donderdag 16 augustus 2018

Den Skyldige, Gustav Möller, 2018.

Poster
In Eye Filmmuseum deze heerlijke spannende film gezien. De Volkskrant noemt het een telefoonthriller, en somt meteen nog vier dergelijke films op: zie de RECENSIE DE VOLKSKRANT. (Ik noem ze even: Locke, 2013; The Call, 2013; Cellular, 2004, en Phone Booth van 2002.)
Het is de debuutfilm van de jonge Deense regisseur Gustav Möller. Möller schreef ook het scenario, samen met Emil Nygaard Albertsen. 
Gustav Möller
Emil Nygaard Albertsen
Foto van de werkplek van de hoofdpersoon, agent Asger Holm. De collega's op de achtergrond spelen een ondergeschikte rol.
We zien eigenlijk alleen Asger Holm, gespeeld door Jakob Cedergren.  


Ik ga niets prijsgeven van de film, ik wil niemands plezier bederven. Ik kan wel vertellen dat we Asger Holm letterlijk op de huid zitten, terwijl hij zijn werk doet aan de telefoon in de alarmcentrale. Hij probeert een ontvoerde vrouw te helpen.
Tegelijk gaat het om Asger zelf,  hij is gespannen, hij huilt zomaar, er is een geheim, al weten we niet welk. Maar alles zal worden onthuld. 
Jakob Cedergren als zichzelf, onder (2 x) en boven. 


Hier in een andere rol, Submarino van Thomas Vinterberg. 
Trailer; let vooral op het geluid. De film kent weliswaar eenheid van tijd en plaats, maar aan de telefoon is van alles en nog wat te horen. Dat maakt het wat minder eng, geeft extra spanning aan de handeling, je luistert en interpreteert. Oskar Skriver is verantwoordelijk voor de soundtrack. 
Jessica Dinnage; ze is niet te zien in de film, maar ze speelt de stem van Iben (de ontvoerde vrouw). 
Uiteraard is het interessant na te denken over de titel van de film; dat gaat voor elke film en boek op. Maar ik laat dat graag aan de lezer/kijker zelf over. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten