vrijdag 4 april 2014

Lezing: De Eerste Wereldoorlog in begrijpelijke taal - Erlend van Ark, 3 april 2014.

Omslag
Het was druk in de bibliotheek gisteravond, ruim veertig mensen zaten in rijen voor de lezing over de Eerste Wereldoorlog door Erlend van Ark.
Wij hadden ons al aardig verdiept in de Grote Oorlog, onder andere door het boek van Koen Koch, Een kleine geschiedenis van de Grote Oorlog, en dat van Miranda Carter, De Ondergang van het oude Europa. De lezing van Van Ark had als ondertitel in begrijpelijke taal, en dat lokte ons wel aan: bij zo'n complex geheel is het wel prettig als je de belangrijkste feiten eens bij elkaar op een rijtje krijgt.
De twee machtsblokken in 1914, blauw en grijs.
De lezing volgde aardig het boekje dat Van Ark heeft geschreven, met dezelfde titel.
Het blijkt te passen in de serie in begrijpelijke taal; die is van uitgeverij I-publish: Internovation-Publish. Ze noemen zich een Wikipedi-tool voor het uitgeven van goedkope non-fictie werken. Er zijn al een tiental boekjes op de markt, en er worden nog schrijvers gezocht voor allerlei andere onderwerpen, zoals Boekhouden, De geschiedenis van Spanje, Hardlopen, Het Menselijk Lichaam. Het doet een beetje denken aan de reeks For Dummies. Het bijzondere van deze boeken is, dat je er ook contact over kunt onderhouden met de schrijver via i-bookplatform. Zo wordt het leuk om interactief met de schrijver bezig te zijn over zijn boek.
 
De lappendeken van ethnische groepen van Oostenrijk-Hongarije vóór WO-I 
Erlend van Ark houdt ook een blog bij, er is een forum, een aantal recensies en een quiz waarin je je kennis van het gelezene kunt toetsen. Dit alles wordt zichtbaar als je naar i-bookplatform gaat.

Wat mij betreft vond ik de lezing goed, alleen verdwaalde de schrijver af en toe in zijn eigen verhaal. Dan gaf hij erg veel detail-informatie, bijvoorbeeld over de aanslag in Serajevo, of over het westfront.
  
Gravilo Princip en zijn twee slachtoffers, Koningin Sophie en Franz Ferdinand, troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije.
Het bracht ook met zich mee, dat hij zijn verhaal niet goed af kon maken. Ik zelf ben vooral  geïnteresseerd in het oostfront, over het westen weet ik het nu wel. Maar ook nu kon dat oostfront bijna niet aan bod komen, daar het inmiddels kwart over tien was.
Nu ja.
In het boekje storen mij overigens de taalfouten. Het zal wel bij het type uitgeverij horen dat er voor taalcorrectie geen plaats is. Maar als ik over 'grasprietjes' lees moet ik toch echt een beetje lachen.
De auteur
Wat mij bijzonder opviel was dat Polen ontstond bij de vrede van Versailles. Ik zocht het na in het boekje dat ik in de pauze gekocht had (Boekhandel Het Leesteken was present), maar vond het niet. Wikipedia leerde me, dat Polen in 1795 verdeeld werd tussen Rusland, Pruisen en de Habsburgse Monarchie. In 1918 herwon het land inderdaad zijn zelfstandigheid. 
 
Verder geloof ik niets van de bewering dat (sommige) soldaten genoten van de oorlog. Zie pagina 205 van het boekje. Ik zelf ben het nog nergens in de door mij gelezen boeken tegengekomen (zie leeslijst beneden). Zou het kunnen, dat dergelijke uitingen (dat het leuk is om te vechten) aan het begin van de oorlog worden gedaan, als de soldaten nog groen zijn? De gebeurtenissen waren te gruwelijk om dergelijke beweringen vol te kunnen blijven houden na een poosje vechten.
 
Een laatste wetenswaardigheid ten slotte: het boek is verkrijgbaar op papier, als E-book en als PDF.
 
Mijn leeslijst over de Eerste Wereldoorlog:
Koen Koch, Een kleine geschiedenis van de grote oorlog;
Miranda Carter, De Ondergang van het oude Europa;
De trilogie van Pat Barker (Niemandsland, Het oog in de deur en Weg der Geesten)
Hemingway, A Farewell to Arm.,
Philip Remarque, Im Westen nichts Neues;
Jean Rouaud, Les Champs d'Honneur;
Robert Graves, Goodbye to all that;
Stefan Hertmans, Oorlog en Terpentijn;
Erwin Mortier, Godenslaap;
Henri Barbusse, Le Feu;
Willy Spillebeen, de Heuvel;
Ellen N, La Motte, Het kielzog van de oorlog;
Stefan Brijs, Post voor mevrouw Bromley.
 
========================================================================
 
Ik had dit blog al afgerond, en vond toen een documentaire op YouTube over de slag bij Gallipoli. De Geallieerden, waaronder ook de Australiërs en Nieuw-Zeelanders (Anzac) leden hier een verschrikkelijke nederlaag tegen de Turken. Mustafa Kemal (de latere Kemal Ataturk) vestigde hier voor het eerst zijn roem. Winston Churchill  was een van de hoofdverantwoordelijken voor deze gruwelijke veldslag die 130.000 soldaten (vriend en vijand) het leven kostte.
Mede omdat ik het stuk 'oostfront' zo miste, heb ik deze documentaire erbij geplaatst. Heb ik ten minste een gedeelte van die kant van de strijd.

Documentaire The Catastophe of Gallipoli, van Discovery.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten