donderdag 5 juli 2018

Eva und der Priester, Jean-Pierre Melville, 1961.

Posters; boven de Franse titel.
En dit de Duitse. 
Dit is weer een filmklassieker, opnieuw van de regisseur Jean-Pierre Melville, van wie ik laatst de film Le Cercle Rouge bekeek en erover blogde. 
Helaas was de film op Arte, nagesynchroniseerd in het Duits, en zonder tekst erbij. Meestal lukt het wel de SH-tekst (slechthorenden) erbij te plaatsen, hetzij in het Duits, hetzij in het Frans op. Maar dit keer lukte dat niet, waardoor mij het een en ander ontging.  
Jean-Paul Belmondo aan het bed van Barny's half-Joodse dochtertje.
De film speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog, in een Frans plaatsje in de Alpen. Eerst zien we vreemde Italiaanse fascisten, later denderen de tanks van de Duitsers binnen. De hoofdrolspeelster vertelt. Ze zoekt een kerk, een biechtstoel, een priester.  
'Godsdienst is opium voor het volk'. Daarmee valt ze, als communiste, met de deur in huis. Ze wil debatteren. De priester debatteert terug. Hij wint het van haar. 
Ze hoeft alleen maar op de koude stenen te knielen ter absolutie. Hij leent haar boeken.
Ze komt bij hem op zijn kamer, hij bezoekt haar thuis. De sfeer is geladen. Je voelt dat er meer is bij allebei.  
Toch blijft hij afstand houden, en zich bepalen tot een juiste uitleg van het geloof. 
Zij wordt daar wanhopig onder, ze is echt verliefd.
 Hij werkt daar op een bepaalde manier aan mee: in de kerk bijvoorbeeld passeert hij haar expres zó dichtbij, dat zijn soutane langs haar heen strijkt. 
Hij verhuist aan het eind. Hij houdt vast aan zijn rol van geestelijk herder. Ondanks het feit dat we elk moment verwachten dat er 'iets'gebeurt, gebeurt er niets.  
De uiteindelijke scheiding is onafwendbaar. 
Jean-Pierre Melville heeft een adaptatie gemaakt van het bekroonde (Prix Goncourt) boek van Beatrix Beck, Léon Morin, Prêtre. 
Verschijningsdatum 1952.
Enkele oorlogsbeelden uit de film. Barny is weduwe, net als Beck. 
Beatrix Beck was Belgische van geboorte, maar werd in 1955 genaturaliseerd tot francaise. Zij was de secretaresse van André Gide, die haar tot schrijven aanzette.  
Beatrix Beck.
Hier de schrijfster op oudere leeftijd. 
Hier een niet onbelangrijk, nog niet genoemd aspect van de film: Barny's collega's, die menen de priester zó te kunnen verleiden. De achtergrond van het gebeuren tussen Barny en Léon, is de wereld van verzet en collaboratie in de Tweede Wereldoorlog. Barny is communistische verzetsstrijder, haar dochtertje is half-joods. Haar man is oorlogsslachtoffer. Veel mannen van het dorp zitten in het verzet, het gebied valt buiten het Vichy-deel van Frankrijk. De situatie van de vrouwen roept heel veel levensvragen op, die Barny bespreekt met de priester. 
Hier nog wat officiële recensies: Recensie in het DuitsRecensie in het FransRogerEbert.
Trailer
Regisseur Jean-Pierre Melville.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten