maandag 21 juni 2021

The Rider, Chloé Zhao, 2017.

Filmposter
Amerikaanse dramafilm uit 2017, geschreven en geregisseerd werd door Chloé Zhao. De hoofdrol wordt vertolkt door Brady Jandreau, op wiens leven de film gebaseerd werd. In de film heeft hij gewoon zijn eigen naam, net als zijn vader, zijn zus Lilly, en zijn gehandicapte vriend Lane. 
Brady op zijn paard Gus, dat hij verliest omdat zijn vader geld voor de huur  nodig heeft. 
In 2015 leerde de filmmaakster tijdens de productie van haar debuutfilm Songs my brothers taught me rodeorijder Brady Jandreau kennen. De twee spraken af om samen een film te maken. Een jaar later liep Jandreau bij een rodeo-ongeval ernstige hersenschade op en werd hij door zijn arts verplicht om zijn grote passie op te geven. Zhao besloot vervolgens om haar volgende filmproject op zijn leven te baseren.
Brady met Apollo; het dier raakt ernstig gewond aan een been. 
The Rider werd net als Songs My Brothers Taught Me opgenomen in het Pine Ridge-indianenreservaat. met niet-professionele Lakota-acteurs (een bepaalde indianenstam), die grotendeels zichzelf spelen. De hoofdrollen worden vertolkt door Brady Jandreau zelf en diens echte vader en zus. Ook Brady's boezemvriend Lante Scott en echtgenote Terri Dawn spelen zichzelf in de film.
Chloé Zhao, regisseuse. 
Na The Rider maakte Chloé Zhao nog de film Nomadland, in 2020. In 2018 plaatste Barack Obama The Rider in zijn top tien van favoriete films van het jaar.

Brady Jandreau kan na een val van zijn rodeopaard niet meer paardrijden. Hij heeft een gigantische hersenoperatie ondergaan, waarvan hij niet helemaal hersteld is. Af en toe krijgt hij aanvallen, waarbij zijn hand zich tot een vuist balt in een kramp. Hij kan nog erg goed paarden temmen - dat laat de film prachtig zien! - maar ook dat moet hij opgeven. Zijn eigen paard raakt hij kwijt. De eerste keer verkoopt zijn vader het, omdat hij de huur niet meer kan betalen. De tweede keer moet hij zijn dier afmaken, omdat het een te ernstige wond aan het been heeft. 
Links Lane, het grote voorbeeld voor Brady en de andere Indianen-cowboys. Lane is als rodeorijder ook verwond, hij kan niet veel meer. 
Brady moet dus alles opgeven. We denken dat hem dat niet lukt. Maar het lukt hem wel, dank zij de liefde die hij voelt voor zijn autistische zusje Lilly ('we zorgen voor elkaar'), en die voor zijn oude vriend Lane, die gehandicapt is na een val van het paard. Hij helpt hem met revalideren. 
Op deze site valt te lezen waarom dit een geweldige spirituele film is. 
Wat de film geweldig maakt, zijn de prachtige beelden van het werk van Brady met de paarden. Ook hoe het geheel zich afspeelt in het imposante landschap. Zhao filmt paard en berijder van dichtbij. zó mooi!




Zhao's debuutfilm heet Songs my brothers taught me. 2015. In 2020 volgde na The Rider de film Nomadland. 
Vader Jandreau en zusje. Lilly
Brady is indrukwekkend als paardentemmer

Met Lilly.
Trailer
Ik voeg nog toe, dat ook de rodeo-beelden indrukwekkend zijn. Zo vreemd voor mij als Europese om hiernaar te kijken! Brady zelf zegt: 
'God gives each of us a purpose. The purpose of a cowboy is to ride.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten