vrijdag 26 mei 2017

The Homesman, Tommy Lee Jones, 2014.

De film is naar een boek van Glendon Swarthout, met dezelfde titel.
Het boek is van 1988; dit is de auteur, Glendon Swarthout.
Poster, met de hoofdpersonen: Tommy Lee Jones, en Hilary Swank.
Ik vond dit een erg mooie film, uitgezonden door de BBC, afgelopen weekend. Ik was er nieuwsgierig naar omdat de hoofdrolspeler en tevens regisseur Tommy Lee Jones eerder een andere western had geregisseerd, die ik destijds ook geweldig vond: The Three Burials als Melquiades Estrada.
Ik was geenszins teleurgesteld. Heb zelfs het boek besteld, omdat de thematiek me erg aanspreekt. 
Mary Bee Cuddy (Hilary Swank), een alleenstaande jonge vrouw, doet het reuze goed in het Amerika van vóór 1850. Ze loopt zelf achter de ploeg, heeft een keurig huis, en leidt een godvruchtig en eerzaam leven. Ze probeert wat cultuur in haar leven te brengen door op een geborduurde piano te spelen. Het enige wat haar ontbreekt is een goede echtgenoot. Ze wordt afgewezen omdat ze 'bossy' en 'plain' zou zijn. Wat ze geenszins is, maar ze doet het te goed, als vrouw. Ze past niet in het plaatje van volgzaam, mooi en ondergeschikt zijn. 
Drie andere vrouwen zijn ook niet geslaagd in het leven. Ze zijn krankzinnig geworden onder de omstandigheden waaronder ze leefden. De een verloor achter elkaar haar drie kinderen, de ander wordt voortdurend verkracht (zelfs als ze naast haar moeder ligt te slapen), weer een ander gooide haar eigen baby door de wc.  Via de kerk hoort Mary Bee van deze vrouwen. Niemand van de parochie heeft de moed om de vrouwen weg te brengen naar een missiepost. Behalve Mary Bee.
Een geloofsgenoot bouwt een kar voor haar om de drie vrouwen in te kunnen vervoeren. De toch gaat naar het oosten, van Nebraska naar Iowa.
Onderweg redt ze deze Briggs van de strop; voorwaarde is dat hij haar zal helpen bij het wegbrengen van de vrouwen.
Ze is ijzersterk, verzorgt de vrouwen liefdevol. Briggs naast haar helpt, maar met veel cynisme. Hij houdt afstand.
Troost
De vrouwen moeten zelfs worden vastgebonden.
Briggs laat haar alleen, als ze teruggaat om een graf te graven. Met veel moeite vindt ze de weg terug. Voor het eerst huilt ze, omdat hij zelfs geen lichtje heeft gemaakt om haar te helpen de weg terug te vinden.
Hier dreigt ander gevaar.
Dat met de wapens wordt opgelost.
Uiteindelijk vraagt Mary Bee aan Briggs of hij met haar wil trouwen. Hij weigert. Ze hebben voor één keer seks, op haar verzoek. 
Daarna hangt zij zich op. Briggs staat er alleen voor.
Dit hotel weigert hem en de vrouwen te eten te geven.
Uiteindelijk dringt tot hem door wat voor geweldige vrouw Mary Bee geweest is. 
Hij voltooit de tocht en brengt de vrouwen naar de missiepost.
Meryl Streep heeft de leiding hier.
Zij prijst Mary Bee, maar ook Briggs, voor wat ze hebben gedaan voor de vrouwen.

De hoofdrolspelers als zichzelf.
Trailer
Er zijn nogal wat recensies die schrijven dat deze film niet okay is. Ik ben het daar niet mee eens. Het mooiste vond ik de New York Times RECENSIE: Het gaat er in de film om, dat een vrouw de hoofdrol speelt, in die wild-west-tijd. Zij doet het goed, bereikt veel op het land, en moreel staat ze heel sterk. Ik voelde dat heel goed door het lot van de drie andere vrouwen. Aan hen begreep ik ook voor het eerst, hoe zwaar het voor vrouwen geweest moet zijn om als pioniers te leven in dat nieuwe land. 
De rol van Briggs maakte het geheel niet te zwaar, omdat hij zo nuchter reageert. Ik schoot wel een paar keer in de lach.
Mooie, spannende film.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten