dinsdag 16 januari 2018

Sleepy Hollow, Tim Burton, 1999.

Washington Irving; eerder schreef ik een blog over zijn boek Verhalen van het Alhambra. 
Het is al weer een week of wat geleden dat ik deze film voor de tweede keer zag. Ik geloof dat ik hem alleen nogmaals wilde zien, omdat mij bleek dat het naar een verhaal was van Washington Irving, namelijk het korte verhaal The legend of Sleepy Hollow. Dit verhaal staat in de bundel The Sketchbook of Geoffrey Crayon, Gent. Irinv schreef dit in 1819 toen hij in Birmingham, Engeland was.
De basis van de film.
Zo zag de oorspronkelijke bundel eruit.
Hierin staat ook het verhaal Rip Van Winkle, over een Nederlander die een reis in de tijd maakt. Ook al een beetje een spookverhaal. Het is daarom populair tijdens Halloween.
Joseph Jefferson als Rip Van Winkle, door Napoleon Sar, 19e eeuws fotograaf.
De 'Headless Horseman' in de film en in het boek, is een Hessische soldaat. Hij blijft op de wereld rondspoken, terwijl hij in de strijd gewond is geraakt door een kanonskogel, en later onthoofd door zijn eigen zwaard.  
Ik vond het interessant eens na te gaan waar die 'Hes' vandaan kwam.
Hessen-Kassel in Duitsland.
Welnu: uit het graafschap Hessen-Kassel werden soldaten als huursoldaten geleverd aan welk leger ook maar dat voor hen wilde betalen.Landgraaf Karel begon hiermee. Tot in de Eerste Wereldoorlog waren de Hessen geduchte vechtersbazen. 
 
Hessische soldaten
Hessische huzaren in Amerika
Er kwamen er 30.000 terecht in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, waar ze streden aan de kant van de Engelsen. Ze maakten een vierde van de Britse troepen uit!
Geschiedenisboek over de rol van de Duitsers in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog
Wilhelm von Knijphausen, commandant van de Hessen in Amerika.
'Zu Weihnachten 1776 setzte George Washington über den Delaware und attackierte ein Lager britischer Mietsoldaten. Der Sieg über die übermächtigen „Hessen“ wurde zum Symbol des US-Befreiungskrieges.'
Gevangenname van de Hessen, bij Trenton. Schilderij van John Trumbull.
Het lot van de Duitse soldaten na de oorlog in Amerika. 
Filmposter
Dan ga ik nu naar de film, met Johny Depp als modern politie-rechercheur Ichabod Crane. Geweldige naam, als je let op de talloze hoofden. 
Het is een horror-spookverhaal, waarbij je ook nog wel eens in de lach schiet. Ichabod gaat naar het plaatsje Sleepy Hollow omdat daar zoveel koppen rollen. Hij wil de moderne onderzoeksmethoden toepassen.
Sleepy Hollow, onder en boven.
'Supervised by Heinrichs, the town of Sleepy Hollow was constructed around a small duck pond. At a cost estimated at $1.3 million, and over a period of four months, 12 structures were built, several with detailed interiors, as well as exteriors.'
Modern onderzoeker. Hij komt er echter wel achter dat er bovennatuurlijke krachten in het spel zijn
Tree of dead; hier huist de ruiter zonder hoofd. En doet af en toe een uitstapje om een nieuw hoofd te scoren.
Nog eens: de dodenboom
Hoofdloze ruiter achtervolgt Ichabod; John Quidor, 1858.
Christopher Walken als Hes; tandjes extra eng geslepen. 
Er bestaat een lollige website, die foutjes opspoort in films. Hier hadden ze ontdekt dat de echte tanden van de Hes nog zichtbaar waren. :-) 
Twee jonge helpers van Ichabod.
Er rollen heel wat hoofden...
Deze dame, Lady Maria Von Kassel, is de kwade genius. Ze heeft haar ziel aan de duivel verkocht en houdt de moordende duivel levend. Komt gruwelijk aan haar eind.
Vlak voor het einde.
Een bekende cast: ontbreekt nog Christopher Lee, 'onze' Dracula, als Burgomaster.
Christopher Lee als burgemeester. 

Graf Washington Irving
Tim Burton.
Trailer
Van 2013 tot 2017 was er een serie Sleepy Hollow op FOX. 
Trailer van de lang lopende serie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten