zondag 1 oktober 2017

Argo, Ben Afflck, 2012.

Poster
Erg spannende film, des te interessanter omdat het verhaal gebaseerd is op waar gebeurde feiten.
Het gaat om de ontsnapping van zes mensen uit de Amerikaanse ambassade in Teheran, nadat die ten tijde van de Khomeini-revolutie in 1979 bestormd was door Iraniƫrs - naar men zei studenten.
Ben Afflick, zowel regisseur als hoofdpersoon Tony Mendez.
De film is gemaakt door Ben Afflick, die ook de hoofdrol vertolkte van Tony Mendez, CIA-agent.
Joshuah Bearman schreef The Great Escape, een weergave van de gebeurtenissen, in het blad Wired. Tony Mendez schreef zelf ook zijn verhaal op in Argo: How the CIA and Hollywood pulled off the most audacious rescue in History. 
Het boek van Mendez is van 2012.
 Joshuah Bearman; hij schreef het stuk The Great Escape in het blad Wired. Dat verhaal vormde de basis voor de film.

Hier zien we de echte Tony Mendez op latere leeftijd; en de film-Mendez, Ben Afflick.
Het verhaal van de ontsnapping is buitengewoon spectaculair. Mendez is gespecialiseerd in het helpen ontsnappen (exfiltreren) van gevangenen. Voor deze zes mensen die hebben weten te ontkomen uit de Amerikaanse ambassade bedenkt hij het plan, hen te laten meespelen in een film. Hij reist naar Iran, met een filmscript, getiteld Argo. Het moet een science-fiction film worden, waarin het licht zal zegevieren. Alles is eraan gedaan om de IraniĆ«rs ervan te overtuigen dat de film echt is: er zijn story-boards, er is een echte filmstudio, er is een telefoonlijn met Hollywood en ga zo maar door. 
Het blijft heel erg spannend, want als de Canadezen naar buiten gaan, worden ze meteen gefilmd en in de gaten gehouden. Het is niet zeker of de huishoudster van de Canadese ambassade - waar de zes zich ophouden - hen niet verraden zal (dat doet ze zeker niet). 
Mendez studeert met de gevangenen het nep-verhaal in, en hun nep-identiteiten.
Het allerspannendste is de film op het laatst, als ze op het vliegveld een bewaker moeten overtuigen van de echtheid van de film. Een van de 'spelers' de enige die Perzisch, farshi, spreekt - vertelt gloedvol wat de film behelst. Dat is juist de man die de hele tijd dwars lag, en niet wilde geloven in de feitelijk enige kans die ze hadden, namelijk meegaan met deze Mendez. 
Ze ontkomen, maar op het nippertje stelt Iran vast dat er toch iets niet in orde is. Schoolkinderen hebben de identiteit van de zes personen vast kunnen stellen, doordat ze de protretten hebben weten te herstellen die door de papierversnipperaar zijn gegaan. 
Politie beukt de glazen toegangsdeuren van het vliegveld in, politie-auto's omcirkelen het vliegtuig waarin de ontsnapten met Mendez al zitten. 
Gelukkig vliegen ze toch weg, het Iraanse luchtruim uit, waarna er een lekker glaasje champagne genuttigd kan worden. 
Mendez herenigt zich met zijn vrouw en zoontje. En als er niks is tussen gekomen leven ze nu nog happily ever after...  

Vrouw van Tony heet Jonna Mendez
Tony Mendez nu.
En zijn identiteitskaart van toen. 
Dit was hij in 1980, het jaar dat de geschiedenis zich afspeelde. 
De Ayatollah was net aan het bewind gekomen. De ambassade werd bestormd uit woede dat Amerika de shah asiel had verleend. De shah had veel misdaden op zijn geweten. 
Uit het 'echte' Argo concept 
Argo cover van destijds. 
Argo-poster van de CIA.
Lekkere fanatieke Iraanse militair; laat zich wel overtuigen door het mooie script van Fargo. Maar helaas vallen vlak daarna hem de schellen van de ogen en achtervolgt hij onze helden met geweer en geweld.  
Er zijn diverse beelden uit de realiteit van toen die de film nu en dan angstaanjagend maken. De woede van de mensen was groot. 
Dit moment herinner ik me nog goed in 1979. In de film beleef je de angst van de mensen die op dat moment in de ambassade verblijven helemaal mee. 
Mooi gecast.
Nep-visitekaartjes Studio 6
Dit plaatje moet er nog even bij; schoolkinderen werden ingezet om de papiersnippers uit de versnipperaar te reconstrueren. Dat lukte ook, en gaf een match met een foto van de Iraanse spionagedienst. 
Jimmy Carter, persconferentie tijdens Iran-crisis.
Trailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten