maandag 16 juli 2018

The Dark Horse, James Napier Robertson, 2014.

Posters
Prachtige, Nieuw-Zeelandse film, over de echt bestaand hebbende Genesis Potini, een man met een ernstige bipolaire stoornis, en een snelschaak-kampioen uit Gisborne, Nieuw-Zeeland.
De hoofdrol in deze film, Gen, wordt gespeeld door Cliff Curtis, een geweldige rol!
Cliff Curtis speelt Gen Potini
De film voelt dreigend aan, door het milieu waarin het verhaal zich afspeelt. Gen lijdt aan een ernstige vorm van bipolaire stoornis (dit wordt in de film niet zo benoemd). Hij mag op de slaapkamer van de zoon (Mana) van zijn broer Ariki slapen.
Neef Mana. Moet geïnaugureerd worden in de bende van zijn vader. 
Mana wordt gespeeld door James Rolleston.
Ariki, de oudere broer van Gen, vader van Mana. Gespeeld door Wayne Hapi.
Gen wil de jeugd van zijn stad helpen, door ze schaken te leren. Hij deelt schaakstukken uit om ze te motiveren. Gen moet dan wel zijn medicatie blijven gebruiken, of hij zal weer door het lint gaan. 
Hij wordt het huis uitgezet bij Ariki, en gaat op straat slapen bij een monument. We zien hem één keer flink in de war, als hij denkt dat hij doodbloedt. 
Kia ora tautini tonu te kingi!  Dat is Maori voor "Long live da king!"  Zo begroeten de kinderen en Gen elkaar. Hij brengt ze de principes van het schaakspel bij. Doel is om mee te doen aan een schaaktoernooi in Auckland.

Intussen leeft Gen op straat, slaapt bij het monument, en bovendien ziet hij wat er met zijn neef Mana gebeurt: die komt onder de invloed van de bende van zijn vader. Gen neemt Mana mee naar het schaken, maar het toernooi valt precies samen met Mana's verjaardag. Dan zal hij worden ingewijd.  
Gen wordt ook wel de schaak-sjamaan genoemd.
Gen ontfermt zich over de jongen.
Is er aanvankelijk wantrouwen tussen neef en oom, geleidelijk wint Gen het vertrouwen. Mana vertelt hem, dat hij ondergepist is door Mutt, een van de bendeleden. Hij vertelt ook, dat zijn vader dodelijk ziek is. 
Gen gaat naar zijn broer, en wil Mana meenemen. Ariki stemt uiteindelijk toe. 
De gespeelde Gen 
De echte Gen
Ariki, gespeeld door Wayne Hapi.
Dit is de tweede Maori-film die ik zag (Once were warriors was de eerste), en opnieuw ben ik zeer getroffen door de schoonheid ervan. Ik ben niet de enige: de film is overladen met prijzen. 
Hij is geschreven en gemaakt door James Napier Robertson. 
De regisseur.
Robertson heeft Genesis Potini echt gekend, en heeft ook met hem geschaakt. Zijn geestelijke handicap stond hem in de weg, hij kon het niet laten om bij het schaken te schreeuwen. (Doet ie in de film ook.) Robertson had het erg moeilijk toen Gen in 2011 overleed. Hij was toen pas 47. Hij overleed onverwacht aan een hartkwaal, hij was veel te zwaar. 
Cliff Curtis is voor zijn rol 30 kilo aangekomen! Bovendien vroeg Robertson hem 'in character' te blijven. Dat betekende onder meer dat Curtis ook op straat sliep!
De acteur Cliff Curtis.
In een interview las ik, dat Curtis ná deze rol de rol van Jezus ging spelen. Hij moest weer vermageren, en sprak wekenlang niet, om zich in die rol te verplaatsen. 
In 2003 is er een documentaire gemaakt over Gen Potini. Ook met de titel Dark Horse. 
Ik laat nu wat beelden zien van de echte Potini: 

 



Er valt ook nog iets leuks te vermelden over Wayne Hapi: dit is helemaal geen acteur, maar een echt bendelid. Ook voor de andere bendeleden rekruteerde de regisseur lui uit allerlei gangs. Even was hij zelfs bang dat ze met elkaar op de vuist zouden gaan!  
Wayne Hapi
Hapi speelde zo goed, dat Curtis zei dat hij zich weggespeeld voelde door dit natuurtalent! De roem van Hapi duurde maar kort. Na korte tijd moest hij weer in zijn onderhoud voorzien als straatmuzikant. 
De acteur James Rollestone, die Mana speelt.  
Gen Potini komt over als een heel beminnelijk, gedreven man. Hij wil de kinderen echt vooruit helpen, en dat doet hij ook. Ook door de bescherming die hij zijn neef biedt. 
- 'Hoe vaak ben jij ondergepist?' - vraagt hij zijn broer, als hij Mana komt bevrijden.
Intimidatie 

Trailer
Ik vermoed dat dit het monument is waar Gen sliep toen hij dakloos was: op Kaïti Hill. 
De film waarin Cliff Curtis Jezus speelde, heet Risen, en kwam uit in 2016.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten