donderdag 17 januari 2019

Victoria & Abdul, Stephen Frears, 2017.

Poster.
Opnieuw een film over koningin Victoria, deze keer over de tweede, intieme knecht, Abdul Karim, uit India. 
De film is van Stephen Frears, die al heel wat mooie films op zijn naam heeft staan, zoals The Queen (2006), Dangerous Liaisons (1986) en Philomena (2013, ook met Judy Dench). 
Victoria and Abdul heeft als basis het boek van Shrabani Basu, van 2017.
Plus zeer goede samenvatting!
Vier jaar na de dood van haar geliefde knecht/lakei John Brown leerde Victoria Abdul Karim kennen. Hij overhandigde haar een mohur, namens India. 
Victoria at nogal snel, om het zacht uit te drukken. De gasten konden haar niet bijbenen, en alles werd weggehaald van iedereen als zij klaar was. Hier is ze onmiddellijk in slaap gevallen, en de twee Indiërs komen op dit moment hun munt aanbieden. 
De koningin was erg eenzaam, met allemaal mensen om haar heen die haar tegen stonden. Abdul beviel haar heel goed, hij was zachtaardig en beleefd, en met zijn vriendelijke beleefdheid drong hij tot Victoria door. Door het leeftijdsverschil voelde hij voor haar als een zoon, en wat een verschil vertoonde hij met haar eigen zoon Bertie, de latere Edward II.
Hier kijkt ze tevreden naar Abdul 
Abdul vindt het in Schotland soms maar raar. Dit soort momenten in de film zijn heel grappig. 
Foto van de werkelijkheid:
We zien zowel links als rechts Indiërs zijn. Abdul was samen met een vriend. Abdul werd bevorderd, de vriend niet. Die wilde maar al te graag terug, maar zou sterven in het koude Groot-Britannië. 
From left Abdul Karim, Princess Marie and Victoria Melita of Edinburgh, Duke of Connaught, Queen Victoria, Beatrice, Princess Henry of Battenberg (and back roow), S. Maslin, Princess Alix of Hesse, Princess Alexandra of Edinburgh, Princess Irene of Hesse, Mohammed Bukhsh all enjoying breakfast at Osborne House in August 1887
Dit was ook absurd grappig: een picnick in de buitenlucht. 
Zie maar, hoe tafels en stoelen en alles moet worden aangesleept... En straks in de stromende Schotse regen weer worden teruggebracht... 
Dench kan vreselijk chagrijnig kijken, heerlijk!
Ook weer plaatje uit de werkelijkheid.  
Dit heeft niets met de film te maken; behalve dat Koningin Elisabeth uiteindelijk Koningin Victoria overtroffen heeft in de lengte van regeerperiode. 
Ze had vaak reden om boos te zijn. 
Dit was ook reuze grappig: Abdul komt met een drilpudding aanzetten, die de hele weg door wiebelde. De koningin, die zowat vraatzuchtig was, verheugt zich er al op. Abdul blijft beleefd, maar gruwt er toch ook van. 
Ali Fazal was als Abdul de tegenspeler van Judi Dench, de koningin.

Dit zijn altijd leuke plaatjes: die waarin werkelijkheid en film naast elkaar worden geplaatst.  
Regisseur Stephen Frears, geboren 1941.

Abdul klom snel op in de hiërarchie van het hof, hij schopte het eerst tot persoonlijke secretaris. Door zijn wijsheid noemde Victoria hem haar 'munshi', haar leraar. Ze leerde Urdu en de Koran van hem. 
Ze liet zijn vrouw overkomen, die met haar moeder kwam - allebei in boerka. Victoria liet onderzoeken waarom de twee geen kinderen hadden. Waaruit bleek, dat Abdul gonorroe had. 
Die gonorroe vergaf ze hem, niet dat hij de rol van de moslims in de een of andere opstand weggelaten had. Toch kon ze niet buiten hem, en herstelde de band. Haar hofhouding en kinderen en eerste minister et cetera wantrouwden Abdul en waren racistisch. Victoria had daar niet de minste last van. 
Toen ze voelde dat haar einde naderde, wilde ze Abdul terugsturen naar India, waar ze hem nog kon beschermen. Abdul weigerde, hij wilde bij haar blijven tot haar dood. 
Toen Victoria eenmaal gestorven was, werd Abdul meteen het land uitgezet door Bertie, die alle foto's en papieren die hem aan Victoria konden herinneren op de brandstapel gooide. Abduls vrouw kon nog net de hanger redden, die hij van Victoria gekregen had. 
Trailer
Nog wat feitelijke informatie:
Abdul kwam van Agra. Omdat Victoria's familie én haar hofhouding tegen hem gekant waren - sommigen beweerden dat hij een spion was - was er een hele rage gaande om Abdul eruit te werken. Dat culmineerde in een aangekondigd vertrek van de hele hofhouding. De argumenten waren deels racistisch. De familie wilde Victoria krankzinnig laten verklaren... Ze reageerde met grote woede, en verhief Abdul dan wel niet tot de 'knighthood', maar gaf hem een koninklijke onderscheiding.
Uit liefde voor Abdul en zijn prachtige India liet Victoria op het voormalige koninklijke paleis op het eiland Wight, in het Osborne Palace, een Durbar Room inrichten; met 'carvings' van Bhai Ram Singh, en Indiase tapijten.
Hier zit ze trots op de 'pauwentroon' in de Durbar Room. 
Abdul stierf in 1909 in India, Victoria in 1901. Ze 'ligt er prachtig bij', eenmaal opgebaard. Precies zoals Julia Baird het in haar biografie beschrijft. Helemaal wit, als marmer; omrankt met bloemen.
 
Anything but insane: de moeite van het 1½ minuut kijken waard.... 
Koningin Victoria, opgebaard na haar overlijden in 1901. Ik kon helaas geen foto vinden van dit beeld uit de film.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten