vrijdag 15 december 2017

Zika, enquête sur une épidémie, Malcolm Clark, 2017.

De maker, Malcolm Clark, journalist. Bijna geen foto van te vinden. 
Ademloos zitten kijken naar deze documentaire. Ongelooflijk te beseffen wat er allemaal aan onderzoek gebeurd is sinds het Zika-virus in het nieuws was, in 2015. Inmiddels is het virus in het laboratorium gevonden, en is werkelijk vastgesteld dat dát de oorzaak was van de microcephalie. Hierbij groeien de hersenen van het embryo onvoldoende.
Omdat dat niet gebeurt, wordt ook de schedel niet naar buiten gedrukt (en dus groter gemaakt) zoals bij een normale zwangerschap gebeurt. Door deze afwijking ontstaan grote neurologische problemen.
Het onderzoek liet zien, dat wetenschappers in staat zijn zelf nieuw hersenstructuren te maken; in reageerbuisjes waren ze zelfs met het blote oog waar te nemen. Door deze te infecteren met het virus, en te vergelijken met een controlegroep, was duidelijk te zien dat de geïnfecteerde 'hersentjes' sterk achterbleven in groei.
Een virus is nog niet gevonden. 
Wel was men bezig met muggen te kweken (mannetjes) en die uit te zetten, die vrouwtjes weliswaar konden bevruchten, maar van wie de larven onmiddellijk stierven.
Muggen in het lab.
Ze ontdekten ook ergens nog een oud virus uit Afrika - dat kan blijkbaar, via een museum of zo - maar in Afrika wordt veel minder micorchephalie gevonden. Zijn de mensen daar er inmiddels immuun voor?
De uitzending eindigde met een waarschuwing: muggen zijn al heel oud, ze overleven wel. Wat kunnen ze allemaal overbrengen? Komt het zika-virus ook nog ergens terug?
Muggen bestaan al heel lang.
Arte:
En 2015, le Brésil est le théâtre d'une terrifiante épidémie : des centaines de nouveau-nés et d'enfants à naître présentent la même malformation appelée "microcéphalie". Ce retour saisissant sur l'épidémie dévoile les arcanes de la recherche sur le virus Zika.

L'interruption "in utero" du développement de leur cerveau, et par conséquent de leur crâne, beaucoup plus petit que la normale, les condamne à de graves troubles neurologiques. On désigne rapidement le coupable comme étant le virus Zika, identifié pour la première fois soixante-dix ans plus tôt en Ouganda. Partout dans le monde, des chercheurs en épidémiologie et virologie, mais aussi en entomologie, car le virus est transmis principalement par le moustique "Aedes aegypti", interrompent leurs travaux pour tenter de trouver une réponse au fléau qui pourrait toucher jusqu'à 20 % des femmes enceintes brésiliennes. Le coupable de ces malformations est-il bien Zika ? Si oui, comment expliquer cette toxicité spectaculaire jamais constatée jusqu'alors ? Combien de temps faudra-t-il pour trouver un vaccin ?
De Morgen, maart 2017:
Een jaar geleden hield de zika-epidemie lelijk huis in Zuid-Amerika, bovenal in Brazilië. Maar nu is de situatie fel verbeterd.

De mug Aedes aegypti is verantwoordelijk voor de verspreiding van het zika-virus dat bij menselijke embryo's onherstelbare schade aan de schedel kan veroorzaken. Met als centrum Brazilië was de epidemie in Zuid-Amerika zo erg dat de Wereldgezondheidsorganisatie een gezondheidsnoodtoestand afkondigde. Zwangere vrouwen kregen de raad niet naar zika-gebieden te reizen.

Maar het tij is drastisch gekeerd. Het Braziliaanse Gezondheidsministerie deelde vandaag mee dat er 95 procent minder gevallen zijn. Er waren in de eerste maanden van het huidig jaar "slechts" 1.653 infecties, waarvan in dertig bevestigde gevallen bij zwangere vrouwen. In dezelfde periode van vorig jaar waren er 30.683 infecties.

De overheid in Brazilië heeft veel ondernomen om de verspreiding van het virus in te dammen.

Maar de hoofdoorzaak voor de grote terugloop zou zijn dat mensen die eenmaal aangestoken zijn geweest, volgens wetenschappers geen nieuwe infectie kunnen oplopen.
Schema van hoe het virus wordt overgedragen.

Ziekteverschijnselen
Verspreiding
Info RIVM: 
Zikavirus
Het zikavirus wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. De ziekte (zikakoorts) verloopt meestal vrij mild. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wel is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Sinds mei 2015 is er een uitbraak van het zikavirus in Brazilië. Deze uitbraak heeft zich verspreid over verschillende landen in Zuid- en Midden-Amerika, inclusief het Caribische gebied. In november 2015 komen de eerste aanwijzingen dat een infectie met het zikavirus tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Inmiddels is dit wetenschappelijke bewezen.
De internationale noodsituatie (Public Health Emergency of International Concern) die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in februari 2016 is ingesteld, is daarom in november 2016 opgeheven. Alertheid blijft echter nodig.
Vanaf 1 november 2016 is in Nederland een meldingsplicht ingevoerd voor zikavirusinfectie bij zwangerschap en gecompliceerde infecties. Verspreiding van het zikavirus binnen Nederland is onwaarschijnlijk omdat de verantwoordelijke muggen van nature niet in Nederland voorkomen.
Zikavirusinfectie en zwangerschap

Advies en informatie voor zwangere vrouwen of vrouwen met zwangerschapswens: zie de pagina Zikavirus en zwangerschap

Ziekteverschijnselen
Mensen die besmet raken met het zikavirus krijgen niet altijd ziekteverschijnselen. Ongeveer 1 op de 5 mensen krijgt klachten. Symptomen van zikakoorts ontstaan meestal 3 tot 12 dagen na een beet van een besmette mug. De meeste mensen herstellen binnen een week zonder ernstige problemen.
Mogelijke symptomen van zikavirusinfectie zijn:
acute, maar meestal niet hoge koorts
niet-etterige ontsteking van het oog
spier- en gewrichtspijn (met name van de handen en de voeten, soms met gewrichtszwelling)
huiduitslag (vaak beginnend in het gezicht en uitspreidend over de rest van het lichaam)
en minder vaak: hoofdpijn, gebrek aan eetlust, overgeven, diarree en buikpijn.
Overdracht, symptomen, behandeling en preventie.
Als er binnen twee weken na terugkeer uit een gebied waar het zikavirus heerst, klachten ontstaan, neem dan contact op met de (huis)arts of behandelend specialist. Er is geen vaccin om de infectie te voorkomen en er zijn geen medicijnen die het zikavirus doden. Als een behandeling nodig is dan bestaat die uit het bestrijden van symptomen.
Complicaties
De volgende complicaties zijn beschreven:
Het syndroom van Guillain-Barré. Hiervan is nog onbekend hoe vaak het voorkomt na een zikavirusinfectie, maar dit is waarschijnlijk vrij zeldzaam.
Wetenschappers zijn het er inmiddels over eens dat er een verband is tussen afwijkingen bij het ongeboren kind en besmetting met het zikavirus tijdens de zwangerschap. Hierbij wordt onder andere een hersenafwijking (microcefalie) bij het ongeboren kind beschreven.
Besmetting en preventie
Muggen
Het zikavirus wordt overgebracht door bepaalde muggen die in de tropen veel in en rondom huis voorkomen. De gelekoortsmug of denguemug (Aedes aegypti) is de belangrijkste verspreider van het virus. Deze mug voedt zich voornamelijk met menselijk bloed en steekt van zonsopkomst tot zonsondergang. Dus ook overdag.

Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond zorgvuldig muggenwerende maatregelen te nemen in gebieden waar het zikavirus voorkomt.
Draag bedekkende kleding (lange mouwen, lange broek)
Smeer onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET bevat. Kinderen jonger dan 2 en zwangere vrouwen mogen alleen producten met maximaal 30% DEET gebruiken.
Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte

Alle reizigers worden geadviseerd voor vertrek advies over de voorgenomen reis bij de behandelend arts of reizigerskliniek te vragen. Dit geldt zeker voor reizigers met een immuunstoornis of een chronische ziekte en zwangere vrouwen.
Seksuele overdracht

Het zikavirus kan sporadisch via seksueel contact worden overgedragen. Het virus is namelijk in het sperma gevonden. De kans om zo besmet te raken met het zikavirus wordt echter als heel klein ingeschat. Om deze besmetting te voorkomen wordt aan mannen die in landen zijn geweest waar het zikavirus voorkomt, geadviseerd om gedurende twee maanden een condoom te gebruiken. Zeker bij een zwangere vrouw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten