woensdag 14 maart 2018

Up in the air, Jason Reitman, 2009.

 
Poster
Deze film valt onder het kopje comedy-drama; hij is gebaseerd op de roman met dezelfde titel, door Walter Kirn.
Hoofdpersoon is de downsizer Ryan Bingham, gespeeld door George Clooney. Downsizer vind ik een geweldig woord: het is iemand die werkt voor een Human Resources Consultancy, door een bedrijf waarvan de manager zelf zijn mensen niet durft te ontslaan. De downsizer kan dat prima. Zo Ryan Bingham. 
Zoals hier, dat hij op het allerlaatst iemands toegangskaart terug vraagt. 
Toch overkomt het hem, dat er iemand komt die het nog beter kan dan hij: Natalie Keener (gespeeld door Anna Kendrick) is er nog een grotere ster in, want die ontslaat mensen gewoon via het scherm.
De beide collega's.

Deze woorden tezamen: Glocal.
Clooney reist de hele wereld over, hij is niet getrouwd en heeft geen kinderen. Hij heeft een los-vaste relatie met Alex Goran, gespeeld door Vera Farmiga. Altijd als ze ergens in de buurt van elkaars reizen zijn (zij reist ook heel veel) delen ze samen het bed. 
Leuk samen, en toch ongebonden.
Je wordt een beetje niet goed  van de glimlachjes over en weer, tussen die twee succesfiguren. Intussen doet Bingham de mensen die hij ontslaat de ergste dingen aan. Het schijnt hem niet te raken. Áls zijn jonge collega haar werk doet, hoort ze, dat een van de werkneemsters van plan is zelfmoord te plegen. Het lijkt niet echt. 
Samen op reis.
Het gelukkige koppel tegenover de jonge Keener.
Hier komt een keerpunt.
Een zus trouwt, en de waarde van de liefde komt opeens prominent bovendrijven. Clooney alias Bingham lijkt daar nu de waarde wel van in te zien. Zijn jonge collega is uit het beroep gestapt, nadat de vrouw die met zelfmoord dreigde, dat ook werkelijk gedaan heeft. Op zoek naar een ander leven, besluit hij zijn eenzaamheid op te heffen, en reist naar het huis van Alex Goran (Vera Farmiga). 
Het is een ijzersterk punt in het verhaal, voor mij zelfd de reden om over deze film te bloggen. Clooney staat bij haar op de stoep om iets aan hun relatie te veranderen.... en ontdekt daar, dat zij getrouwd is, en kinderen heeft. Hij maakt dat hij weg komt.
Hij zal blijven reizen, even alleen als hij altijd al was. Alleen nu met dat inzicht.
Gelukkig - wat mij betreft - komt er zo een einde aan die idiote glimlachen.
Regisseur Jason Reitman.
De werkneemster die zelfmoord pleegt.
Vera Farmiga (l) en Anna Kendrick als zichzelf. 

De cast.
Trailer
Nog een keer: Reitman. 
Het boek, van 2001. 
Walter Kirn, de auteur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten