donderdag 16 juli 2015

La isla minima, Alberto Rodriguez, 2014.

La Isla Minima, in het Engels vertaald als Marshland. Thriller die zich afspeelt in 1980 in het moerasgebied ten zuiden van Sevilla, rond de rivier Quadalquivir.
De film is in Spanje beloond met tien Goya's, een soort Oscar. Dat is zeer verdiend, ik heb zelden een film gezien van zo veel kwaliteit. Dat lag aan het fantastische verhaal (script van de regisseur), aan het filmisch materiaal, en aan het spel.
Het verhaal gaat over het onderzoek van twee rechercheurs naar de moord op twee tienermeisjes.
Dit zijn de twee rechercheurs, beiden uit Madrid: Pedro (Raúl Arévalo) en Juan (Javier Gutierrez). Ze hebben tegengestelde karakters: Pedro is getrouwd, hij verwacht zijn eerste kind, hij denkt links; Juan is ouder en, naar we aanvankelijk vermoeden (en later komt ook het bewijs), heeft hij een geheim verleden onder Franco gehad; hij is ernstig ziek (plast bloed) maar laat niks merken. Samen vormen de twee een uitstekend koppel dat de moord ook oplost. 
Natuurlijk zijn de auto's geheel in stijl. Naast deze mooie bak speelt een witte Citroën Diane een rol. 
Die leuke petjes van de guardia civil... 
Ondervraging van een der dorpelingen. Behalve de twee tienermeisjes die recentelijk zijn vermoord, liggen er nog een paar onopgeloste gevallen uit het verleden. 
De mensen uit het dorp zijn allemaal arm. Er is handel in drugs, in hoeverre speelt die een rol? De meisjes willen maar wat graag werk vinden, en weg daar. Dat wordt hen noodlottig. Hier de moeder (Maria Varród) van Carmen en Estrella, de twee laatste slachtoffers.
 
Hier een paar foto's van het prachtige natuurgebied; de 'hoofdstukken' worden steeds afgesloten met  dergelijke mooie shots.
Quini, meisjesverleider (Antonio de la Torre); lijkt verdacht maar heeft uiteindelijk niks met de moorden te maken. 
Juan, doodziek, en gewond, tegen het eind van de film. Speelt met zijn tegenspeler een heldenrol. Toch blijven we aan het eind met een open vraag zitten over zijn Franco-verleden. 
Een zeer verdiende Goya! 
De apotheose voltrekt zich in de stromende regen.
Dit laatste meisje wordt gelukkig nog net op tijd gered uit de kofferbak van de witte Citroën Diane!
Trailer
Regisseur en scriptschrijver Alberto Rodriguez.
 
De Morgen (België) beschrijft heel juist waarom de film zo'n indruk maakt:

'Geen doordeweekse misdaadthriller

La isla minima overstijgt de film noir-clichés door de meticuleuze verstrengeling van criminele, sociale en politieke plotelementen, die samen een beeld schetsen van een land in de overgang.
Ook de vormgeving, met intrigerende en spectaculaire luchtopnames van het grillige moerasland, is sterk en sfeervol, dankzij de fraaie fotografie van Alex Catalán. Het resultaat is een intense, boeiende thriller.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten