Boekomslag
Dit is een troostrijk boek, voor iedereen die met de angst voor het sterven bezig is. Het heeft mij, oudere, zeker geholpen, mjn angst voor de dood is erdoor verminderd. Mannix is palliatief arts, en bovendien een buitengewoon invoelende vrouw. Ze beschrijft verschillende sterfgevallen uit haar 30-jarige praktijk. Alle verhalen draaien om de vraag: hoe beleven mensen hun stervensproces, en hoe heeft zij hen daarbij kunnen bijstaan?
Reaching out:
the author lives and breathes last words and last breaths
(ALAMY)
Indrukwekkend was bij voorbeeld te lezen hoe vaak mensen elkaar wederzijds menen te sparen door niet over het aanstaande sterven te praten. En wat een verlichting, of opluchting is het dan, als duidelijk werd dat er wél ruimte voor is, aan beide kanten. Er ontstaat contact, mensen uiten hun liefde voor elkaar - wat een verschil met de leegte, stilte en beklemming die eraan voorafgaan!
Het zijn stuk voor stuk mooie geschiedenissen die ze vertelt, heel invoelend beschreven.
Het troostte mij ook, daat Mannix werkt met cognitieve gedrags therapie. Mensen kunnen zo leren zichzelf niet de ergste gedachten aan te doen, want het denken brengt alleen maar grotere angsten teweeg.
Ze weet ook, dat sterven dikwijls minder eng is dan gedacht wordt, dat legt ze ook uit op onderstaand filmpje:
Mooi kort filmpje, met essentiële informatie.
Kathryn Mannix heeft haar medische carrière doorgebracht met mensen met ongeneeslijke ziekten in een ver gevorderd stadium. Ze begon in de kankerzorg en veranderde haar carrière om een pionier te worden in de nieuwe discipline van de palliatieve geneeskunde. Ze heeft in teams in hospices, ziekenhuizen en bij patiënten thuis gewerkt om palliatieve zorg te verlenen en de kwaliteit van leven te optimaliseren, zelfs nu de dood nadert. Nadat ze zich in 1993 had gekwalificeerd als cognitief gedragstherapeut, startte ze de (mogelijk 's werelds) eerste CGT-kliniek (cognitieve gedrags therapie. AdW) in het VK exclusief voor palliatieve zorgpatiënten, en bedacht ze een 'CGT First Aid'-training om collega's in de palliatieve zorg in staat te stellen nieuwe vaardigheden toe te voegen aan hun repertoire voor hulp aan patiënten.
Foto: Ingrid Paardekooper
Van: de website
Kathryn heeft met vele duizenden stervende mensen gewerkt en heeft hun vermogen om met ziekte en dood om te gaan als zowel fascinerend als inspirerend ervaren. Ze gelooft dat een beter publiek bewustzijn van wat er gebeurt als we sterven, de angst kan verminderen en mensen in staat kan stellen hun wensen en plannen te bespreken met de mensen die voor hen belangrijk zijn.
Haar verslag van hoe mensen leven terwijl ze sterven, staat in deze vertaling van With the End in Mind. Het kreeg enorme bijval over de hele wereld en stond op de shortlist voor de Wellcome Prize.Katryn Mannix, geboren 1959.
Foto © Darren Irwin
Kathryn werkt nu aan een nieuw boek, Luister.
Publicatie in september 2021.
Ondertitel: How to find the words for tender conversations
Hier een publieke recensie, uit:
The Guardian, februari 2014:
With the end in mind bevat tal van ontroerende anekdotes van soms ook jonge mensen die door het lot getroffen worden en moeten sterven aan een vreselijke ziekte, en een gezin moeten achterlaten. In die zin is het een emotioneel boek, dat soms tot tranen roert. Eigenlijk zou ik iedereen willen aanraden om dit boek te lezen. Het geeft meer begrip over hoe je doodgaat en laat op een eerlijke manier zien wat ons allemaal te wachten staat.