zaterdag 21 juli 2018

Le fils, Jean-Pierre en Luc Dardenne, 2002.

Poster
Van de Belgische gebroeders Dardenne blogde ik eerder over de film Le Gamin au vélo, een schitterende film. Dit keer was Le Fils aan de beurt, en ik was nu nóg meer onder de indruk. De hoofdrollen zijn voor de timmerman Olivier, en de zestienjarige Francis. 
Francis, gespeeld door Morgan Marinne.
Olivier werkt als timmerman in een instelling waar jeugdige delinquenten weer worden toegerust om een normale rol in de maatschappij te gaan spelen. Als op een dag Francis bij hem wordt aangemeld, weigert hij hem aanvankelijk, maar we zien hem daarna wel de jongen steeds achterna lopen en bespieden. Opeens verandert Olivier van mening en neemt de jongen toch op in zijn werkplaats. 
Doodmoe is hij, door de slaapmedicatie.
Francis doet gewoon zijn best als aankomend timmerman, Olivier leert hem van alles van het vak.
Deze foto laat zien hoe de gebroeders vaak filmen: dicht 'op de huid' van de spelers. Het bracht een zekere spanning met zich mee, ook omdat ik totaal niet wist waar de film op af ging.
Geleidelijk aan komen we te weten dat deze Francis 5 jaar gevangen heeft gezeten voor een moord. 
Olivier heeft rugklachten, elke avond doet hij zijn oefeningen. Hij is gescheiden, zijn ex is in verwachting van een baby. Opvallend is ook het leren corset dat hij altijd draagt. 
Hij is als timmerman, niet al te fotogeniek, maar wel heel authentiek. Je zou je af kunnen vragen of hij wel iets goeds in de zin heeft. 


Hij ontfermt zich helemaal over de jongen, neemt hem mee in de auto. Zo ziet zijn ex de jongen per ongeluk. We horen dat Francis de moordenaar van hun zoontje is. 
Uitleg van de duimstok. De verhouding meester-leerling is zo geslaagd voor Francis, dat hij vraagt of Olivier zijn voogd wil worden. Wij kennen dan intussen de achtergrond, en weten hoe zwaar dit moet wegen voor Olivier.
In deze ruimte onthult Olivier, dat hij de vader is van het kind dat Francis 5 jaar geleden vermoordde. Voor de diefstal van een autoradio. Francis vlucht tussen de houtstapels.
Olivier vindt Francis, en even lijkt het erop of zijn wraakgevoelens overheersen. Maar hij doodt (wurgt) Francis niet. Het evenwicht en het vertrouwen zijn hersteld. 
Hier de spelers en de regisseurs op een gala. 
Jean-Pierre (1951) en Luc (1954) Dardenne.
Trailer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten