zondag 22 september 2019

Interview Trouw met Michèle Tribalat, 21 september 2019.

'Haal het immigratiedebat uit het morele keurslijf.'

Michèle Tribalat
Michèle Tribalat, geboren in 1950;  Frans demografe, onderzoeker aan het Nationaal Instituut voor Demografische Studies (INED, l'Institut national d'études démographiques).
Interessant interview in Trouw over het thema 'omvolking': in het Engels replacement, sinds het pamflet met de naam The Great Replacement van Brentan Tarrant, de Australische extremist die in maart 2019 50 mensen vermoordde in twee moskeeën in Christchurch. In het Frans Le Grand Replacement, van de Franse literator Renaud Camus. 
Renaud Camus geldt als extreem rechtse nationalist, maar verwerpt dat zelf; is ook verklaard tegenstander van fascisme, maar Marine le Pen bedient zich van zijn ideeën. 

Volgens de complottheorie omvolking of le grand replacement beleven wij de vervanging van de oorspronkelijke bevolking van Europa door immigranten, vooral moslims. 
Michèle Tribalat vindt de term een valse suggestie wekken, maar de figuurlijke betekenis van het begrip vindt ze geen onzin. 
Zij werd in de jaren negentig beroemd met een scherpe kritiek op een rapport van Front National, over de kosten van immigratie. Tegenwoordig ligt zij juist weer onder vuur, vanwege haar opvatting dat de omvang van de immigratie wordt onderschat. Zij werd op haar instituut buiten spel gezet,  omdat zij streed voor betere methoden om immigratie en integratie te bestuderen. 
Ze is volledig immuun voor het argument dat ze extreem rechts in de kaart speelt. Volgens haar kwam het erop neer dat men eigenlijk niet wilde weten wat er aan de hand is. 
Zij is het oneens met de algemene teneur in Frankrijk, dat men een 'gelovige' moet zijn, dat wil zeggen: het multiculturalisme aan moet hangen. Dat doet zij niet, zij kijkt naar de cijfers. 
In Frankrijk is dat nog iets anders dan in Nederland, daar is geen Centraal Bureau voor de Statistiek. Daar is ze jaloers op, wij kijken naar wie immigreerden en naar de kinderen die zij in Nederland kregen. Frankrijk kijkt alleen naar het aantal verstrekt verblijfsvergunningen. 
Pew Research Center, logo; Amerikaanse denktank. 
Volgens haar zal de moslimbevolking in Frankrijk in 2050 13 procent van de totale bevolking uitmaken. Het PEW Research Center (zie tekst onder logo) komt met een andere berekening uit op 17 à 18 procent. Dat is geen meerderheid. 
De al genoemde Renaud Camus gaat niet uit van de statistiek, maar van de indruk die mensen hebben. Er is een angst om als beschaving ten onder te gaan, die versterkt wordt  doordat er te weinig kinderen worden geboren om de bestaande bevolking te vervangen, en door een immigratie waar we geen vat op lijken te hebben. 

Onze elites bekommeren zich niet om een zekere culturele continuïteit, terwijl uit peilingen blijkt dat mensen willen dat nieuwkomers zich de Franse cultuur, zeden en gewoonten eigen maken. 
De Europese Raad Justitie en Binnenlandse Zaken die de richting moest bepalen van het integratiebeleid, formuleerde in 2004 een aantal basisprincipes. Bovenaan de lijst staat dat integratie een kwestie is van "wederzijdse aanpassing van immigranten en ingezetenen."
Met andere woorden, betoogt Tribalat, autochtonen hebben geen streepje voor, ze zijn ingezetenen net als de immigranten. Alleen ze waren er eerder. De Europese Commissie definieerde in 2009 integratie als: "Een kans, een uitdaging", "wederzijds respect en tolerantie. Iedereen moet zijn best doen om het met de ander te kunnen vinden." 
Nergens staat, waar deze morele aansporing, dit tweerinchtingverkeer naar toe moet leiden. Wel probeert men de immigratie in te dammen sinds Merkels vergissing ('wir schaffen das'), maar we weten niet wat te doen met immigranten als ze er eenmaal zijn. 
Er is een politicus genaamd Margaritis Schinas, die voor 'de bescherming van de Europese manier van leven' is. Tribalat vindt dit een opportunistische manoeuvre.

Er wordt veel gewerkt met politiek correcte woorden: 'de ziekte van deze tijd', zegt de demografe. Autochtoon kan niet meer, in Frankrijk is assimilatie taboe, integratie kan eigenlijk al niet meer, inclusie moet het nu zijn, 'Vraag nieuwkomers niets, maar maak plaats.'

Zelf gebruikte Tribalat de term 'Fransen van eigen bodem' (Francais de souche). Daarop is ze aangevallen, maar het ging haar erom ook te definiëren wie géén immigranten zijn. Het is gewoon feitelijk: Fransen van eigen bodem zijn zij, die in Frankrijk geboren zijn, en van wie de ouders óók in Frankrijk geboren zijn. 
Boek van Tribalat uit 2017; ondertitel: waarom de Islam de kaarten anders verdeelt (vrij vertaald)
Een immigrant in Frankrijk kan niet meer worden omgevormd tot een Fransman, omdat moslims geloviger zijn geworden, en voornamelijk nog met elkaar trouwen. Tegelijkertijd heeft de elite zich bekeerd tot het multiculturalisme. Tribalat vindt: de immigrant vertrekt uit zijn eigen land, omdat het sociaal model van zijn eigen land niet functioneert (uitdrukking van de Britse ontwikkelingseconoom Paul Collier). Ze zijn daardoor niet in de positie om dat model te reproduceren in hun land van aankomst dat vrijer en welvarender is. Dan is het part of the deal, de immigrant kiest bewust voor een nieuwe omgeving om erop vooruit te gaan, dan mag je van hem verwachten dat hij van goede wil is om zich een andere cultuur en manier van leven eigen te maken, en de normen, instellingen, regels en organisaties van de ontvangende partij te respecteren. 
Paul Collier, Brits econoom, geboren 1949. Interessante opvattingen, zie zijn boek The Bottom Billion.
boek van 2007. 
Als voorbeelden noemt Tribalat: 
de verhouding tussen de seksen, omgangsvormen, en vrijheid van meningsuiting.

In het interview worden nog woorden gewijd aan het zogenaamde immigratiesaldo. De omvang van de immigratie lijkt nog wel eens mee te vallen, doordat immigratie en emigratie met elkaar verrekend worden. Ik schrok van het hoge aantal emigranten: in Frankrijk was dat in 2015 maar liefst 147.000! Tegenover immigranten 188.000, een immigratie-saldo dus van 41.000. 
Over de vraag of er te veel immigratie is laat zij zich niet uit, dat acht zij een politieke vraag. De politiek zou zich er wel over moeten buigen, omdat het een zaak is van algemeen belang. Maar er heerst nogal veel minachting voor de zorgen en wensen van burgers, en buiten dat: veel wordt nu uitgemaakt op Europees niveau, en door de invloed van rechters. 
Uitzetten is erg moeilijk geworden, waardoor de asielprocedure een route voor illegale immigratie is geworden. 

De tekst van het interview in Trouw is van Kleis Jager. 
Kleis Jager, auteur artikel Trouw. 
De foto van Tribalat is van Bart Koetsier. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten