De film-kardinaal, José Sancho.
Op deze website is de documentaire te zien over kardinaal Tarancon, die een belangrijke rol speelde in de periode van de zogenaamde Transitie. Dit was de tijd van overgang in Spanje van de dictatuur van Franco naar de democratie onder koning Juan Carlos I en premier Adolfo Suarez.Tarancon was een zeer integer mens, en geen wonder dat de documentaire daarom de ondertitel heeft: herinnering aan een strijd.
Tarancón als jonge priester; Roger Coma.
Hij eiste dat deze straatarme mensen ook rantsoenbonnen kregen.
Verraad: ondergedoken mensen (geholpen door Tarancón) zijn hier zojuist vermoord.
Als jonge priester stond hij al aan de goede kant, maar dat hield hij vol toen hij bisschop en ten slotte kardinaal werd. Hij weerstond de machten en krachten van de dictatuur, heel moedig. Zijn leven liep daardoor regelmatig gevaar, onder andere toen Luis Carrero Blanco, minister-president in 1973 en gedoodverfde opvolger van Franco, vermoord werd door de ETA. De schuld kwam bij Tarancon te liggen (die sowieso voor de armen opkwam, en dus ook de nationalistische Basken het hunne gunde). Zijn houding was tegen het zere been van de Frankisten, die vonden dat Spanje één en ongedeeld moest blijven. De leuze 'Tarancón al paredón' (tegen de muur - vuurpeloton - met Tarancon) klonk door de straten.
Luis Carrero Blanco in de film, vlak voor de aanslag op hem.
Tarancon heeft zich nooit laten intimideren. Hij wist zich gesteund door Paus Johannes XXIII, die met hem tegen de dictatuur was. Tegen Juan Carlos sprak hij vóór die aan de macht kwam: wilt u een koning zijn voor alle Spanjaarden, en niet voor een deel van hen.
We hebben deze documentaire tot diep in de nacht uit zitten kijken. Ik was verrast dat er iemand in de kerk in Spanje geleefd heeft, die zo integer was als hij. Hij moest tegen de stroom oproeien, ook van zijn eigen superieuren.
Langzaam begon ik te denken dat geen katholiek daar deugde, omdat de kerk gemene zaak maakte met Franco. Maar dat beeld is na deze film goed genuanceerd. Ik had het ook wel kunnen weten: de katholieken waren ook al voor de Burgeroorlog verdeeld. Er zijn geestelijken aan beide kanten vermoord.
Een persoonlijke overwinning voor mij was, dat ik voor het eerst een hele documentaire in het Spaans heb kunnen volgen. Weliswaar met de hulp van Spaanse ondertitels, en ook alleen in de hoofdzaken.... Maar toch! De film bleef genoeg boeien om tot zo laat op te blijven.
Mooi, omdat het me een andere kijk heeft opgeleverd. Toch weer eens iets goeds over een dienaar van de kerk.
De echte Vicente Enrique Tarancón; weer iemand met zo'n zacht gezicht.
De film is ook als miniserie te zien geweest, hetgeen goed te merken was: er waren duidelijke hoofdstukken. Eén van de titels van een aflevering was Het vijfde gebod, El quinto mandamiento. (Gij zult geen andere goden dienen dan Mij alleen.)
Tenslotte nog drie hoofdrolspelers uit de tijd van de Transitie:
Suarez
Juan Carlos I
Blanco.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten