donderdag 4 januari 2024

Warnow - Reis naar het Noorderlicht, Wim van der Aar, 2023.

.
Filmposter
Indrukwekkende documentaire, door Willem van der Aar. Van der Aar gebruikte opnames van de personen die voorkomen in deze documentaire. Die monteerde hij aanéén, tot een goed verhaal. Daaroverheen kwamen interviews. Ik las dat hij alleen bepaalde geluiden heeft moeten manipuleren om het geheel verstaanbaar te maken. 
Foto Focus Filmtheater Arnhem
De documentaire gaat over een groepje jongen mensen die het plan opvatten om met een oude schuit de Noordzee over te varen, naar Engeland of Schotland. Daar de kost wat te verdienen met muziek die ze zelf maakten, en vervolgens de oversteek te maken naar Noorwegen om het Noorderlicht te kunnen aanschouwen. 
De groep verzamelt zich rondom de 'oudere jongere' - een jaar of veertig -. schipper Arnoud, saxofonist van Crappydog. Door zijn houding van 'dat doen we gewoon even' palmt hij iedereen in. Als toeschouwer (veilig aan de kant) dacht ik: 'Hoe kan dit goed gaan. Niemand heeft echt ervaring, de boot is aftands.' Wel was ik verrast hoe ze toch zelf netjes  zeilen naaiden. 
Het was een grote bende aan boord, ze hadden allemaal maar een klein plekje om te slapen. Discipline leek er niet te zijn.
Foto Focus
Op de Noordzee komen ze in een geweldige storm terecht, doodeng! Je ziet op de zelfgemaakte beelden de enorme golven.... 
Onder de kust van Engeland worden ze gered door een reddingsschip, dat hen aan land sleept. Niet één, twee schepen zijn nodig. De schippers daar aan boord leggen uit dat zo'n ijzeren schip te zwaar is, en totaal niet geschikt om mee te zeilen.
Eenmaal aan land zijn ze euforisch na hun redding, en storten ze zich in het kroegleven van Middlesborough. Ze musiceren en maken plannen om wel of niet door te varen naar het noorderlicht. 
Foto 2Doc
De meesten houden het dan voor gezien, maar niet iedereen. Arnoud, en de tweede in anciënniteit, Peter, plus Arnouds geliefde, de achttienjarige Tirza, zijn gedrieën van plan de tocht naar Noorwegen te maken. De rest blijft achter. De weerberichten zijn slecht. 

Er wordt nooit meer iets van de drie vernomen. De vermissing wordt pas laat als zodanig erkend...
De vrienden maakten onderweg muziek. Peter speelt drums. Arnaud saxofoon. De bedoeling was ook hun reis te verfilmen. Met het geld dat ze daarmee verdienden, zouden ze nieuwe reizen kunnen bekostigen. 
© FILM INCOMPANY
Het is 2013, het kroningsjaar van Willem Alexander. Dat is zo prominent in het nieuws, dat we weinig horen van de zoektocht die enige tijd gaande is naar de Warnow. 
De overlevenden hebben ook lang gewacht met melding te maken van het verdwijnen van het drietal. Het aan land gebleven tweelingzusje van Tirza, Dana dacht, dat haar zus met de twee mannen op het scheepje wel ergens in een fjord zouden liggen. Verbijsterend, hoe de realiteit zo lang niet doodrong. 
Foto Focus
Ik las, dat de maker, Wim van der Aar, heel zorgvuldig te werk is gegaan met de gevoelens van de opvarenden. Hij had goed begrepen dat de jongelui een trauma hadden opgelopen, en tijd nodig hadden om te rouwen. 
Geweldig hoe hij al het materiaal verzameld heeft, van telefoons van de opvarenden, maar ook van mensen die hen tegen waren gekomen. 

Icarus in een ruige loodsboot, kopte DE FILMKRANT heel mooi. Icarus, die dacht dat hij naar de zon kon vliegen, maar omlaag stortte, omdat zij vleugels van was smolten in de zon....
De val van Icarus, Pieter Brueghel de Oudere.
(Alleen een beentje steekt boven het water uit van de onfortuinlijke Icarus...)
Wim van der Aar, 1964;
foto Fonk Magazine.
0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0

Er blijkt ook een boek te bestaan over dit onderwerp: 
Boekomslag
Schrijver Hans Steketee
Op zoek naar betere foto's stuitte ik op de site van het Brabants Dagblad. Ik geef ze hierbij, ze geven een mooi en duidelijk beeld geven van de geschiedenis. Bovendien dompelden ze me weer helemaal onder in de ontroering die ik van meet af aan voelde bij deze prachtige film: 
De steiger in de Buitenhaven van Schiedam, vanwaar de boot 'De Warnow' op 17 maart 2013 vertrok. Rechts een gedenkplaat voor de drie vermiste opvarenden, (Arnoud Brinkman, Tirza Smit en Peter van Liere.) 
© Tonny Van Der Mee
Peter van Liere uit Middelburg, één van de drie opvarenden van de ‘Warnow’.
Foto BD
De steiger in de Buitenhaven van Schiedam, vanwaar de boot 'De Warnow' op 17 maart 2013 vertrok. Rechts een gedenkplaat voor de drie vermiste opvarenden. 
© Tonny Van Der Mee
De Warnow tijdens een tussenstop in Engeland. 
© Gratis
Arnoud (rechts) poseert trots met de lokale krant die verslag doet van hun redding. © Gratis
De 'Warnow' deint tijdens een zware storm stuurloos op de golven voor de Britse kust. 
© Gratis
De ‘Warnow’ was oud en niet zeewaardig. 
© Gratis
Relaxen aan boord van 'De Warnow'.
© Gratis
Tirza (rechts) en tweelingzus Dana.
 © Privebeeld
Tirza aan boord van de boot.
 © Privebeeld
Tirza aan boord van de Warnow.
 © Privébeeld. 
Tirza was opvallend op het schip, een harde werker. Voor haar speciaal heb ik gevoelens van mededogen, vanwege haar inzet en haar trouw. 
Ook voor haar zus Dana, die haar verloor. 
De ‘Warnow’ die al sinds april 2013 vermist wordt. 
© Gratis
Trailer
Conclusie:
Ik ben vooral gegrepen door de levenslust, het zorgeloze, blije. Het heeft iets ontroerends, dat deze mensen zich vooral zo blij en vrij voelden, dat ze de - in mijn ogen: idiote - tocht aangingen. Met verschrikkelijke gevolgen, dat wel....
Zeer aangrijpende documentaire.... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten