar sluwe spel wel door gekregen. 
Terwijl zij nu roem oogst, zit háár opvolgster haar al op de hielen om haar uit de wereld van roem en glamour te werken.
Slot van de film, een nieuwe indringster.
Echtgenoot van Margo
Achter de schermen van de film.
Rechts de criticus Addison DeWitt, die Eve Harrington ontmaskert. 
Anne Baxter speelt Eve, hier is ze woedend omdat haar avances tegenover één van de heren rond Margo jammerlijk mislukken.

Dit is Margo met haar assistente Birdie. Birdie heeft Eve als eerste door. 





Anne Baxter

Mooie cartoon. Bette Davis heeft een rauwe stem in de film. Ze had haar stem verpest de avond vóór de opnames, in een schreeuwende ruzie met haar man. Bloedvat in de keel geknapt. Die stem vond de regisseur mooi voor de hele film. Het huwelijk liep op een echtscheiding uit. 
Joseph L. Mankiewicz, 1909-1993
De film is gebaseerd op het korte verhaal The Wisdom of Eve, van Mary Orr, dat voor het eerst gepubliceerd werd in Hearst's International Cosmopolitan, in mei 1946. 
Hierboven een exemplaar uit 1929.
Later was het ook los te koop. 
Mary Orr, . Haar short story had ze gebaseerd op een waar gebeurde geschiedenis, die de actrice Elisabeth Bergner overkwam.
Elisabeth Bergner, uit Wenen.
De film is met een aantal prijzen beloond. In 1970 werd er een musical van gemaakt, genaamd Applause. Lauren Bacall speelde de rol van Margo Channing.
CD-hoes musical.
Indrukwekkender dan deze film vond ik de film Whatever happened to Baby Jane. Uiteraard om de rol van Bette Davis. 
Screenshot uit Whatever Happened to Baby Jane
Trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten