zaterdag 27 januari 2018

I am Heath Ledger, Adrian Buitenhuis en Derik Murray, 2017.

 
Heath Ledger, 1979 - 2008.
Tegenvallende documentaire bij het tiende sterfjaar van Heath Ledger. Allerlei mensen om hem heen zongen de loftrompet over hem, Ang Lee, Naomi Watts, zijn ouders, jeugdvrienden. Een groot deel van de documentaire werd ingenomen door beelden die Ledger van zichzelf had opgenomen, hij was dol op de camera. Voor mij voegde dat niet veel toe.
Veel beelden door hemzelf van zichzelf gemaakt in de film. 
Erg veel herhalingen trouwens ook. En opnames van zijn films, dat was wel verhelderend.
Ang Lee, regisseur. 
Knappe, jonge Australische jonge man.
Vader Kim Ledger
Met dochtertje Matilda Rose 

In de film A knight's tale
Met toenmalige vriendin Naomi Watts; zij noemt Ledger in de documentaire 'a beautiful soul'. 
Ik ben een groot bewonderaar van Heath Ledger, vandaar dat ik veel moeite heb gedaan de documentaire te zien. Hij werd afgelopen week op Canvas uitgezonden, maar door een storing in mijn mediabox werd de geplande opname niet uitgevoerd. Grrrr! Gelukkig bood Vimeo uitkomst, zij het dan dat er geen ondertitels waren. 
Mijn bewondering voor Ledger geldt speciaal The Dark Knight, en ik was altijd nieuwsgierig hoe die transformatie verlopen was. Anders gezegd: welke man er onder die verschrikkelijke Dark Knight schuil ging. De docu liet wel uitgebreid zien wat zijn 'normale' gezicht was, de transformatie zag ik beter op plaatjes op internet:
In de docu werd verteld, dat hij zichzelf in twintig minuten schminkte. Op de lippen zat iets, wat gauw losraakte, en dat voorkwam hij door er met zijn tong overheen te gaan. Die beweging werd toen ingevoegd in de film, het is het satanische likje dat de figuur zo echt eng maakt. 


Ledger heeft zich heel lang alleen in zijn hotelkamer opgesloten om zich op zijn rol voor te bereiden. Toen hij vóór en achter de camera heel veel mensen zag, joeg hem dat schrik aan, en hij vroeg zijn vriend en coach Gerry Grennell om advies. Die zei toen: 'Je kunt met hen allemaal spelen, je bent een psychopaat.' En zo geschiedde.
Gerry Grennell, vriend en coach.
Het is ongelooflijk om te zien hoe Ledger in deze rol de hele film beheerst.
De film verscheen in 2008, hetzelfde jaar als de dood van Ledger. Er is destijds in de pers nadrukkelijk op gewezen dat er geen verband bestaat tussen zijn dood en de film. (Deze info heb ik niet van de documentaire.) 
Over zijn dood straks meer, eerst zijn andere films.
Ledger was een autodidact; dat maakt hem extra bijzonder. Er is ten minste nog één ander hoogtepunt in zijn filmcarrière: de film Brokeback Mountain, van 2005. Het gaat over twee homoseksuele cowboys. De film vergde moed, omdat het toppunt van mannelijkheid (cowboys) werd gecombineerd met homoseksualiteit. Ik heb de film destijds gezien, en was er stuk van.
Met Jake Gyllenhaal in Brokeback Mountain
Onder alle loftuitingen in de film, was het die zelfde coach Grennell die erop wees, dat Ledger méér durfde dan glansrollen te spelen. Een andere, diepere kant van zich laten zien. Juist terugdenkend aan zijn autodidactiek vind ik dat des te bewonderenswaardig. 

In de film Ned Kelly, als Ned Kelly
Met zwangere vriendin Michelle Williams
In THE GUARDIAN REVIEW wordt erop gewezen dat er veel niet wordt gezegd in de film. Het lijkt op een begrafenis met niets dan goed over de doden. Zo komt Michelle Williams, met wie Ledger een kind had, en met wie hij twee jaar getrouwd is geweest, niet aan het woord. Er wordt ook niets gezegd over zijn ontijdige dood. Het enige dat gezegd wordt is dat hij een longontsteking had, en nachtenlang niet geslapen had. Ergens werd als terloops gezegd dat hij ook zijn demonen had. 
Feit is, dat hij gestorven is aan een combinatie van de verkeerde slaappillen, het zou geen zelfmoord zijn geweest maar een akelig ongeluk.
The Guardian spreekt van het verzwijgen van de olifant in de kamer. 
Zusje Kate Ledger
 Kate en Heath naast elkaar. 
Rechts de moeder van Ledger, de andere twee weet ik niet.
 
Trailer
 Adrian Buitenhuis en Derik Murray, regisseurs. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten