maandag 13 maart 2023

Koningen van Shanghai, Jonathan Kaufman, 2021

Boekomslag
Dit boek heb ik gelezen voor de (historische) boekenclub. Met heel veel plezier!
Jonathan Kaufman
Door Elekes Andor - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86038806
Aangezien het boek gaat over de families Kadoorie en Sassoon, bracht die naam me die ándere Sassoon in herinnering, Siegfried. Uit de tijd dat ik me erg met de Eerste Wereldoorlog bezighield. Siegfred is een kleinzoon van David Sassoon. 
Vóórin het boek staat een overzicht van de belangrijkste familieleden. 
Siegfried Sassoon, 1886-1967.
Een van de bekendste Wereldoorlog I oorlogsdichters 
Stamvader van de Sassoons, oorspronkelijk uit Bagdad. Verhuisde daarvandaan naar Mumbai. 
Postcard of The Cathay from the 1930s
Cathay Hotel, gebouwd in 1929 door Victor Sassoon. Tegenwoordig heet het Fairmont Peace Hotel, het is gelegen aan de Bund. 
The Cathay today, now named the Fairmont Peace Hotel
Sir Victor Sassoon, Charlie Chaplin and Reginald Gardiner
Victor Sassoon wordt wel de playboy van de Sassoons genoemd. Hij was steenrijk, spreidde zijn weelde graag ten toon, bouwde enorme luxe hotels en dergelijke; ontving ook wereldberoemde gasten. 
De Bund was een promenade langs de rivier van Shanghai. Er gaat een enorme fascinatie van uit, dat de Joodse Sassoons daar zo veel rijkdom brachten, en de stad tot bloei brachten. Ze verrichten ook veel sociaal werk, ziekenhuizen, scholen. 
Het kwaad dat ze deden: ze leefden voor een groot deel van de opiumhandel. Vele duizenden Chinezen waren verslaafd, dat was ernstig. Vergelijk dat maar met de handel in harddrugs tegenwoordig! 
Geweld bij Kanton tijdens de Tweede Opiumoorlog
https://nl.wikipedia.org/wiki/Opiumoorlogen#/media/Bestand:Second_Opium_War-guangzhou.jpg
Groot-Brittannië voerde in de 19e eeuw twee Opiumoorlogen om hun export van opium naar China veilig te blijven stellen. Het leidde lange tijd tot de hegemonie van Groot-Brittannië over China. 
The Hong Kong and Shanghai Bank, built in 1923.
De Joodse familie zaten zowel in Hong Kong als in Shanghai. Dit is de gecombineerde bank; toont ook weer de rijkdom van de Sassoons, dit bouwwerk staat ook aan de Bund in Shanghai. 
Dit is de skyline van Shanghai in 2021.
Dit is de andere beroemde Joodse familie die in het boek besproken wordt: we zien hier Elly Kadoorie, de patriarch van de familie, met zijn zoons Horace (links) en Lawrence in de jaren twintig. 
PHOTO: KADOORIE FAMILY ARCHIVES
Marble Hall, 
vroeger een familiehuis van de Kadoories, Shanghai. 
Peninsula Hotel, Hong Kong
 https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2192925
Bij het nazoeken van het onroerend geod van de families Kadoorie en Sasson, stuitte ik op DEZE SITE. Het is belangrijk te weten, dat heel veel historische gebouwen in Hang Kong (waaronder dus de bezittingen van de Kadoories) 'demolished' zijn. 
Slag om Shanghai
 https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3082397
Slag om Shanghai
Het boek is ook meteen een geschiedverhaal over Shanghai. De Slag om Shanghai
Onderdeel van de Tweede Chinees-Japanse Oorlog. Hij woedde in 1937, en was de eerste van tweeëntwintig belangrijke gevechten van deze oorlog. Deze slag in en rond de stad Shangahi was een van de bloedigste van de hele oorlog.
Japanse troepen met gasmaskers op
De leider aan de Chinese kant was Chiang Kai-shek. 
In het boek worden ook de relaties van de rijke families tot de leiders van de politiek besproken. De communisten zijn in opkomst, het gevaar daarvan zien ze niet voldoende in. 
Het volks Bevrijdingsfront onder leiding van Mao marcheert Shanghai binnen, richting Nanjing Road. Het betekent het einde van de heerschappij van de Engelsen, en dus ook van de Kadoories en de Sassoons. Het is hier 25 mei 1949. 
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48856778

Wat Hong Kong betreft sluit het boek prima aan bij de actualiteit:
De Volksrepubliek China sloot in 1984 een overeenkomst met Hong Kong die voorzag in het overdragen van het volledige gebied van Hongkong aan de Volksrepubliek. Op 1 juli 1997 droeg het Verenigd Koninkrijk Hongkong over. Hongkong werd hierbij een Speciale Bestuurlijke Regio, waarin gedurende 50 jaar niet dezelfde wetten gelden als in het communistische China. Dit wordt het idee van "één land, twee systemen" genoemd. De laatste jaren is China bezig haar macht steeds meer uit te breiden in Hongkong. Zo zijn er verschillende wetten aangenomen die de democratie beperken.
Kaart Hong Kong
Ik herinner me mijn Hongkongse cursisten, die het jaar 1997 vreesden. Hun angst lijkt te worden bewaarheid, nu China zowel Hong Kong als Taiwan dreigt in te nemen / onder de dictatuur te stellen van de grote leider Xi Jin Ping.
Geschiedenis:
Twee rijke Chinezen aan de opium
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Two_wealthy_Chinese_opium_smokers._Gouache_painting_on_rice-_Wellcome_V0019164.jpg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten