Hij wil Oekraïne onder zijn invloedssfeer
Vandaag kwamen we als Senia-groep bijeen om Grensland van Marc Jansen te bespreken. Zie mijn eerdere BLOG hierover.
We kwamen aan via het prachtige landschap....
... met aangeklede boomstammen langs de weg (hoewel iets minder erg dan hier).
(Waarom is dat, Hans? )
Helaas ontbraken er een aantal van onze mede-leden. Wij hebben daardoor extra ons best moeten doen.
Oekraïne.
Het is opmerkelijk, dat Oekraïne weer helemaal actueel is door het zogenaamde Associatieverdrag dat de werkgroep GeenPeil tot inzet heeft gemaakt van een raadgevend referendum. Met 450.000 stemmen gaat dat referendum er wel komen.
De journalist Jan Roos en historicus Thierry Baudet van GeenPeil
Voorstanders van dat verdrag - dat voornamelijk schijnt te gaan over het opheffen van allerlei handelsbarrières - willen Oekraïne helpen met hun economie; maar ook willen ze bereiken dat bijvoorbeeld de rechtspraak wordt aangepakt. Tegenstanders zijn bang voor een oorlog met Rusland, en/of voor een stroom mensen die uit vanuit de Oekraïne Europa zal gaan overspoelen.Ik zelf heb mijn mening nog niet bepaald, maar voel wel wat voor de stelling, dat Oekraïne het beste af is met neutraliteit. Rusland wil nu eenmaal niet dat Oekraïne onder West-Europese invloedssfeer komt; en wij van onze kant hebben liever niet dat Poetin het daar voor het zeggen krijgt.
Er wordt overigens landelijk ook niet echt een inhoudelijk debat over dit verdrag gevoerd, alleen over de democratische gevolgen ervan. Wij kwamen er in onze bijeenkomst zijdelings over te spreken.
Om de verwarring compleet te maken: het associatieverdrag IS al ondertekend, in september 2014. Alleen de implementatie is opgeschort. Zie het NRC van juni 2014.
Terug naar de Senia-bespreking:
Niemand was blij met dit boek, in die zin, dat het ons met de gruwelijkste informatie confronteerde. De geschiedenis is keihard geweest voor dit land en de diverse volken die er geleefd hebben. Daarbij was het land steeds onder invloed van één van de overheersende buurlanden. Wim herhaalde (over Oekraïne gesproken) de woorden: 'geschichtslose Völker'. Dat zijn volken die 'bij gebrek aan een eigen staat, geen eigen geschiedenis hebben.' Ik vind dat een aangrijpende term, zeker gezien juist de geschiedenis van het land.
Deze cartoon beeldt de strijd uit die er vandaag de dag ook nog gestreden wordt om de invloedssfeer in Oekraïne: Amerika, Europa en Rusland. Een gevaarlijke situatie.
Voor ons alle vijf was dit ook een moeilijk boek door de overdaad aan informatie. In het algemeen vinden wij het prettig als een geschiedenis wordt verteld aan de hand van een paar hoofdpersonen, zoals bijvoorbeeld bij De Boerenoorlog, van Martin Bossenbroek. Wel heb je met dit boek van Jansen ook een goed naslagwerk in handen, maar om te lezen is het zwaar.Ik zelf ontspoorde bij vraag tien, bloos.
Vraag 10, Agnes
Ik ga mijzelf hier niet zitten verbeteren, dan moet ik nog een keer door die ingewikkeld geformuleerde vraag heen, haha. Wat in de erop volgende discussie naar buiten kwam, was wel interessant: als Duitsland vriendjes had zitten in Oekraïne, dan hadden ze wellicht bij hun veldtocht door Rusland van hen gebruik kunnen maken voor een goede bevoorrading van eten, kleding, schoeisel enzovoorts.In Tons aantekeningen kwam deze verhelderende kaart boven tafel. Ton wilde ermee laten zien hoe groot Oekraïne was. 'Ja maar Ton, dat is toch niet Oekraïne...?' - Nee, dat wist hij ook wel, en hij wees het goede gebied aan. Hans reageerde: 'Hij wilde een bruin voetje halen,' :-)
Google is een zegen! Dat zie je maar weer aan bovenstaande kaart, die Ton kreeg door te zoeken naar Wit-Rusland. Zijn topografische kennis van dit gebied is verhoogd.
Wim en ik hadden éénzelfde zinsnede opgetekend, over de oorzaak van de Jodenhaat bij vraag 5: 'Joden vormden de belichaming van de gevreesde moderniteit.' - Ik wist wel dat die zin niet van mijzelf kon zijn!
Babi Jar, het ravijn nabij Kiev, waar in 1941 vele duizenden Joden zijn omgebracht. De plek zelf is niet als historische plaats gemarkeerd. De foto is meen ik van 2003.
Ik plaats deze foto als herinnering aan het ongelooflijk ernstige antisemitisme in Oekraïne.
Vergelijk dat eens met het Holocaust-Mahnmal in Berlijn: monument in een land dat zich wél zijn eigen wandaden herinnert.
Het kon niet uitblijven: wij kwamen ook te spreken over de vluchtelingen die Purmerend wil herbergen.
Eén van de mogelijke locaties is dit weiland; het strekt zich nog een stuk naar links en naar rechts toe uit.
Eerder was er sprake van dat hier een rugby-club gehuisvest zou worden. Het ligt op het kruispunt van de Groeneweg en de Westerweg, Purmer-Zuid.
Voorlopig beletten boze Purmerenders dit AZC.
Het is nummer vier dat 'in mijn achtertuin' ligt. Zie verder de NOTA van Nijenhuis, van 22 september 2015.
Oef, van de Oekraïne naar hier. De wereld is klein.....