zaterdag 18 november 2017

Jungle, Hetty de Kruijf, 2017.


Twee posters.
Ik belandde al zappend bij deze film, en was er blij door verrast. Gemaakt door zo'n jonge vrouw, Hetty de Kruijf, die gegrepen was door de ambitie en het optimisme van een vluchteling die ze zelf had aangetroffen in het kamp 'Jungle' in Calais:

Begin april dit jaar vertrokken regisseur Hetty de Kruijf, scenarist Ashar Medina, producent Julia Rombout, cameraman Aziz Al-Dilaimi en camera-assistent Thomas van Krugten naar Calais om te researchen in het vluchtelingenkamp de ‘Jungle’. Ze wilden met eigen ogen zien hoe het in de Jungle was. Hetty en Aziz waren in september 2015 al een keer naar het kamp afgereisd, maar inmiddels is het zuidelijk deel van het kamp volledig ontruimd. Ze wisten van tevoren niet helemaal hoe het kamp en de sfeer zouden zijn als we aan kwamen.
Hier vertelt Hetty de Kruijf over haar idealistische motief: de angst voor nieuwkomers wegnemen.
Het verhaal gaat over twee jonge Syrische vluchtelingen, die met elkaar in een tent in de Jungle wonen. Ibrahim (George Tobal) woonde er het eerst, en heeft geen zin in een mede-bewoner; maar het moet eigenlijk wel. De nieuweling heet Benyamin (Majd Mardo), en hij is een aartsoptimist.
Links Benyamin, rechts Ibrahim. Ibrahim gelooft er eigenlijk niet meer in dat hij ooit zal ontkomen uit Calais. 
Benyamin heeft een theateropleiding gedaan, en heeft het vaste geloof dat hij zal slagen. Hij wordt ingeschakeld in het dagelijks leven in het kamp, en geeft les aan kinderen. Aan hen brengt hij hetzelfde geloof in de toekomst over. Hij onderneemt ook poging na poging om uit het kamp te ontkomen. We zien hem in vrachtauto's, met een plastic zak over het hoofd, om geen CO2 uit te ademen. Want bewakers meten onder de flappen van de vrachtwagens om vluchtelingen te traceren. Maar elke poging mislukt.
Hier zien we Benyamin langs de muur van het kamp. De opnames zijn hier in Nederland gemaakt, behalve de overzichtsplaatjes van de Jungle, die zijn echt.
De cynische, en in zichzelf gekeerde Ibrahim. Toch ontstaat er een soort van vriendschap tussen de twee. 
Er zijn winkeltjes, er is een schooltje...En iedereen leeft op elkaars lip in de armoede.
De spelers zijn echte vluchtelingen uit Syrië. 
De dromer. De optimist.
Na alle mislukte ontsnappingspogingen ontdekt Benyamin dat Ibrahim de weg naar de Kanaal-tunnel weet... Waarom heeft hij dat niet eerder gezegd. Er zit een groot gevaar aan, waarschuwt Ibrahim. Toch gaan ze. Het wordt Benyamin fataal. 
Ibrahim wil de kinderen niet in de steek laten. Hij neemt de taak van zijn overleden vriend over, en inspireert de kinderen.
Hetty de Kruijf, regisseur.
Ashar Medina, scenarioschrijver. 
Trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten